Není med jako med. Připravte si doma květinový nebo bylinkový
Všechno kvete a raší a ještě nějakou dobu bude. Využijte krásy jarní přírody a připravte si doma květinové i bylinkové medy. Budete potřebovat jen pár surovin a chvíli času.
Med je přirozené sladidlo, které má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro náš organismus. Mezi nejvýznamnější prospěšné látky patří flavonoidy a fenolické kyseliny, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky.
Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe >>>
Bylinkové a květinové medy mohou být ještě prospěšnější, protože jsou vyrobeny z rostlin, které samy o sobě obsahují mnoho léčivých látek. Některé rostliny mají antibakteriální, protizánětlivé a sedativní účinky, které mohou pomoci při řešení různých zdravotních problémů.
Například med s meduňkou může pomoci s trávicími problémy, jako je nadýmání a nevolnost. Květinový med z lípy má uklidňující účinky a může pomoci při problémech se spánkem.
Když med hraje prim
Nechce se vám experimentovat, ale přece jen byste si rádi připravili med plný vitaminů? Nebojte, vyzkoušeli jsme to za vás a máme hned několik skvělých postupů, jak na to.
Levandulový med
Suroviny:
- 1 šálek sušených levandulových květů
- 2 šálky medu
Postup:
1. Levandulové květy dáme do velké skleněné nádoby.
2. Med ohřejeme na mírném ohni, dokud se nerozpustí.
3. Rozpuštěný med nalijeme přes květy levandule a opatrně promícháme.
4. Nádobu uzavřeme a necháme květy macerovat v medu asi 1 týden, občas promícháme.
5. Poté směs slijeme přes sítko, abychom květy odstranili.
6. Med skladujeme v uzavřené lahvi na chladném a suchém místě.
Stejný poměr a postup zvolíme i u medu ze sušených okvětních lístků růží, meduňky, květů lípy a u medu z květů řepky.
Jahodový med
Suroviny:
- 1 šálek čerstvých jahod
- 2 šálky medu
Postup:
1. Jahody umyjeme a nakrájíme na menší kousky.
2. Jahody smícháme s medem v hrnci, zahřejeme na mírném ohni a za občasného zamíchání prohříváme asi 20 minut.
3. Poté vše slijeme přes síto, abychom odstranili kousky ovoce.
4. Med skladujeme v uzavřené lahvi na chladném a suchém místě.
Podobně (stejný postup i poměr surovin) lze připravit i med z čekanky (ten má však velmi výraznou vůni i chuť, takže ho nejprve zkuste připravit menší množství a uvažte, zda vám vyhovuje) a med z máty peprné.
Květinové a bylinkové „medy“ z cukru
I když se jím říká medy, vlastně jsou to sirupy. Ale na jménu přece nezáleží! Postup přípravy je u těchto medů skoro vždy stejný:
Postup:
1. Květy dáme do hrnce.
2. Přidáme vodu a cukr a směs zahřejeme na mírném ohni.
3. Necháme vařit asi 1 hodinu za občasného míchání.
4. Poté slijeme směs přes síto, abychom odstranili květy.
5. Med skladujeme v uzavřené lahvi v chladničce.
Osvědčené varianty
Lipový
- 2 hrsti lipových květů
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Mátový
- 2 hrsti čerstvé máty
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Pampeliškový
- 2 hrsti čerstvých květů pampelišky
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Levandulový
- 1 šálek cukru
- 1 šálek vody
- 2 lžíce sušené levandule
Tento med vařte kratší dobu a pravidelně ochutnávejte. Levandule je velmi intenzivní bylinka a kvůli tomu může být chuť po delším varu až mýdlová. Stejně tak u šeříkového medu.
Heřmánkový
- 2 hrsti čerstvého heřmánku
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Jetelový
- 2 hrsti květů červeného jetele
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Šalvějový
- 2 hrsti květů šalvěje
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Které plevele můžete sbírat a jak je jíst, vám řekne Věra Vačkářová>>>