Vánoční cukroví a vanilka patří k sobě. Kdy ale sáhnout po lusku, extraktu, cukru nebo pastě?

11. prosince 2024 • 04:56

Ne nadarmo je vanilka jednou z nejoblíbenějších příchutí na světě. No uznejte, ta její kouzelná vůně je jednoduše nezaměnitelná! Sehnat ji ovšem můžeme hned v několika různých formách, přičemž každá je vhodná na něco jiného. Jak se v tom ale vyznat? Poradíme!

Vanilka, to jsou v podstatě lusky teplomilné liánovité orchideje s názvem Vanilla planifolia. První vanilku objevili a zpracovávali Totonakové z východního pobřeží Mexika. Pouze odtud se také vanilka až do půlky 19. století vyvážela, protože tvorba plodů byla závislá na opylování speciálním druhem včel a částečně i některými druhy kolibříků. Teprve když se podařilo objevit umělý způsob opylování, rozšířilo se pěstování vanilky i do dalších míst. V současné době se vanilka dováží kromě Mexika také z Réunionu, Madagaskaru, Indonésie nebo Tahiti. Hned po šafránu jsou složitě zpracovávané lusky vanilky druhým nejdražším kořením na světě. Než se vanilka dostane k zákazníkovi, trvá to často i rok od sklizně. I proto je velmi ceněná a drahá.

Vanilkový extrakt si můžete vyrobit i doma podle našeho videonávodu:

Video se připravuje ...

Vanilkový lusk je čistou formou vanilky

Šťavnaté vanilkové lusky jsou plné malých semínek, která mají silné vanilkové aroma. Hodí se do všemožných dezertů. Stačí lusk podélně rozříznout a jemně vyškrábat semínka, která se dají přidat do těsta nebo třeba do krému či zmrzliny. Ani prázdný vanilkový lusk ale nevyhazujte. Můžete ho „naložit“ do cukru (návod najdete níže) nebo z něj vyrobit vanilkový extrakt. Vanilkový lusk se dá nahradit jednou čajovou lžičkou vanilkového extraktu nebo pasty.

Vanilkový extrakt dlouho vydrží

Nejběžnější formou vanilky je právě vanilkový extrakt. Vyrábí se louhováním vanilkových lusků v alkoholu. Extrakt je velmi oblíbený díky výraznému vanilkovému aroma i dlouhé trvanlivosti. Přidá jemnost do dortů, koláčů i pudinků – jedna čajová lžička extraktu provoní půl kila těsta. Vanilka navíc obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit organismus před volnými radikály. Pokud si vanilkový extrakt vyrobíte sami doma, máte jistotu, že jde o přírodní produkt, který neobsahuje dochucovadla nebo konzervační látky. A je to i skvělý jedlý dárek!

Lusky orchideje Vanilla planifolia Lusky orchideje Vanilla planifolia • Autor: iStock

Vanilkovou pastu můžete mlsat jen tak

Vanilková pasta je kombinací koncentrovaného vanilkového extraktu a semínek z vanilkových lusků, případně celého mletého lusku. Je o něco dražší než extrakt, ale levnější než lusky. Jedna až dvě kávové lžičky pasty odpovídají jednomu kusu vanilkového lusku. Pastu můžete přidat třeba do ranního müsli nebo do kávy či šlehačky. Můžete ji ale mlsat i přímo ze lžičky.

I mletá vanilka provoní dezerty

Mletá vanilka je v podstatě sušený a pomletý vanilkový lusk. Obsahuje všechny části tobolky, včetně semínek. Chuť mleté vanilky je intenzivní, ale o něco méně jemná než vanilkový lusk. Mletá vanilka je mírně dražší než vanilkový extrakt, ale levnější než vanilkový lusk. Přidat ji můžete například do krémů, ovesných kaší, tvarohu nebo těsta. Naopak se moc nehodí do míchaných nápojů.

Vanilkový cukr: Jak ho rychle vyrobit?

Vanilkový cukr můžete buď koupit (pozor, abyste si jej nespletli s lacinějším a syntetickým vanilinovým cukrem, který viděl vanilku maximálně z rychlíku), anebo si jej doma vyrobit. Stačí vložit dva lusky do půl kila cukru a nádobu uzavřít. Po dvou až třech týdnech je domácí vanilkový cukr připravený k použití. A jak to stihnout rychle, abyste ho ještě mohli použít do vánočního cukroví? Vanilkový lusk rozřízněte a do sklenice s cukrem přidejte jak semínka, tak i na menší kousky nakrájený lusk. V takovém případě můžete vanilkový cukr použít již za několik dní, jen je potřeba ho před použitím prosít.

Jak vanilku skladovat?

Vanilkové lusky můžete zakoupit v uzavíratelné zkumavce, aby si udržely vlhkost. Jakmile se totiž obal otevře, lusky mají tendenci rychle vysychat. Vanilka by se tedy měla skladovat na chladném a tmavém místě, a to ve vzduchotěsné nádobě. Můžete ji i zamrazit. Při správném skladování vydrží vanilkové lusky až čtyři roky.

Vanilkové lusky Vanilkové lusky • Autor: iStock

Co s vanilkou, když vyschne?

Ani vyschlou vanilku ale nevyhazujte. Stačí ji namočit do malého množství neutrálního alkoholu, například do vodky, a uložit do ledničky. Zhruba do dvou týdnů lusk změkne a snadno z něj vyškrábete zrníčka.

Vanilku můžete použít třeba v těchto receptech:

Buchtičky s vanilkovou omáčkou

Pastéis de nata

Tvarohová bábovka s vanilkou a hruškou

Panna cotta s granátovým jablkem

Domácí vanilkový pudink

Už jste začali péct vanilkové rohlíčky?

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová