Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z nádobí?

10. února 2018 • 00:00

Ryby jsou zdravé a lidé si je kvůli jejich zdravotním přínosům dopřávají čím dál častěji. Bohužel, při práci s rybou zápach rybiny často přejde i na ruce a na nádobí, což hodně lidem nepříliš vyhovuje. Jak se zápachu rybiny zbavit co nejrychleji nebo aspoň intenzitu rybí vůně omezit?

Proč vlastně ryby smrdí?

Je to hlavně kvůli rybímu tuku, ze kterého se postupně uvolňují různé látky. Ty se časem rozkládají, spolu s rozkladem se postupně objevují amoniak a sirné sloučeniny. Právě proto je důležité ryby kupovat a připravovat co nejčerstvější, jinak dochází k zesílení intenzity rybiny a s ní spojenému úpadku kvality rybího masa. Moc nepomáhá také prostředí bakterií a řas, ve kterém ryby žily. Právě tyto látky způsobují onen zápach, který nám vadí a který cítíme i ve velmi malé koncentraci.

Ryby: Proč jsou zdravé a jak je správně nakupovat?

Mořské a tučné ryby zapáchají nejvíceMořské a tučné ryby zapáchají nejvíce • Autor: istock

Které ryby „voní“méně?

Rozhodně neházejme všechny ryby do jednoho pytle. Jsou různé druhy ryb a některé rybinou voní více, některé méně. Například téměř bez zápachu je pangas. Jedná se o sladkovodní rybu, jejíž kvalita hodně závisí na prostředí, ve které se ryby chovají. Z mořských ryb méně zapáchá pstruh, obecně ale mořské a tučnější ryby, jako je například losos, voní rybinou intenzivněji. Můžete se také spolehnout na to, že mražené ryby zapáchají rybinou méně než ty čerstvé.

 Proč jsou mražené ryby dobré? Přečtěte si!

Redukce zápachu je možná už při přípravě

Naštěstí těchto látek se dá při přípravě a také vařením zbavit. Nejdříve rybu pořádně omyjeme – nejvíce zápachu se ukrývá ve slizu, kterým je ryba pokryta. Poté ji na chvíli naložíme do mléka, které má schopnost rybí zápach vytáhnout. Bude stačit čtvrt až půl hodiny. Následně rybu opět umyjeme, ochutíme bylinkami a citronovou šťávou. Takto připravenou rybu poté vaříme, pečeme či smažíme.


Nádobí a ruce


Veškeré nádobí, se kterým jsme syrovou rybu připravovali, tedy prkénko a nože, pořádně omyjeme čisticím přípravkem a poté přetřeme půlkou citronu. Kyselina citronová totiž neutralizuje pachy. Citron necháme chvíli účinkovat a nádobí znovu umyjeme, případně dáme do myčky.

Báječný citron: 10 věcí, které nejlépe vyčistíte citronem

Citronová šťáva neutralizuje pachyCitronová šťáva neutralizuje pachy • Autor: istock


Zápach z ryby samozřejmě přejde i na ruce, i na těch se ho ale dá velmi lehce zbavit. Vytvořte kaši ze soli a vody a touto kaší si ruce potřete. Následně si ruce pořádně umyjte. Protože sůl vysušuje, nezapomeňte si ruce namazat nějakým hydratačním krémem. Případně můžete využít opět citron a jeho šťávou si ruce potřít.

Proti rybině pomůžou kromě citronu i bylinkyProti rybině pomůžou kromě citronu i bylinky • Autor: istock


Často někomu vadí samotný zápach při vaření rybího masa. I ten se dá zredukovat, například tím, že povaříme vodu se lžící octa. Vůně octa je tak silná, že veškerý zápach z ryby přehluší.

 

Autor: Tereza Langmajerová