Jak připravit nadýchanou omeletu, aby nebyla vysušená
Omeleta je rychlé jídlo, které je jen na první pohled jednoduché, když chcete, aby vám na pánvi nevznikla vysušená placka, chce to znát pár fíglů.
Jak na to?
V první řadě budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem, jako je teflon nebo keramika. I na klasické pánvi sice omeletu dokážete připravit, na nepřilnavém povrchu je to ale rychlejší a výrazně snadnější.
Dalším trikem, který si musíte pamatovat, je, že vaše omeleta je hotová v momentě, kdy se vám zdá ještě trošku nedovařená. Právě v tento okamžik je ten správný čas přesunout ji z pánve na talíř. Spodní část omelety má být pevná a na první pohled hotová, ale vrchní část má být lesklá a ještě "mokrá". Pokud budete čekat, až se prosmaží právě i vrchní část, skončíte s vysušenou omeletou, která má do té správné velmi daleko.
Řiďte se hodinkami. Od nalití na pánev až po přetažení na talíř by vám příprava omelety neměla zabrat více než 2 minuty. A také pamatujte, že cvik dělá mistra. Nezoufejte proto, když vaše první a druhá omeleta nedopadnou přesně tak, jak jste si představovali.
Na Francouzskou omeletu budete potřebovat:
2 velká vejce
sůl, pepř
2 až 3 lžíce strouhaného čedaru (lze vynechat)
2 lžíce másla
najemno nasekanou petrželku, pažitku nebo jiné bylinky
Postup:
Obě vejce rozklepněte do misky a šlehejte tak dlouho, dokud se žloutky i bílky dokonale nespojí. Poté podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný sýr.
Pánev postavte na střední plamen a zvolna na ní nechte rozpustit máslo. Poté nalijte vejce a okamžitě začněte pánev naklánět tak, aby se vejce rovnoměrně rozprostřela po celém dnu pánve.
Pokud milujete jednoduchá zeleninová jídla, zkuste osvědčené recepty z cukety ZDE.
Pomocí vařečky začněte hotová vejce velmi lehce stahovat od okrajů směrem ke středu pánve, abyste udělali prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Omeletu takto nechte smažit zhruba 1 až 2 minuty, aby byl spodek tuhý, ale vršek ještě trochu tekutý.
Poté na omeletu nasypte bylinky, přeložte přes ni spodní třetinu, horní třetinu a přemístěte na talíř. Takto připravená omeleta je dokonale vláčná a nadýchaná a vy se do ní pusťte hned, dokud je ještě horká.