Recept na žemlovku podle cukrářky Mirky van Gils: Luxusní moučník ze zbylého pečiva

Video se připravuje ...
11. května 2020 • 00:00

Milujete žemlovku? Vyzkoušejte ji podle receptu fenomenální cukrářky Mirky van Gils Slavíkové, porotkyně soutěže Peče celá země. Prosté jídlo proměnila v moučník, kterému neodolá ani ten největší odpůrce zemlbáby.

Vnímáte žemlovku jako jídlo z nouze? Děláte chybu. Dobrá žemlovka umí být zatraceně dobrá, vláčná a nadýchaná, a to i přesto, že se v ní ztratí starý, ne úplně reprezentativní mazanec, vánočka nebo sladká brioška. Recept podle hvězdné porotkyně soutěže Peče celá země si zamilujete.  

Dokonale vláčná žemlovka

4–6  (300 g) plátků mazance, vánočky či briošky
6 zelených jablek, oloupaných a nakrájených na plátky
40 g másla + na vymazání formy
80 g cukru
skořice dle chuti
tonka fazole nebo vanilka
nastrouhaná citronová kůra
špetka soli
200 g zakysané smetany
žloutky
250 ml mléka
150 g šlehačky
100 g rozinek
rum
vlašské ořechy

Postup přípravy žemlovky s jablky podle Mirky

Máslo rozpusťte a zasypejte cukrem, který nechte rozpustit a zkaramelizovat. Na karamel nasypte oloupaná a nakrájená jablka, přidejte citronovou kůru a lehce poduste.

Mléko a šlehačku prošlehejte se solí, žloutky, cukrem a tonka fazolí (nebo vanilkou). Zapékací misku vymažte máslem. Plátky mazance namočte do našlehaného mléčného nálevu a nechte dobře nasát tekutinou. Nezapomeňte, že pečivo musí být opravdu dobře namočené, aby byla ve výsledku žemlovka šťavnatá. Plátky poté vyložte dno misky. 

Zakysanou smetanu ochuťte skořicí a lehce oslaďte. Krém rozetřete po plátcích mazance a na ně navrstvěte podušená jablka. Posypte rozinkami předem namočenými v rumu a nadrcenými vlašskými ořechy.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na prázdninách u babičky, borůvky a maliny nasbírané v lese.. ❤️ to jsou vzpomínky na bublaniny ☺️ Tady je #mirkastudio s receptem na jednu výtečnou. Zkusíte jí? 😋 Těším se na Vaše fotografie. 🙌 #bublanina #recept RECEPT: - 225 g pšeničná hladká mouka s kypřícím práškem (nebo 225 g mouky s 1/2 pytlíku kypřícího prášku) - 225 g másla - 225 g cukru - 50 g mandlové mouky - 3 vejce - Nastrouhaná kůra z jednoho citron - Muškátový oříšek - 20 ml brandy - Vanilka - 300 g směs lesního ovoce Postup: Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a všleháme po jednom vejce, přidáme nastrouhanou kůru a muškátový oříšek, vanilku. Závěrem vmícháme prosátou mouku s mandlovou moukou. Těsto rozprostřeme do koláčové formy, posypeme směsí ovoce a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 35 minut.

Příspěvek sdílený 🧁 Mirka van Gils Slavíková 🧁 (@mirkavangils),

Nakonec zakryjte druhou vrstvou namočených plátků pečiva, případně zalijte zbytkem nálevu z mléka, smetany a žloutků.

Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. 

Mezitím si připravte sladkou omáčku, kterou moučník vynesete do oblak. Zbylou šťávu z jablek a rozinkový rum zahřejte v pánvi a vmíchávejte studené máslo pokrájené na kostičky. Je velice důležité omáčku dobře míchat, aby se vám nesrazila.

Hotovou, ještě teplou žemlovku podávejte s připravenou omáčkou, ozdobte mátou a pocukrujte.

Mirčiny video recepty a cukrářské výzvy můžete pravidelně sledovat na jejím Instagramu ZDE.

Autor: KF