Bábovka jak cukrkandl: 30 nejkrásnějších bábovkových forem, které seženete

21. května 2020 • 00:00

Litinová, skleněná, teflonová, plechová, keramická nebo kameninová? Záleží jen na vás, zda dáte přednost tradičnímu tvaru, nebo chcete moučníku dodat punc originality. Nevadí, že doma už jednu starou formu máte, možná je čas pořídit novou. Vybrali jsme pro vás ty nejnápaditější. Podívejte se do naší velké fotogalerie, kde je seženete a za kolik.

Bábovka patří mezi nejpopulárnější české moučníky. Mramorová, třená, tvarohová… Receptů jsou stovky. Sebelepší recept je ale k ničemu, když se vám moučník připeče nebo nejde vyklopit, takže výsledkem jsou nakonec jen nevzhledné kusy rozpadlého těsta. Základem je tak kvalitní forma, která zpříjemní celý proces pečení a také výrazně ulehčí následné mytí a údržbu. Jak ale vybrat tu nejlepší?

Naše babičky nedaly dopustit na formy kameninové a později keramické. Nejenže hezky vypadají, a skvěle tak poslouží i jako kuchyňská dekorace, ale zároveň mají i dobré vlastnosti. Bábovka se v nich sice peče o něco déle, ale díky tomu, že tyto materiály absorbují teplo, které pak postupně uvolňují a dlouho drží, je moučník ve finále krásně a rovnoměrně propečený. Nesmíte je ale zapomenout důkladně vymazat a vysypat. Nevýhodou je snad jen jejich vyšší hmotnost a také to, že při neopatrné manipulaci mohou prasknout. Oblíbené jsou také skleněné formy, které stačí jen vymazat.

Podobné vlastnosti jako keramické a kameninové formy pak mají masivní formy litinové, které se vrací do módy. Mohou být buď bez povrchové úpravy, nebo se smaltovaným povrchem. Nejpodstatnější výhodou litiny je rovnoměrnost zahřívání. Litina se na všech zdrojích rovnoměrně rozehřeje, ať jde o troubu plynovou, elektrickou či horkovzdušnou, a svoji teplotu si udrží, nezáleží na tom, jak nerovnoměrně vám spotřebič peče.

Dalším typem jsou formy nerezové či plechové. Ty dnes často bývají potažené antiadhézním povrchem, který zamezuje nežádoucímu připalování. Materiálem je nejčastěji teflon nebo PTFE povrch. Díky němu se nemusí vymazávat a moučníky z nich jsou méně mastné. Vydrží toho hodně, vyvarovat se je však třeba používání kovových nástrojů, které je mohou poškrabat a nepřilnavý povrch tak nadobro zničit. Dobré jsou také formy z hliníku, které dobře vedou teplo a moučníky z nich jsou rovnoměrně propečené.

Stále větší oblibě se těší formy silikonové. Ty jsou vyrobené z potravinářského nezávadného silikonu a mají vynikající vlastnosti. Není je třeba vymazávat ani vysypávat, jsou absolutně nepřilnavé, nepohlcují pachy z potravin, moučník se z nich snadno vyklápí, jsou odolné teplotám od –40 °C do +230 °C a navíc se lehce udržují, dají se mýt v myčce a jsou skladné. Nejsou však příliš stabilní. A pozor na ostré a špičaté kuchyňské nástroje, kterými formu můžete proříznout nebo protrhnout.

Inspiraci na ty nejkrásnější bábovkové formy najdete v galerii v úvodu článku. Ceny výrobků si pak můžete jednoduše porovnat ZDE >>>

VIDEO: Vyzkoušejte tuto císařskou bábovku a potěšte celou rodinu.

Autor: Lenka Chvostová