10 rad, jak skladovat potraviny, aby se tak rychle nekazily

26. srpna 2017 • 20:29

Slepená sůl, zhořklé ořechy, žluklé máslo anebo zhrudkovatělé koření. V obchodě se nadchneme cedulemi "v akci", nakoupíme si velké zásoby, a ty se potom zkazí a my je vyhodíme do koše. Přijdeme takto o ještě více peněz, než kdybychom nakoupili za plnou cenu. Tomuto můžete částečně předejít, a to tak, že budete vědět, jak potraviny správně skladovat. 

Majonéza

Po otevření byste ji měli zásadně skladovat v chladničce. Nejlépe ve dveřích. Při vyšších teplotách se urychluje oxidace tuků, a tím dochází k chuťově nepříjemným změnám. Zároveň se v ní mohou množit mikroorganismy, které sice neohrožují vaše zdraví, ale chuťově výrobek znehodnocují. Pozor ale zase na příliš nízkou teplotu. Ta způsobí, že se jednotlivé složky oddělí. Při správném skladování bude majonéza chutná i za dva až tři měsíce od nákupu. Nikdy ale neolizujte hrdlo a vždy ji nabírejte jen čistou lžící.

Autor: iStock

Sýry

Suché tvrdé sýry (parmezán, ementál apod.) nechte "dýchat". Před uložením do ledničky je zabalte do nějakého porézního materiálu, třeba suchého ubrousku. Tak se k sýru dostane vzduch, přitom neokorá a zůstane déle poživatelný. Použít můžete také pergamenový papír. Aby nevysychal, je dobré potřít ho trochou másla. Rozhodně se ale vyhněte alobalu a uzavřeným plastovým obalům. Plísňové sýry balte zásadně do potravinové fólie. Aromatické sýry (jako například romadur, syrečky) vkládejte do dobře těsnícího boxu či sklenice.

Autor: iStock

Mouka

Mouku nikdy nenakupujte do zásoby. Při delším skladování, převyšujícím několik měsíců, zatuchne. Skladujte ji na spíše tmavém, suchém a větraném místě, při teplotě okolo 15 až 18 °C, ideálně ve vzduchotěsné dóze. Nikdy ji nenechávejte v papírovém sáčku, ve kterém si ji z obchodu donesete. Tmavé prostředí mouce prospívá lépe, je tu podstatně nižší pravděpodobnost, že bude žluknout. Vyvarujte se také blízkosti aromatických surovin, mouka totiž lehce přebírá pachy.

Autor: iStock

Olivový olej

Věděli jste, že olivový olej je nejen chutný a zdravý, ale také velmi citlivý? Nesnáší světlo, teplo ani vzduch. Ideálním místem k jeho skladování je proto chladné a tmavé místo. Po otevření je třeba ho uchovávat v uzavřené neprůsvitné nádobě. Vybírejte si oleje balené do tmavého skla nebo v plechovém obalu. Špatně zabalený olej s víčkem, které navíc netěsní, rychle podléhá zkáze a ztrácí charakteristickou chuť a aroma. I při správném skladování je dobré olej spotřebovat co nejdříve po otevření, nejlépe do měsíce.

Autor: iStock

Oleji rovněž neprospívá neustálé otvírání a zavírání. Mnohem lepší je přelít ho z většího balení do menšího, které pak budete používat na běžnou spotřebu. Navíc je prokázané, že pokud je lahev naplněna méně než z 80 procent, výrazně se urychluje oxidace oleje. Doporučuje se proto přelít olej do menšího balení a to udržovat stále zcela plné.

Máslo

V lednici by vám neotevřené máslo mělo vydržet asi čtyři měsíce. Nejlepší je nechat ho zabalené v původním obalu a ještě ho uzavřít do silnějšího plastového sáčku. Použít můžete také uzavíratelnou nádobu. Máslo je velmi citlivé na okolní pachy a okamžitě je absorbuje. Navíc tím také zabráníte jeho předčasnému zkažení. Pokud je obal již jednou otevřen, měli byste máslo spotřebovat do tří týdnů. Pokud jste nakoupili do zásoby a nemáte v plánu ho v blízké době použít, můžete ho zamrazit. V mrazáku vydrží asi rok.

Autor: iStock

Cukr

V papírovém obalu nenechávejte ani cukr, pokud nechcete, aby vám ztvrdl. Nejlepší je ho přesypat do plastové, skleněné či kovové dózy s pevným uzávěrem a uchovávat na chladném, suchém a tmavém místě. Podobně zacházejte i s cukrem moučkovým. V něm můžete mít uložené vanilkové lusky, které díky tomuto způsobu uložení zůstanou dlouho čerstvé a cukr příjemně provoní vanilkovým aromatem.

Autor: iStock

Jak si jednoduše připravit domácí trdelník si můžete přečíst ZDE.

Koření

Pokud chcete, aby si vaše červené koření, jako jsou sladká paprika, kajenský pepř a chilli, zachovalo svěží barvu a zůstalo čerstvé a voňavé, uchovávejte ho v lednici v neprůhledném obalu nebo v dóze, která zamezí přístupu slunečních paprsků a světla vůbec.

Autor: iStock

Med

Med skladujte v těsně uzavřené vzduchotěsné nádobě, abyste zabránili nežádoucímu vniknutí vlhkosti, která snižuje trvanlivost a kvalitu medu. Obal by neměl s medem jakkoliv reagovat. Nejlépe vyhovují sklo a potravinářské plasty.

Autor: iStock

Nejdůležitější podmínkou pro dlouhodobé skladování medu je správná teplota. Čím je nižší, tím všechny biochemické reakce probíhají pomaleji. Při teplotě pod 12 °C se kvalita nezmění několik let. Skladování medu při teplotách pod bodem mrazu jeho kvalitu nepoškodí, naopak. Máte-li na med místo v mrazničce, klidně tam přebytky uložte, zpomalíte jeho krystalizaci.

Káva

Pokud jste si oblíbili klasického turka nebo máte doma kávovar, který vám oblíbený nápoj připraví z čerstvě namleté zrnkové kávy, je dobré vědět, jak ji uchovávat, aby neztratila své typické aroma. Nejdůležitější je skladovat ji v suchu a temnu. Měla by být uložena ve skleněné či porcelánové nádobě bez přístupu vzduchu a odděleně od ostatních potravin, protože snadno přejímá jejich pachy. Nádobu s kávou pak přechovávejte v chladné suché místnosti, nejlépe bez přístupu světla. Pokud máte doma větší množství zrnkové kávy, uložte ji do lednice nebo mrazničky, tak si udrží své aroma a kvalitu.

Autor: iStock

Ořechy a semínka

Ořechům, oříškům a dalším jádrům prospívá skladování při nižší teplotě a na tmavém a suchém místě, protože olej v nich obsažený snadno oxiduje, a může tak žluknout. Je vhodné schovat je do uzavřených nádob, aby je nenapadli moli nebo jiní škůdci. Vyloupaná jádra můžete vložit do malých pytlíčků nebo kelímků a uložit si je do mrazáku, kde vydrží několik měsíců.

Autor: iStock

Další možností je dát je do zavařovacích sklenic a bez vody zavíčkovat. Plné sklenice pak vložte do většího hrnce a sterilizujte stejně jako kompoty. Pak je nechte vychladnout a uložte do spíže. Tam by vám měly vydržet až tři roky.

Autor: Redakce