Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z nádobí?

23. prosince 2023 • 00:15

Ryby jsou zdravé a lidé si je kvůli jejich zdravotním přínosům dopřávají čím dál častěji. Navíc k Vánocům neodmyslitelně patří kapr. Bohužel, při práci s rybou zápach rybiny často přejde i na ruce a na nádobí, což hodně lidem vadí. Jak se zápachu z rybiny zbavit co nejrychleji nebo aspoň intenzitu rybí vůně omezit?

Proč vlastně ryby smrdí?

Je to hlavně kvůli rybímu tuku, ze kterého se postupně uvolňují různé látky. Ty se časem rozkládají, spolu s rozkladem se postupně uvolňují amoniak a sirné sloučeniny. Právě proto je důležité ryby kupovat a připravovat co nejčerstvější, jinak dochází k zesílení intenzity rybiny a s ní spojenému úpadku kvality rybího masa. Moc nepomáhá také prostředí bakterií a řas, ve kterém ryby žily. Právě tyto látky způsobují onen zápach, který nám vadí a který cítíme i ve velmi malé koncentraci.

Video se připravuje ...

Pomůže mléko i ovesné vločky

Látek, které nám tak nelibě voní, se naštěstí dá zbavit už během přípravy.  Nejdříve rybu pořádně omyjte – nejvíc zápachu se ukrývá ve slizu, kterým je ryba pokryta. Poté ji naložte do mléka, které má schopnost zápach z ryby vytáhnout. Bude stačit čtvrt až půl hodiny, ale klidně rybu nechte v mléce přes noc. Naše babičky používaly na odstranění zápachu také ovesné vločky. Rozmíchaly je spolu s hrstí soli ve studené vodě na kaši, tou rybu potřely a nechaly odležet. Zápach bahna a rybiny se zcela ztratil.  

Ať již vyzkoušíte jeden nebo druhý způsob, rybu pak opět umyjte pod studenou vodou, dobře osolte a pokapejte citronovou šťávou, případně ještě dochuťte bylinkami. Takto připravenou rybu poté uvařte, upečte nebo usmažte. vaříme, pečeme či smažíme.

Jak dostat zápach z nádobí

Veškeré nádobí, se kterým jste syrovou rybu připravovali, tedy prkénko a nože, pořádně omyjte čisticím přípravkem a vodou a poté přetřete půlkou citronu. Kyselina citronová totiž neutralizuje pachy. Citron nechte asi půl hodiny účinkovat a pak nádobí znovu umyjte, případně dejte do myčky. 

Z rukou můžete odstranit zápach například pomocí citronu nebo přejížděním prsty po čepeli nože z nerezové oceli Z rukou můžete odstranit zápach například pomocí citronu nebo přejížděním prsty po čepeli nože z nerezové oceli • Autor: iStock


Na ruce pomůže citron nebo nerezová ocel

Zápach z ryby samozřejmě přejde i na ruce, i na těch se ho ale dá velmi lehce zbavit. Vytvořte kaši ze soli a vody a touto kaší si ruce potřete. Následně si ruce pořádně umyjte. Protože sůl vysušuje, nezapomeňte si ruce namazat nějakým hydratačním krémem. Případně

 a jeho šťávou si ruce potřít. Méně agresivní je způsob, který doporučuje známá odbornice na domácí vaření Martha Stewart. Vezměte si nůž z nerezové oceli, který má širší čepel, sevřete ji opatrně prsty z obou stran a přejeďte z jedné strany na druhou. Nerezová ocel má schopnost pohlcovat pachy, takže když prsty po čepeli několikrát přejedete, měl by zápach zmizet. 

 

Video se připravuje ...

Autor: red