Bezlepkové vánoční cukroví: Linecké, tatranské pracny i rumové kuličky

7. prosince 2023 • 00:15

Trpíte celiakií, ale nechcete se kvůli bezlepkové dietě ochudit o klasické vánoční cukroví? Běžnou mouku, ovesné vločky nebo piškoty zakoupíte i v bezlepkové variantě a spoustu receptů můžete připravit i s pomocí dalších alternativ v podobě mletých oříšků nebo strouhaného kokosu. Podívejte se na ty nejlepší recepty na bezlepkové cukroví. 

Vánoční cukroví bez lepku není nereálné přání a výměnu klasické mouky za bezlepkovou v těchto receptech vůbec nepoznáte. Celý postup a recept zobrazíte kliknutím na konkrétní název pokrmu.

Bezlepkový je i vaječný koňak. Připravte si ho sami doma>>>

Video se připravuje ...

Bezlepkové perníčky

Perníčkové figurky bez lepku potěší malé celiaky Perníčkové figurky bez lepku potěší malé celiaky • Autor: iStock

Bez perníčků, které vám při pečení provoní celý byt, by vánoční svátky postrádaly své kouzlo. Do Vánoc už moc času nezbývá a perníčky potřebují nějaký čas k odležení. Pokud je tedy nemáte už upečené, pusťte se do toho co nejdříve. Bezlepkové perníčky snadno vytvoříte tak, že hladkou mouku nahradíte svou oblíbenou bezlepkovou, například Jizerkou.

Pracny z bezlepkové mouky

Pracny z bezlepkové mouky chutnají stejně skvěle jako ty, na které si pamatujete z dětství Pracny z bezlepkové mouky chutnají stejně skvěle jako ty, na které si pamatujete z dětství • Autor: Ondřej Košík, marie bartošová, tomáš lébr a archiv

Při vzpomínce na pracny, medvědí tlapky nebo také pracky se všem důvěrně vybaví plnění kulatých formiček, do kterého se rády zapojují i děti. I pracny potřebují dost času, aby se do Štědrého dne rozležely, proto jejich přípravu nenechávejte až na poslední chvíli. I v tomto přípravě stačí klasickou mouku nahradit bezlepkovou. A když přidáte ještě bezlepkové sušenky, můžete vytvořit bezlepkové tatranské pracny.

Bezlepkové linecké cukroví

Výborné linecké cukroví zvládnete i v bezlepkové verzi Výborné linecké cukroví zvládnete i v bezlepkové verzi • Autor: istock

Linecké cukroví patří k osvědčené klasice, která o Vánocích nesmí chybět na žádném stole. Křehké vláčné těsto se sladkou náplní v podobě kvalitní marmelády chutná snad každému. Pomocí nejrůznějších vykrajovátek můžete vytvořit i nápadité tvary, a sklidit tak úspěch za kreativitu i u těch nejmenších. Překvapte letos lineckým bez lepku i ty, kteří klasické linecké nemohou. Uvidíte, že nepoznáte rozdíl.

Vosí hnízda z bezlepkových piškotů

I vosí hnízda se dají udělat bez lepku I vosí hnízda se dají udělat bez lepku • Autor: profimedia.cz

Z tradičních druhů nepečeného vánočního cukroví patří mezi nejpopulárnější vosí hnízda, přezdívaná také včelí úly. Lahodný krém jako náplň můžete připravit i bez rumu a piškoty nahraďte bezlepkovými, případně můžete místo piškotů použít linecká bezlepková kolečka. Pokud nechcete každoročně při jejich výrobě tlouct formičkou do stolu, neztrácejte čas různými fígly a vyměňte formičku za takovou, kterou jednoduše otevřete.

Jednoduché rumové kuličky bez pečení

Video se připravuje ...

S piškoty bez lepku můžete pracovat i při výrobě rumových kuliček.Ty snadno připravíte i na poslední chvíli a jejich složení si upravíte dle svých chutí. Máte raději rumové kuličky o něco čokoládovější? Piškoty nahraďte mletými vlašskými oříšky a pořádnou porcí čokolády. 

Sněhové pusinky jsou krásné a bez mouky

Pusinky jsou přirozeně bezlepkové Pusinky jsou přirozeně bezlepkové • Autor: iStock

Nadýchané a křehké sněhové pusinky jsou ozdobou každého talíře s vánočním cukrovím. K jejich přípravě potřebujete jen dvě suroviny, které jsou přirozeně bezlepkové, a pokud dodržíte postup přípravy, zvládne je i začátečník. Pro větší úspěch ozdobte pusinky čokoládou nebo použijte gelové barvivo. A pokud si troufáte i na náplň, vyzkoušejte pusinky s kávovým krémem.

Skvělé bezlepkové cukroví jsou také sváteční kokosky. Vyberte si některý z těchto receptů >>>

Autor: red