Kuře s broskví trochu jinak: Napravte reputaci fenoménu porevolučních restaurací

9. října 2020 • 00:00

Pochutnejte si na klasice devadesátých let trochu jinak. Kombinace broskví, švestek a sušené šunky je naprosto dokonalá! Během chvilky vykouzlíte oběd, po kterém se bude celá rodina oblizovat až za ušima.

Legendární strašák restauračních jídelních lístků „kuře s broskví“ může vypadat a hlavně chutnat úplně jinak, tedy skvěle. Maso si s ovocem opravdu dobře rozumí, stačí zvolit tu správnou kombinaci a postup. Vezměte do hry švestky a kuřecí či vepřové maso a pusťte se do toho. U plotny nebudete stát déle než třicet minut.

4 porce
20 minut + 20 minut pečení

Suroviny na kuře s broskví

4 kuřecí prsa
2 lžíce švestkových povidel
120 ml suchého červeného vína + 2–3 lžíce na povidla
8 plátků sušené šunky nebo pancetty
6–8 šalotek
8 švestek
2 broskve
4 snítky tymiánu
olivový olej
4 lžíce balzamikového octa
50 g studeného másla
sůl a pepř

1. Kuřecí prsa očistěte, osolte, opepřete, potřete povidly rozmíchanými se dvěma až třemi lžícemi červeného vína a každý kus masa zabalte do dvou plátků sušené šunky nebo pancetty.

2. Šalotky očistěte, švestky pokrájejte na poloviny, broskve na čtvrtky. Vše naskládejte do větší pánve vhodné do trouby (můžete použít i zapékací mísu), přidejte tymián, zalijte dvěma lžícemi oleje a dejte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

3. Maso, ovoce a šalotky vyndejte z pánve a pánev dejte na sporák – pokud jste použili zapékací mísu, vyškrábněte výpek do pánve. Do výpeku přilijte víno a balzamikový ocet a přiveďte k varu. Vařte pár minut, aby se tekutina trochu zredukovala a omáčka zhoustla. Nyní metličkou zašlehejte na kostičky pokrájené studené máslo. Maso, ovoce a šalotky vraťte do omáčky a už jen krátce prohřejte.

Recept najdete v novém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo tištěný přímo do schránky ZDE >>>

Už máte říjnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte říjnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF, F.O.O.D.