Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z nádobí?

22. prosince 2024 • 04:55

K Vánocům neodmyslitelně patří kapr, jenže když si ho připravujete sami doma, bohužel zápach z rybiny často přejde i na ruce a na nádobí, což hodně lidem vadí. Poradíme vám, jak se zápachu z rybiny co nejrychleji zbavit. 

Proč vlastně ryby smrdí?

Je to hlavně kvůli rybímu tuku, ze kterého se postupně uvolňují různé látky. Ty se časem rozkládají a spolu s rozkladem se postupně uvolňují amoniak a sirné sloučeniny. Právě proto je důležité ryby kupovat a připravovat co nejčerstvější, jinak dochází k zesílení intenzity rybiny a s ní spojenému úpadku kvality rybího masa. Moc nepomáhá také prostředí bakterií a řas, ve kterém ryby žily. Právě tyto látky způsobují onen zápach, který nám vadí a který cítíme i ve velmi malé koncentraci.

Video se připravuje ...

Pomůže mléko i ovesné vločky

Látek, které nám tak nelibě voní, se naštěstí dá zbavit už během přípravy.  Nejdříve rybu pořádně omyjte – nejvíc zápachu se ukrývá ve slizu, kterým je ryba pokryta. Poté ji naložte do mléka, které má schopnost zápach z ryby vytáhnout. Bude stačit čtvrt až půl hodiny, ale klidně rybu nechte v mléce přes noc. Naše babičky používaly na odstranění zápachu také ovesné vločky. Rozmíchaly je spolu s hrstí soli ve studené vodě na kaši, tou rybu potřely a nechaly odležet. Zápach bahna a rybiny se zcela ztratil.  

Ať již vyzkoušíte jeden nebo druhý způsob, rybu pak opět umyjte pod studenou vodou, dobře osolte a pokapejte citronovou šťávou, případně ještě dochuťte bylinkami. Takto připravenou rybu poté uvařte, upečte nebo usmažte. 

Jak dostat zápach z nádobí

Veškeré nádobí, se kterým jste syrovou rybu připravovali, tedy prkénko a nože, pořádně omyjte čisticím přípravkem a vodou a poté přetřete půlkou citronu. Kyselina citronová totiž neutralizuje pachy. Citron nechte asi půl hodiny účinkovat a pak nádobí znovu umyjte, případně dejte do myčky. 

Z rukou můžete odstranit zápach například pomocí citronu nebo přejížděním prsty po čepeli nože z nerezové oceli Z rukou můžete odstranit zápach například pomocí citronu nebo přejížděním prsty po čepeli nože z nerezové oceli • Autor: iStock


Na ruce pomůže citron nebo nerezová ocel

Zápach z ryby samozřejmě přejde i na ruce, i na těch se ho ale dá velmi lehce a rychle zbavit. Vytvořte kaši ze soli a vody a touto kaší si ruce potřete. Následně si ruce pořádně umyjte. Protože sůl vysušuje, nezapomeňte si ruce namazat nějakým hydratačním krémem. Případně můžete opět použít citron a jeho šťávou si ruce potřít. Méně agresivní je způsob, který doporučuje známá odbornice na domácí vaření Martha Stewart. Vezměte si nůž z nerezové oceli, který má širší čepel, sevřete ji opatrně prsty z obou stran, ale tak, abyste nesahali na ostří, a přejeďte z jedné strany na druhou. Nerezová ocel má schopnost pohlcovat pachy, takže když prsty po čepeli několikrát přejedete, měl by zápach zmizet. 

 

Video se připravuje ...

Autor: red