Marmelády a džemy: Recept na meruňkový džem s vanilkou, jahodovo-malinovou zavařeninu i hrušková povidla

11. července 2019 • 00:00

Na záhonech se červenají jahody, maliníky jsou obsypané plody, stromy se prohýbají pod tíhou šťavnatých meruněk a žloutnoucích hrušek. Za pár týdnů ale bude po sklizni a další sezóna v nedohlednu. Pokud si ale z těch báječných plodů připravíte zavařené pochoutky, můžete si je vychutnávat celou zimu. Pusťte se do toho co nejdřív, je to jednodušší a rychlejší, než si myslíte. Za půl hodinky máte hotovo.

Říkáte si, proč ztrácet čas se zavařováním, když v obchodech jsou regály plné už hotových marmelád a džemů? Odpověď je jednoduchá. Protože domácí zavařeniny se s těmi kupovanými vůbec nedají srovnávat. Přesvědčte se a vyzkoušejte ty nejlepší recepty z časopisu F.O.O.D. na poctivé zavařeniny. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Meruňková zavařenina s vanilkou

Džem z meruněk patří hned po těch jahodových k nejoblíbenějším. Má nezaměnitelnou chuť, vůni a nádhernou sytě oranžovou barvu a hotový je do půl hodiny. Báječně chutná například v kombinaci s máslem namazaným křupavým bílým pečivem, čerstvým chlebem či vánočkou. Hodí se ale i na promazání perníku a dalších moučníků. A když s ním naplníte domácí koblížky, zapráší se po nich dřív, než je stačíte pocukrovat. Na přípravu meruňkové zavařeniny s vanilkou potřebujete jen kilo vypeckovaných meruněk, půl kila cukru, jeden vanilkový lusk a 15 gramů pektinu, přírodního silně želírujícího přípravku, který se vyrábí z kůry a dužiny citrusových plodů. Seženete ho v každé prodejně zdravé výživy, farmářských prodejnách a na internetu. Z uvedeného množství získáte 5 skleniček lahodného džemu.

Náš tip: Meruňky se dají skvěle kombinovat s aromatickým kořením či bylinkami. Džem z nich tak můžete zpestřit skořicí, badyánem, zázvorem, ale také třeba lístky čerstvé máty, snítkou rozmarýnu nebo květy levandule. Tyto ingredience se k ovoci přidávají na začátku vaření. Nakonec ještě zavařeninu můžete ovonět panákem meruňkovice.

Jahodovo-malinová zavařenina

Nebojte se experimentovat a nacházet nové chuťové kombinace. Vždyť džemy nemusí být nutně jen z jednoho druhu ovoce. Jednou z těch báječných směsí, které vám připomenou léto, je také chuťově nepřekonatelná jahodovo-malinová zavařenina, kterou milují děti i dospělí. Ani její příprava vám se vším všudy nezabere víc než třicet minut. Její vůně a chuť je ale nepřekonatelná. Výborná je do jogurtu, na palačinky, ale samozřejmě i na rohlík s máslem.

Náš tip: Pokud vám vadí drobné pecičky z malin, které často uvíznou v zubech, propasírujte hotový džem přes jemné sítko. Milovníci pikantních chutí mohou džem ozvláštnit špetkou chilli. Dětem zase do něj pro změnu můžete do skleniček přidat kousky nalámané bílé čokolády.

Hrušková povidla se zimním kořením

Švestková povidla jsou poměrně rozšířená, na ta hrušková, která doma vařily ještě naše babičky, se ale už nějak zapomnělo. Jsou přitom skvělým polotovarem pro pečení buchet a koláčů v době, kdy tohle chutné sezonní ovoce není k dispozici, případně jen předražené plody z dovozu, jejichž chuť se však s českými hruškami vůbec nedá srovnávat. Na rozdíl od rychlých džemů sice příprava v troubě pečených hruškových povidel zabere o něco víc času, počítejte se dvěma hodinami, stojí to ale za to. Nepřekonatelné jsou také v kombinaci s domácími vdolky. Sladkou chuť hrušek navíc skvěle doplňují skořice, hřebíček a badyán, které povidlům dodají výraznou kořeněnou vůni a chuť.

Náš tip: Místo bílého cukru použijte hnědý třtinový a do hotových povidel přimíchejte velkého panáka voňavého tuzemského rumu.

Více receptů na domácí zavařování, ale i na pochoutky z grilu, ovocné knedlíky a celou řadu dalších dobrot, najdete v červencovém čísle časopisu F.O.O.D. Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě >>>

F.O.O.D. červenec 2019 F.O.O.D. červenec 2019 • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.