Domácí koblihy podle pana Cuketky: Vláčné jako sen a neskutečně snadné

10. října 2020 • 00:00

Dokážete si vybavit vůni čerstvě usmažených koblih plných sladké marmelády? Představte si, jak se na jejich povrchu pomalu rozpouští cukr. A vy nasáváte sladkou vůni, která vás nutí koblížek ochutnat. Sbíhají se vám sliny? Udělejte si plněné koblížky doma.

Koblížky plněné marmeládou nebo nugátem. To jsou slastné kombinace, které si nemusíte dopřávat jen během masopustu. S návodem pana Cuketky se vám domácí koblihy povedou jedna radost.

Co budete potřebovat

175 g hladké mouky
175 g polohrubé mouky
150 ml mléka
60 g másla
30 g cukru
2 vejce
10 g vanilkového cukru
20 g droždí
1 lžíce tuzemáku
olej na smažení
džem nebo lískooříškový krém na plnění koblih
moučkový cukr

Jak na smažené koblihy

1. Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj část vlažného mléka. Přidejte rozdrobené kvasnice a promíchejte s částí mouky okolo. Mísu zakryjte a nechte kvásek odpočinout na 20 až 30 minut.

2. Přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, vejce a tuzemák. Hnětejte v robotu asi 10 minut. Nelepivé a hladké těsto v míse zakryjte a nechte kynout asi 90 minut.

3. Vykynuté těsto rozdělte na několik dílů. Každý díl těsta pak vytvarujte do tvaru kuličky. Položte na pomoučenou utěrku, zakryjte a nechte dokynout.

4. Koblížky smažte v nádobě s několika centimetry rozpáleného oleje asi 5 až 6 minut. Nezapomeňte je otáčet podle potřeby. Až budou koblihy osmažené a vychladlé, píchněte do nich zboku nožem a cukrářským sáčkem nebo plničkou je naplňte džemem, nutellou nebo krémem. Na závěr pocukrujte a je hotovo.

Podívejte se, jak zvládnout koblihy hned napoprvé. Podrobný návod, rady a tipy najdete ZDE >>>

Autor: Redakce