Nejlepší hraběnčiny řezy, jaké jste kdy jedli: Tohle je návrat do dětství

3. listopadu 2020 • 00:00

Křehké máslové těsto, jablečná náplň s ořechy a čepice nadýchaného bílkového sněhu zakrytá tenkou vrstvou strouhaného těsta. To jsou řezy, které si vysloužily vznešené pojmenování "hraběnčiny".

Česká klasika v podobě nadýchaných jablečných řezů s bílkovým sněhem patří po právu k velmi oblíbeným moučníkům. Nechybí v nich nasekané ořechy ani voňavá skořice. Je recept, který by ztělesňoval podzim víc?

Suroviny na hraběnčiny řezy

Postup na hraběnčiny řezy

1. Oddělte bílky od žloutků. Mouku smíchejte s polovinou cukru a práškem do pečiva, přidejte žloutky a pokrájené studené máslo. Rukama rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte alespoň na hodinu do ledničky.

2. Oddělte asi 2/3 těsta a na struhadle ho nahrubo nastrouhejte na plech vyložený pečicím papírem. Jablka umyjte a nahrubo je nastrouhejte na těsto. Posypte skořicí a nasekanými ořechy.

3. Z bílků ušlehejte polotuhý sníh, přidejte zbylý cukr a šlehejte dotuha. Sníh rozetřete na jablka a na něj nastrouhejte zbylé těsto.  

4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout a krájejte na čtverce. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Autor: DF, F.O.O.D.