Jak připravit nadýchanou omeletu, aby nebyla vysušená

14. srpna 2017 • 09:35

Omeleta je rychlé jídlo, které je jen na první pohled jednoduché, když chcete, aby vám na pánvi nevznikla vysušená placka, chce to znát pár fíglů.

Jak na to?

V první řadě budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem, jako je teflon nebo keramika. I na klasické pánvi sice omeletu dokážete připravit, na nepřilnavém povrchu je to ale rychlejší a výrazně snadnější.

Autor: iStock"


Dalším trikem, který si musíte pamatovat, je, že vaše omeleta je hotová v momentě, kdy se vám zdá ještě trošku nedovařená. Právě v tento okamžik je ten správný čas přesunout ji z pánve na talíř. Spodní část omelety má být pevná a na první pohled hotová, ale vrchní část má být lesklá a ještě "mokrá". Pokud budete čekat, až se prosmaží právě i vrchní část, skončíte s vysušenou omeletou, která má do té správné velmi daleko.

Řiďte se hodinkami. Od nalití na pánev až po přetažení na talíř by vám příprava omelety neměla zabrat více než 2 minuty. A také pamatujte, že cvik dělá mistra. Nezoufejte proto, když vaše první a druhá omeleta nedopadnou přesně tak, jak jste si představovali.

Na Francouzskou omeletu budete potřebovat:

2 velká vejce
sůl, pepř
2 až 3 lžíce strouhaného čedaru (lze vynechat)
2 lžíce másla
najemno nasekanou petrželku, pažitku nebo jiné bylinky

Postup:

Obě vejce rozklepněte do misky a šlehejte tak dlouho, dokud se žloutky i bílky dokonale nespojí. Poté podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný sýr.

Pánev postavte na střední plamen a zvolna na ní nechte rozpustit máslo. Poté nalijte vejce a okamžitě začněte pánev naklánět tak, aby se vejce rovnoměrně rozprostřela po celém dnu pánve.

Autor: iStock"

Pokud milujete jednoduchá zeleninová jídla, zkuste osvědčené recepty z cukety ZDE

Pomocí vařečky začněte hotová vejce velmi lehce stahovat od okrajů směrem ke středu pánve, abyste udělali prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Omeletu takto nechte smažit zhruba 1 až 2 minuty, aby byl spodek tuhý, ale vršek ještě trochu tekutý.

Poté na omeletu nasypte bylinky, přeložte přes ni spodní třetinu, horní třetinu a přemístěte na talíř. Takto připravená omeleta je dokonale vláčná a nadýchaná a vy se do ní pusťte hned, dokud je ještě horká.

Autor: iStock"

Autor: Redakce