Krvavé pomeranče nejsou nic přibarveného. Jde o ojedinělé ovoce, které můžete ochutnat právě teď!
Nádherně rudá barva připomínající krev. To je první věc, které si po rozříznutí červeného pomeranče všimnete. Nemusíte se však bát! Toto vzácné ovoce má přes svou neobvyklou barvu lahodnou chuť.
Jsou krvavé pomeranče opravdu krvavé, nebo jen chemicky upravená klasika? Tyto rudé citrusy jsou speciální odrůdou, charakteristickou pro Sicílii a jižní Itálii, kde je přes den slunečné počasí a přes noc se teploty blíží k bodu mrazu. Díky teplotním extrémům může ovoce lépe tvořit pigment, který přispívá k intenzivní barvě.
Barva a chuť krvavých pomerančů se skvěle hodí do nápojů. Uhádnete, do jakého nejvíc? Recept najdete ve videu >>>
Jedná se o nejpěstovanější druh citrusů, a co je zajímavé, až 90 % úrody se průmyslově zpracuje. Není také divu. Vždyť rudé pomeranče pod slupkou skrývají mnohé vitaminy a zdraví prospěšné látky. Naopak, i přes svoji výraznou sladkou chuť mají minimum kalorií. Pokud o to vše nechcete přijít, vyrazte pro krvavé plody do obchodu právě teď, na pultech je naleznete jen od ledna do konce března. Pak až zase za rok.
Co si připravit z krvavých pomerančů? Samozřejmě je můžete použít do všech receptů, jako ty klasické. My však pro vás vybrali ty nejlepší, na míru připravené pro rudé plody.
Salát s ředkvičkami
Doba přípravy: 30 minut + odležení
Počet porcí: 2
Cena asi: 100 Kč
Suroviny:
- 2 červené pomeranče
- 2 oranžové pomeranče
- 1 svazek ředkviček
- 1 citron
- 100 ml medu
- 150 ml pomerančového džusu
- čerstvé bylinky (pažitka, jarní cibulka, koriandr, rukola)
- 100 g fety
Postup:
Pomeranče oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky, ředkvičky omyjeme a rozdělíme na kolečka. Džus smícháme s citronovou šťávou a medem. Do mísy rozložíme citrusy a ředkvičky, zalijeme je nálevem a posypeme nasekanými bylinkami a rozdrobenou fetou. Salát necháme v chladu odležet zhruba 30 minut.
Bruscheta se sušenou šunkou
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Cena asi: 150 Kč
Suroviny:
- 1 bageta
- 150 g plátků sušené šunky
- 2 červené pomeranče
- 150 g ricotty
- olivový olej
- pár snítek tymiánu
Postup:
Bagetu rozkrájíme na plátky, rozložíme je na plech s pečicím papírem, zakápneme troškou olivového oleje a opečeme v troubě dozlatova. Pak pečivo potřeme ricottou a obložíme šunkou a kolečky pomerančů. Ozdobíme nasekanou bylinkou a ihned podáváme.
Pomerančový džem
Doba přípravy: 25 minut
Množství: 5 sklenic po 300 ml
Cena asi 220 Kč
Suroviny:
- 1 kg filetů z červených pomerančů
- 500 g želírovacího cukru 1 : 2
- kousek celé skořice
Postup:
Do kastrolu dáme pomeranče a cukr, přidáme kousek svitku skořice a vaříme za občasného zamíchání na mírném ohni. Případnou pěnu z hladiny sbíráme čistou lžící. Až začne směs želírovat, stáhneme ji z ohně a rozdělíme do sklenic. Hrdla sklenic otřeme čistým hadříkem namočeným v potravinářském lihu a sklenice uzavřeme víčky nebo zavážeme celofánem. Skladujeme v suché chladné tmavé místnosti.
Pomerančový koktejl
Doba přípravy: 4 minuty
Počet porcí: 1
Cena asi: 50 Kč
Suroviny:
- 50 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 50 ml šťávy z granátového jablka
- 40 cl kvalitního bílého rumu
- led
Postup:
Do šejkru nasypeme kostky ledu, přilijeme ovocné šťávy a rum a vše promixujeme. Pak koktejl nalijeme přes strainer do sklenky.