Čím pohostit koledníky a velikonoční návštěvy? Jděte na to jednoduše a vtipně!

28. března 2024 • 02:12

Velikonoce jsou kromě jiného i svátky dobrého jídla a pití. Po pečení mazanců, beránků a dalších tradičních velikonočních jídel však jistě nikdo nechce v kuchyni trávit ještě další čas zdlouhavou přípravou pohoštění pro návštěvy nebo koledníky. Zkuste to jinak a nebojte se být originální.

Nemusíte vymýšlet nic složitého a opulentního. Návštěvníky jistě ohromí i pohoštění, které bude jednoduché a zároveň chutné a nápadité.

Video se připravuje ...

Tak trochu jiné chlebíčky

Obložené chlebíčky, jak je známe z lahůdkářství, jsou fajn, nebojte se však ani v případě této oblíbené lahůdky být originální a trochu popustit uzdu své fantazii. Nikde není psáno, že chlebíček musí být obložený jen bramborovým salátem, šunkou, vajíčkem a kyselou okurkou. Výborné jsou i chlebíčky s orestovanými houbami (klidně žampiony) ovoněnými tymiánem a česnekem. Nebo je obložte ančovičkami s cuketou a dochuťte bazalkovým pestem a marinovanou cibulí. Krásně barevné jsou chlebíčky s kukuřicí, avokádem a řeckým sýrem feta. Na dozdobení můžete využít i ovoce, například jablka s brusinkami a smetanovým sýrem nebo hrušky s nivou a ořechy.

Chlebíčky s avokádem a kukuřicí Chlebíčky s avokádem a kukuřicí • Autor: F.O.O.D.

A kdybyste chtěli být trochu originálnější i v případě pomazánky, zkuste ji připravit z kopru, špenátu, cibulky a česneku. Pak už stačí přidat jen tenký plátek lososa a limetku.

Muffiny nikdy nezklamou

Tyhle malé bábovičky jsou geniální věc. Jednoduché a rychlé, dobré a s nespočtem chuťových variací. Zdaleka totiž nejsou jen výsadou sladké kuchyně.

Slané muffiny jsou velmi jednoduché a rychlé. Upečte je třeba se slaninou, jarní cibulkou a sýrem. Slané muffiny jsou velmi jednoduché a rychlé. Upečte je třeba se slaninou, jarní cibulkou a sýrem. • Autor: iStock

Rozhodně nic nezkazíte muffiny se sýrem, šunkou a slaninou. Nebo s nastrouhanou cuketou, lehce pikantním sýrem čedarem a kostičkami dokřupava vypečené slaniny. Máte-li rádi čedar, zkuste muffiny z jogurtového těsta s čedarem doplněné o křupavou drobenku ze směsi másla, sýra a lahodných semínek. Skvělé muffiny se dají upéct i z bramborového těsta.

Čokoládové muffiny ozdobte krémem, hnízdečky z rozlámaných tyčinek obalených v rozehřáté čokoládě a čokoládovými vajíčky. Čokoládové muffiny ozdobte krémem, hnízdečky z rozlámaných tyčinek obalených v rozehřáté čokoládě a čokoládovými vajíčky. • Autor: iStock

Abychom nezapomněli na sladké varianty, hlavně malé koledníky jistě potěší velikonoční muffiny ozdobené čokoládovými vajíčky nebo muffiny z těsta vylepšeného podmáslím a ozdobené roztomilými oušky z marcipánu.

Variace na listové těsto

Tohle těsto zachránilo už mnoho hostitelů. Nezapomeňte si ho tedy nakoupit do zásoby a pak vás žádná nečekaná návštěva nepřekvapí. Během krátké chvilky z něj můžete vykouzlit slané nadýchané dortíčky se šlehanou nivou, slané jednohubky, pizza šneky, slané copánky nebo nejrůznější tyčinky, například s pestem, se slaninou a tymiánem nebo s uzeným sýrem a kořením.

Slaní šneci z listového těsta se šunkou, sýrem a špenátem Slaní šneci z listového těsta se šunkou, sýrem a špenátem • Autor: iStock

Když chcete být opravdu originální

Ani opravdu originální pohoštění nemusí být složité. Znáte třeba trhací bochník? Čerstvě vytažený z trouby je nepřekonatelný.

Trhacím chlebem pohostíte víc lidí najednou. Trhacím chlebem pohostíte víc lidí najednou. • Autor: iStock

Domácí slané parmazánové sušenky si můžete upéct už předem do zásoby, a než přijde návštěva, doděláte k nim už jen dip ze zakysané smetany. Originální jsou i jednohubky, u nichž obvyklé kolečko rohlíku nebo jiného pečivo nahrazuje plátek opečeného batátu. A když už jsme u brambor, návštěvu jistě neurazíte ani domácími bramborovými lupínky nebo zdravými zeleninovými chipsy. Stačí je doplnit nějakým dipem nebo třeba hummusem. I když název není příliš lichotivý, jde o chutnou a rychlou pochoutku s nezaměnitelnou chutí, kterou můžete využít jako pomazánku nebo právě jako dip k zelenině, tyčinkám, chipsům nebo třeba tortillovým plackám nakrájeným na díly a opečeným nasucho na pánvi. Připravte si základní hummus nebo některou z jeho chutných variant vylepšenou pečenou mrkví, avokádem nebo červenou řepou s vlašskými ořechy.

O Velikonocích to bez vajíčkové klasiky snad ani nejde! Vyzkoušejte námi ověřený postup >>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková