Křehké máslové těsto, jablečná náplň s ořechy a čepice nadýchaného bílkového sněhu zakrytá tenkou vrstvou strouhaného těsta. To jsou řezy, které si vysloužily vznešené pojmenování "hraběnčiny".
Česká klasika v podobě nadýchaných jablečných řezů s bílkovým sněhem patří po právu k velmi oblíbeným moučníkům. Nechybí v nich nasekané ořechy ani voňavá skořice. Je recept, který by ztělesňoval podzim víc?
Suroviny na hraběnčiny řezy
4 ks vejce 450 g polohrubé mouky 300 g cukru krupice 0,50 balíčku prášku do pečiva 200 g másla 1 kg jablek 1 hrst mletých vlašských ořechů 3 lžičky mleté skořice moučkový cukr na posypání
1. Oddělte bílky od žloutků. Mouku smíchejte s polovinou cukru a práškem do pečiva, přidejte žloutky a pokrájené studené máslo. Rukama rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte alespoň na hodinu do ledničky.
2. Oddělte asi 2/3 těsta a na struhadle ho nahrubo nastrouhejte na plech vyložený pečicím papírem. Jablka umyjte a nahrubo je nastrouhejte na těsto. Posypte skořicí a nasekanými ořechy.