Punčochářova božská husa aneb Požitků plné posvícení

12. listopadu 2022 • 00:00

Šťavnatá svatomartinská husa s křupavou kůrkou, to je požitek sám o sobě. Takže když si k ní můžete dát kaldoun s játrovými knedlíčky, zakousnout se tu do briošky s játry a šunkou z iberského vepře, tu do kachní paštiky a navrch si dopřát foie gras s ostružinami, nebudete chápat, čím jste si takové štěstí zasloužili. Jenže nejste v nebi, jste u Jana Punčocháře. No, ono to leckdy vyjde nastejno.

Pokud je pro vás restaurace U Matěje daleko, ale přesto nechcete přijít o lahodné menu oblíbeného českého šéfkuchaře Jana Punčocháře, máme pro vás dobrou zprávu. Tyto recepty máme přímo od mistra, takže se zajisté povedou a vynikající chuť je zaručena!

Jak šel čas se soutěží MasterChef. Co se stalo s vítězi minulých ročníků?

Video se připravuje ...

Kachní kaldoun

Počet porcí:

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny:

  • 100 g šalotky
  • 1 lžíce másla
  •  200 g celeru
  • 150 g mrkve
  • 60 g petržele
  • 1 l kachního vývaru
  • 250 g vařených drobů z vývaru
  • 200 ml smetany 12%
  • 60 g hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř
  • 150 g vaječných nudlí k podávání

Knedlíčky:

  • 200 g kachních jater
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g sušené majoránky
  • 1 vejce
  • 200 g strouhanky
  • sůl a pepř
Kachní kaldoun Kachní kaldoun • Autor: recepty: Jan Punčochář, foto: David Turecký

Postup:

1. Šalotku nasekejte nadrobno a v hrnci ji nechte na rozehřátém másle zesklovatět. Vsypte na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujte ji dozlatova. Následně zeleninu zalijte vývarem a minimálně 20 minut povařte.

2. Mezitím si připravíte knedlíčky. Rozmixujte játra, vmíchejte do nich drcený česnek, majoránku, vejce, sůl a pepř. Postupně přidávejte strouhanku tak, aby bylo možné formovat knedlíčky. Vyválejte je v rukách a uvařte ve vroucí vodě.

3. Do kaldounu přidejte drobně nakrájené droby a najemno nasekanou petrželku. Zjemněte jej smetanou, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s knedlíčky.

Svatomartinská husa Jana Punčocháře

Počet porcí: 6–8

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut + marinování 2 dny + pečení 2 hodiny 15 minut

Suroviny: 

Husa:

  • čerstvá kvalitní husa
  • 1 l mléka
  • 2 velká jablka
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 1 cibule
  • několik květů hřebíčku
  • 1 svitek skořice
  • kmín
  • sůl

Dýně:

  • 1 dýně
  • 1 cibule
  • 2 jablka
  • krupicový cukr
  • vinný ocet
  • cibule pečená s kachnou
  • 1 brambora
  • sůl

Chlupaté knedlíky:

  • 500 g brambor uvařených ve slupce
  • 500 g syrových brambor
  • muškátový oříšek
  • 3 vejce velikosti L
  • 150 g krupice
  • 600 g hrubé mouky
  • sůl
Svatomartinská husa Jana Punčocháře Svatomartinská husa Jana Punčocháře • Autor: recepty: Jan Punčochář, foto: David Turecký

Postup:

1. Husu pečlivě nasolte, zalijte mlékem a nechte 2 dny marinovat, tak odstraníte pachuť a případný odér. Pak husu opláchněte ve vodě. Jablka zbavte jádřinců a do každého otvoru vložte badyán. Jablky, cibulí, skořicí a hřebíčkem naplňte husu až po okraj. Okmínujte ji (případně ozvláštněte kořením na husu Wiberg), vložte do velkého pekáče s trochou vody hřbetem nahoru a přiklopte. Pečte v horkém vzduchu při 160 °C přibližně 90 minut. Poté husu vyndejte, otočte, přikryjte a pečte ještě asi 40 minut. V průběhu pečení husu polévejte výpekem či trochou vody.

2. Troubu zahřejte na 210 °C, pekáč odkryjte a husu dopečte dozlatova, 40–45 minut. Podlévejte ji vypečeným tukem. Maso vyndejte, vyjměte jablka, cibuli a koření a husu naporcujte.

3. Najemno nastrouhejte dýni. Najemno nasekanou cibuli zpěňte na husím sádle. Vmíchejte dýni, pokrájená jablka a cibuli z husy. Ochuťte cukrem, vinným octem i solí a uvařte doměkka. Zahustěte syrovou nastrouhanou bramborou.

4. Na knedlíky oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte brambory. Přidejte sůl, muškátový oříšek, rozmíchaná vejce, krupici a mouku. Rychle vytvořte těsto, vytvarujte z něj kuličky, případně pomocí 2 lžic noky, a uvařte ve vroucí jemně osolené vodě. Knedlíky vařte podle velikosti 18–22 minut. Pak je ihned vyjměte děrovanou lžící.

TIP: Kromě chlupatých knedlíků podávejte s lokšemi či bramborovými plackami.

