Není med jako med. Připravte si doma květinový nebo bylinkový

18. května 2023 • 00:00

Všechno kvete a raší a ještě nějakou dobu bude. Využijte krásy jarní přírody a připravte si doma květinové i bylinkové medy. Budete potřebovat jen pár surovin a chvíli času.

Med je přirozené sladidlo, které má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro náš organismus. Mezi nejvýznamnější prospěšné látky patří flavonoidy a fenolické kyseliny, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky.

Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe >>>

Video se připravuje ...

Bylinkové a květinové medy mohou být ještě prospěšnější, protože jsou vyrobeny z rostlin, které samy o sobě obsahují mnoho léčivých látek. Některé rostliny mají antibakteriální, protizánětlivé a sedativní účinky, které mohou pomoci při řešení různých zdravotních problémů.

Například med s meduňkou může pomoci s trávicími problémy, jako je nadýmání a nevolnost. Květinový med z lípy má uklidňující účinky a může pomoci při problémech se spánkem.

Když med hraje prim

Nechce se vám experimentovat, ale přece jen byste si rádi připravili med plný vitaminů? Nebojte, vyzkoušeli jsme to za vás a máme hned několik skvělých postupů, jak na to.

Levandulový med pohladí v ústech i na duši Levandulový med pohladí v ústech i na duši • Autor: iStock.com

Levandulový med

Suroviny:

  • 1 šálek sušených levandulových květů
  • 2 šálky medu

Postup:

1. Levandulové květy dáme do velké skleněné nádoby.

2. Med ohřejeme na mírném ohni, dokud se nerozpustí.

3. Rozpuštěný med nalijeme přes květy levandule a opatrně promícháme.

4. Nádobu uzavřeme a necháme květy macerovat v medu asi 1 týden, občas promícháme.

5. Poté směs slijeme přes sítko, abychom květy odstranili.

6. Med skladujeme v uzavřené lahvi na chladném a suchém místě.

Stejný poměr a postup zvolíme i u medu ze sušených okvětních lístků růží, meduňky, květů lípy a u medu z květů řepky.

Jahodový med

Zkuste něco neobvyklého, jako je jahodový med Zkuste něco neobvyklého, jako je jahodový med • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek čerstvých jahod
  • 2 šálky medu

Postup:

1. Jahody umyjeme a nakrájíme na menší kousky.

2. Jahody smícháme s medem v hrnci, zahřejeme na mírném ohni a za občasného zamíchání prohříváme asi 20 minut.

3. Poté vše slijeme přes síto, abychom odstranili kousky ovoce.

4. Med skladujeme v uzavřené lahvi na chladném a suchém místě.

Podobně (stejný postup i poměr surovin) lze připravit i med z čekanky (ten má však velmi výraznou vůni i chuť, takže ho nejprve zkuste připravit menší množství a uvažte, zda vám vyhovuje) a med z máty peprné.

Mátový med zklidní krk i žaludek Mátový med zklidní krk i žaludek • Autor: iStock.com

Květinové a bylinkové „medy“ z cukru

I když se jím říká medy, vlastně jsou to sirupy. Ale na jménu přece nezáleží! Postup přípravy je u těchto medů skoro vždy stejný:

Postup:

1. Květy dáme do hrnce.

2. Přidáme vodu a cukr a směs zahřejeme na mírném ohni.

3. Necháme vařit asi 1 hodinu za občasného míchání.

4. Poté slijeme směs přes síto, abychom odstranili květy.

5. Med skladujeme v uzavřené lahvi v chladničce.

Osvědčené varianty

Lipový

  • 2 hrsti lipových květů
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Mátový

  • 2 hrsti čerstvé máty
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Pampeliškový

  • 2 hrsti čerstvých květů pampelišky
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Levandulový

  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce sušené levandule

Tento med vařte kratší dobu a pravidelně ochutnávejte. Levandule je velmi intenzivní bylinka a kvůli tomu může být chuť po delším varu až mýdlová. Stejně tak u šeříkového medu.

Heřmánkový

  • 2 hrsti čerstvého heřmánku
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Jetelový

  • 2 hrsti květů červeného jetele
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Šalvějový

  • 2 hrsti květů šalvěje
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru  

Které plevele můžete sbírat a jak je jíst, vám řekne Věra Vačkářová>>>

Video se připravuje ...

Autor: TR