Netradiční vánoční cukroví: vyzkoušejte vinné nebo řecké koláčky

10. prosince 2018 • 00:00

Připravujete každý rok ty samé osvědčené druhy, které dělala i vaše maminka? Vanilkových rohlíčků, plněných ořechů a vosích hnízd se hned vzdávat nemusíte. Vyzkoušejte ale některé z vám neznámých druhů a možná je hned napřesrok zařadíte do svého vánočního repertoáru.

Netradiční cukroví:

Čokoládové tyčinky s karamelem
Cukroví z vína
Skořicová klubka
Řecké koláčky
Ořechové placičky s kandovaným ovocem
Košíčky s nutelovým krémem

Čokoládové tyčinky s karamelem

Pokud milujete čokoládu, tyhle křehké sušenky pocákané hořkosladkým karamelem si vás získají. A s vámi i celou rodinu. Vypadají totiž skvělě a navíc božsky chutnají. Pokud je tedy připravíte z kvalitních a poctivých ingrediencí, mezi které patří 70% čokoláda, máslo a skutečné kakao. Pak už stačí jen hladká mouka a špetka soli, a můžete se pustit do pečení. V plechové krabici vám čokoládové sušenky s karamelem vydrží 2-3 týdny, pokud je ovšem dřív nesníte.

Cukroví z vína

Tohle cukroví je až neuvěřitelně snadné, upečené je za čtvrt hodinky, přesto na stole dlouho nevydrží, nejen proto, že nové chutě lákají každou návštěvu. Je lahodné, jemné a úžasně nadýchané. Na pečení cukroví z vína přitom potřebujete pouhé tři ingredience. Mouku, tuk a bílé víno. A pak už jen misku s moučkovým cukrem, ve kterém ještě horké kousky obalíte.

Skořicová klubka

K Vánocům kromě typické vůně vanilky rozhodně patří i opojná vůně skořice. Tu si můžete vychutnat nejen ve svařeném víně, ale i v netradičním cukroví. Skořicová klubka zaujmou nejen svojí chutí, ale i neobvyklým tvarem, přípomínajícím skutečná klubka vlny. Docílíte ho tak, že hotové těsto na plech vytlačujete lisem na česnek, který určitě doma máte. Pokud se vám cukroví nechce těsto protlačovat přes mlýnek, pusťte se do vykrajování. Na chuti cukroví určitě neztratí.

Řecké koláčky

Neobvyklou ingrediencí při přípravě vánočního cukroví je bezesporu kompotované ovoce. Řecké koláčky jsou ale důkazem, že to jde a chutná to skvěle. Připravené jsou z lineckého žloutkového těsta, promazaného marmeládou, ozdobené ovocem z kompotu a polité čokoládovou polevou. Protože ale kompotované ovoce nemá takovou trvanlivost, nepřipravujte si toto cukroví příliš dopředu.

Ořechové placičky s kandovaným ovocem

Poměrně neznámé je i toto cukroví, jehož příprava je trochu složitější. Šlehačku je třeba nejdřív svařit s cukrem a moukou na hustou kaši, do které se ještě za tepla vmíchají mleté ořechy a nasekané kandované ovoce. Ze směsi se pak tvoří malé placičky, které se v předehřáté troubě pečou dozlatova. Vystydlé ořechové placičky s kandovaným ovocem se pak namáčejí do polevy z čokoládových kaštanů a zdobí mletými ořechy nebo strouhaným kokosem.

Košíčky s nutelovým krémem

Plněné košíčky vypadají skvěle a na sváteční tabuli se opravdu vyjímají. Korpusy si můžete napéct dopředu, krémem vyšlehaným z pudingu, másla a oříško-čokoládového krému je plňte ale až nakonec. Záleží jen na vás, zda si připravíte korpusy světlé, nebo těsto obarvíte kakaem. Naplněné košíčky s nutelovým krémem můžete ještě dozdobit například krokantem, sekanými oříšky, praženými sekanými mandlemí, strouhanou čokoládou nebo kokosem.

Autor: Lenka Chvostová