Kachní paštika s cibulovo-paprikovým džemem

Počet porcí:

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny:

Játra:

  • 400 g kachních jater
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 250 g másla
  • 1 malá cibule najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku nadrcené
  • 50 ml portského vína
  • 50 ml brandy
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 3 snítky tymiánu nahrubo nasekané
  • 2 snítky rozmarýnu nahrubo nasekané
  • sůl a pepř

Džem:

  • 150 g žluté cibule
  • 150 g papriky
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 30 g třtinového cukru
  • 50 ml vinného octa
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • sůl a pepř čtyř barev
Kachní paštika s cibulovo-paprikovým džemem Kachní paštika s cibulovo-paprikovým džemem • Autor: recepty: Jan Punčochář, foto: David Turecký

Postup:

1. Kachní játra řádně očistěte a namelte na jemném mlýnku. Brusinky namočte do vody a odložte. Na 50 gramech másla orestujte cibuli s česnekem, zalijte vínem i brandy, nakonec přidejte cukr s bylinkami a vše povařte.

2. Játra vložte do mísy robota, osolte je a opepřete. Přelijte rozvarem z cibule a vína a důkladně rozmixujte. Pomalu přilévejte zbytek rozpuštěného másla. Směs promíchejte se scezenými brusinkami, rozdělte do keramických misek a ve vodní lázni vařte asi 30 minut.

3. Cibuli nakrájejte na měsíčky, papriky na tenké plátky. Do pánve nalijte olej a papriky s cibulí důkladně zprudka orestujte. Přidejte cukr, nechte ho zkaramelizovat, osolte, opepřete a přilijte vinný ocet, který nechte zredukovat. Nakonec do džemu natrhejte čerstvou bazalku.

Foie gras s ořechy a ostružinami

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut + marinování přes noc + chlazení 3–4 hodiny

Suroviny:

  • 400 g čerstvých kachních foie gras
  • 200 ml verjusu
  • 300 g cibule
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 300 g mixu ořechů vcelku
  • 150 g ostružin
  • sůl a pepř
Foie gras s oříšky a ostružinami Foie gras s oříšky a ostružinami • Autor: recepty: Jan Punčochář, foto: David Turecký

Postup:

1. Foie gras očistěte, ochuťte solí a pepřem, zalijte verjus a v chladu marinujte do druhého dne. Marinádu si uchovejte!

2. Játra osušte a vraťte zpět do původního tvaru. Vložte je mezi dva pečicí papíry a vyválejte z nich plát široký 1 centimetr. Vložte ho na 2 hodiny do ledničky.

3. Cibuli nakrájejte na kostky a ¾ zpěňte na olivovém oleji. Vmíchejte 100 gramů cukru, 3 lžíce marinády z foie gras a řádně provařte. Přilijte trochu vody a vařte, dokud cibuli nerozvaříte. Nakonec ji rozmixujte dohladka. Ze zbytku cukru upražte světlý karamel. Přilijte trochu vody, přidejte na kostičky nakrájený zbytek cibule a přibližně 30 minut povařte. Cibulový rozvar přeceďte a nechte vychladnout. V části marinujte ostružiny.

4. Ořechy opražte nasucho a rozsekejte, kousky by měly zůstat větší.

5. Plát foie gras nakrájejte do tvaru nanuků. Do každého pomocí nože zespodu vytvořte díru a cukrářským pytlíkem nebo injekcí vstříkněte dovnitř cibulové pyré, kterým pak i lehce potřete povrch. Vpíchněte nanukové dřívko, upravte tvar a nechte ztuhnout v ledničce.

6. Nanuky namáčejte do cibulového rozvaru a nechte vykapat, aby zůstal jen lehký film. Obalte je v ořeších a podávejte s ostružinami.

TIP: Verjus je kyselá šťáva připravovaná z nezralého ovoce, nejčastěji hroznů.

Briošky s tapenádou, iberskou šunkou a s kachními játry

Počet porcí:

Doba přípravy: 40 minut + namáčení jater přes noc

Suroviny:

  • 200 g kachních jater
  • mléko
  • 4 plátky briošky
  • 50 g medvědího česneku
  • 20 g piniových oříšků
  • 100 g černých oliv bez pecek + pár na ozdobu
  • 100 g sušených rajčat
  • 20 g parmazánu
  • 80 g španělské šunky pata negra
  • 50 g másla
  • olivový olej
  • sůl a pepř
Briošky s tapenádou, iberskou šunkou a s kachními játry Briošky s tapenádou, iberskou šunkou a s kachními játry • Autor: recepty: Jan Punčochář, foto: David Turecký

Postup:

1. Den předem namočte do mléka játra.

2. Medvědí česnek, piniové oříšky, olivy a sušená rajčata rozmixujte dohladka. Ochuťte solí a pepřem.

3. Játra opláchněte, osušte a nakrájejte. Na pánvi rozehřejte olej a játra zprudka opečte, 1 minutu z každé strany. Na plech položte mřížku a na ní nechte játra vychladnout.

4. Plátky briošek opečte na másle, namažte tapenádou, posypejte nastrouhaným parmazánem a poklaďte játry. Tři minuty je zapékejte v troubě rozehřáté na 200 °C. Zakápněte je olivovým olejem a vyskládejte na nich šunku, bylinky, zeleninu včetně rajčat a odložené olivy.

Video se připravuje ...

Zajímají vás další výtečné recepty? V aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. jich najdete nepřeberné množství!

F.O.O.D. 11/22 F.O.O.D. 11/22 • Autor: David Turecký
Autor: TR, Jana Trundová, F.O.O.D., Jan Punčochář