Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu

17. října 2023 • 06:00

Vypadá velmi lákavě, jako něco mezi hodně zralým žlutým jablkem a hruškou. Jenže když se do ní zakousnete, budete zklamaní, protože ucítíte tvrdou a hodně trpkou dužninu. Tak to je kdoule. Téměř zapomenuté ovoce, které naše babičky milovaly. Za syrova sice nepoživatelné, nicméně když ho tepelně upravíte, získáte náramnou dobrotu. 

Recepty z kdoulí:

Kdoulová povidla
Kdoulový džem
Kdoulový kompot
Pečené kdoule

Kdoule jsou plody kdouloně obecné, která pochází z Asie, odkud se později dostala i do Evropy. Znali je už staří Řekové, kteří je spojovali s láskou a plodností a dávali si je jako afrodiziakum. Kdoule se konzumovaly i na svatebních hostinách a často se házely novomanželům jako znamení závazku. Dnes můžete na kdoule narazit v parcích i zahradách, planě rostou také na jihu Moravy, v Polabí nebo i v Praze. Plody se sklízí v říjnu a listopadu, a pokud je nezužitkujete hned, je dobré je uskladnit v chladné a suché místnosti, kde vydrží poměrně dlouho. 

Video se připravuje ...

Na dobré trávení i krásnou pleť

Naši předkové si kdoulí cenili nejen pro jejich vůni a chuť, ale především proto, že jsou zdrojem řady cenných látek. Obsahují vitaminy A, B a C, minerály, jako je vápník, draslík, železo nebo zinek, a také vlákninu. Působí pozitivně na trávení, snižují hladinu cukru v krvi, dříve se používaly při bolestech v krku nebo zánětech v ústech. Léčivé ovšem nejsou jen plody. Z listů se připravuje čaj proti kašli. Kdoule mají i široké využití v kosmetice. Šťáva z plodů je totiž výborná na ošetření pleti, protože stahuje póry a vyhlazuje vrásky. 

Voňavá dobrota

Kdoule, které se říká také Venušino jablko, svým vzhledem připomíná něco mezi jablkem Golden Delicious a hruškou. Na povrchu má jemné chloupky, a když si k ní přičichnete, ucítíte příjemnou vůni připomínající vanilkucitrusy. Proto si naše babičky často dávaly kdoule do prádelníků nebo i na skříň, aby provoněly celou místnost. Na stromě kdoule vypadají velmi lákavě, velké a krásně žluté, přímo si říkají o to, abyste se do nich zakousli. Jenže to není moc dobrý nápad. V syrovém stavu jsou totiž kdoule nepoživatelné, hodně tvrdé a kyselé. A tím se bohužel mnozí nechají odradit. Přitom stačí kdoule uvařit nebo upéct, a rázem změknou a zesládnou. A ještě k tomu získají krásnou oranžovočervenou barvu.

Zavařte je nebo upečte

Protože kdoule obsahují hodně pektinu, nejčastěji se z nich připravují džemy, povidla nebo želé. Připravit z nich můžete i kompot a dají se využít i do sladkých koláčů nebo jako zajímavý doplněk k masu. Když je necháte po otrhání několik týdnů dozrát v chladné místnosti, můžete z nich připravit i velmi chutné křížaly. Stačí je ostrým nožem nakrájet na tenké plátky a usušit. A pokud rádi experimentujete, zkuste z nich uvařit polévku

Máte-li ve svém okolí kdouloň obsypanou plody, vyzkoušejte některý z následujících receptů:

Kdoulová povidla

Kdoulová povidla Kdoulová povidla • Autor: iStock

Kdoule oloupejte, odstraňte z nich jádřince, nakrájejte je na kousky a nechte stát do druhého dne (mírně zhnědnou). Pak je nasypte do hrnce, zalijte vodou a uvařte doměkka. Vodu slijte a kdoule rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré. Podle chuti je oslaďte cukrem, můžete přidat i koření podle chuti (mletý zázvor, koriandr, kardamom, mletý badyán nebo skořici) a znovu povařte do zhoustnutí. Horká povidla naplňte do čistých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Povidla můžete mazat na chleba s máslem, použít jako náplň do buchet či koláčů, slepovat jimi cukroví nebo si je dávat samotná jako chutnou prevenci nachlazení, chřipek a kašle. Místo vaření můžete kdoulová povidla připravit i v troubě, podobně jako švestková povidla.

Kdoulový džem

Kdoulový džem Kdoulový džem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 kg kdoulí
  • 1 svitek skořice
  • 5 hřebíčků
  • 500 g krystalového cukru
  • 1/2 citronu

Postup:

1. Kdoule oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Nasypte je do hrnce, podlijte 200 - 250 ml vody, přidejte skořici, hřebíček, přiveďte k varu a povařte do změknutí.

2. Z měkkých kdoulí odstraňte skořici a hřebíček a rozmixujte je na kaši. Přidejte cukr a citronovou šťávu a ještě povařte za průběžného míchání do zhoustnutí.

3. Horký džem naplňte do čistých skleniček, uzavřete je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Kdoulový kompot

Kdoulový kompot Kdoulový kompot • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 6 kdoulí
  • šťávu z 1 citronu
  • 15 lžic hnědého cukru
  • 1 svitek skořice
  • 6 hřebíčků
  • trochu vanilky

Postup:

1. Do hrnce nalijte litr vody, přidejte citronovou šťávu, hnědý cukr, skořici, hřebíček a vanilku.

2. Kdoule důkladně omyjte, oloupejte (není to nutné), zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Dejte je do hrnce s připravenou směsí, přiveďte k varu a vařte několik minut, dokud nebudou kdoule měkké.

3. Kompot můžete konzumovat hned po vychladnutí (výborný je k masovým pokrmům) nebo ho zavařte do sklenic.  

Pečené kdoule

Kdoule můžete zpracovat do koláčů podobně jako jablka nebo hrušky. Stejně tak je lze přidat před pečením ke kuřeti nebo vepřovému masu. Nebo si je upečte samotné a pak si je dejte jen tak jako zdravou svačinku, zamíchejte je do jogurtu, ovesné kaše nebo jimi ozdobte hotový koláč.

Kdoule můžete přidat k pečenému kuřeti Kdoule můžete přidat k pečenému kuřeti • Autor: iStock

Postup:

Kdoule oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtvrtky nebo plátky. Rozložte je do zapékací mísy vymazané máslem, pokapejte medem a šťávou z citronu nebo pomeranče (můžete přidat i kapku brandy nebo rumu) a okořeňte mletou skořicí nebo perníkovým kořením. Mísu zakryjte a pečte při 150 °C asi hodinu, dokud kdoule nezprůhlední. Pak mísu odkryjte a pečte ještě 15-20 minut.

Kdoule můžete použít i do koláče, podobně jako jablka nebo hrušky>>>

Video se připravuje ...
Autor: AK