Toastový chléb, který budete péct znovu a znovu: Voní máslem a zvládne ho i začátečník

9. listopadu 2020 • 00:00

Toastový chléb podle pana Cuketky není jen tak nějaký. Je nadýchaný uvnitř a na povrchu křupavý. Jedná se zkrátka o poctivou a domácí verzi známého "tousťáku", který si v této podobě zamilujete, ať už na snídani nebo na ty pravé plněné sendviče.

Domácí toastový chléb můžete proměnit v luxusní sendviče nebo ho opéct na másle do křupava a podávat ho k dalším jídlům. Obě varianty se u vás doma stanou oblíbenými. To se vsaďte.

Co budete potřebovat

500 g hladké pšeničné mouky
275 g mléka
50 g rozpuštěného másla
40 g moučkového cukru
45 g vejce
10 g soli
7 g instantního droždí
vejce na potření
máslo na vymazání formy

Domácí toastový chléb

1. Do mísy dejte mouku, cukr, sůl a droždí a promíchejte. Přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Pak nasaďte hnětací hák a hnětejte asi 5 minut, dokud se těsto nepřestane lepit.

2. Nelepivé hladké těsto vyndejte z mísy a položte na pomoučenou pracovní desku a ještě trochu prohnětejte. Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout, ideálně 120 minut. Formu na pečení si mezitím vymažte máslem.

3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Dlaněmi vytvarujte do tvaru obdélníku. Začněte přeložením horní strany těsta zhruba v 1/3 a utěsněním sváru. Pokračujte přeložením spodní strany stejným způsobem. Pak přehněte levý a pravý konec.

4. Vytvarované těsto dejte do vymazané formy a lehce navlhčete vodou z rozprašovače, zakryjte a nechte chléb ještě trochu nakynout, přibližně 60 až 90 minut.

5. Troubu rozehřejte na 180 °C. Vykynutý bochník opatrně potřete rozšlehaným vajíčkem. Dejte do vyhřáté trouby (do dolní třetiny) a pečte asi 45 až 50 minut. Chléb v polovině pečení zkontrolujte a znovu potřete vajíčkem.

Podívejte se, jak upéct nehnětený chléb podle pana Cuketky. Tenhle zvládne i začátečník >>>

Autor: KF