Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků

1. listopadu 2023 • 00:00

Přestože název zní trochu morbidně, kosti svatých nejsou nic jiného než dávné a tradiční pečivo českých hospodyněk, které se připravovalo během Dušiček. Naučte se ho i vy podle našich receptů!

Co by byly svátky bez tradic a dobrého jídla! Dušičky, které připadají na 2. listopadu, hned po svátku Všech svatých, sice nepatří mezi svátky spojené s bujarými oslavami, přesto měly v roce našich hluboce věřících předků pevné místo a poctivě se slavily. Lidé organizovali průvody na hřbitovy, zdobili hroby a vzpomínali na zemřelé. Svíčky se zapalovaly nejen na hrobech, ale i v domovech. Věřilo se totiž, že se v tento den mohly duše zemřelých vracet domů a cestu najdou podle rozsvíceného světla. 

Video se připravuje ...

K Dušičkám patřilo pečivo!

Právě na Dušičky hospodyně pekly speciální dušičkové pečivo pro sebe, čeleď, děti, které chodily koledovat, nebo i žebráky u kostela a potulné pocestné. Pečivo, kterému se říkalo jednoduše dušičky, mívalo různou podobu a peklo se podle rozmanitých receptů. Často se jednalo o kynuté bochánky, žemle, věnečky spletené ze dvou pramenů, vdolečky promáčklé uprostřed, prameny ve tvaru písmene S nebo různě velké rohlíky. Podle nich se také například v okolí Českého Krumlova koledě říkalo „chodit po rohlíkách“. Někde se dušičky nepekly, ale smažily v tuku.

Dušičkové rohlíky sypané mákem Dušičkové rohlíky sypané mákem • Autor: iStock

Ze sladkého těsta se také pekly tvary podobné zkříženým kostem, kterým se říkalo kosti svatých. Někde byly se sušeným ovocem, někde plněné mákem či povidly. Na přípravu se používalo převážně křehké nebo kynuté těstovánočkové, koblihové, buchtové, chlebové nebo často levnější rohlíkové.

Máslo do lampy, jídlo do ohňů

S jídlem a tradicemi to na Dušičky ale nekončilo. Věřilo se, že v předvečer Dušiček vystupují duše z očistce. Proto večer, když se zapálil oheň v kamnech, házely se do něj další rozmanité pokrmy, které měly nasytit duše čekající a trpící v očistci. Do lamp se také dávalo místo oleje máslo, které se pálilo a mělo speciální symboliku: bylo určeno k pomazání popálenin zesnulých, kteří čekali na své vykoupení. A nakonec se příbuzní nebo přátelé zemřelých napili studeného mléka (nebo se jím postříkali), aby se tak duše ochladily.

Dušičkové pečivo mají i jinde ve světě

Protože Dušičky patří k významným křesťanským svátkům, různé tradice s nimi spojené najdete po celém světě, a to i v podobě dušičkového pečiva. Například v Rakousku, jižním Německu nebo Švýcarsku se pečou takzvané selbiky neboli Seelwecken, což v překladu znamená probuzení duše.

V Mexiku se na Dušičky peče chléb mrtvých – pan de muerto V Mexiku se na Dušičky peče chléb mrtvých – pan de muerto • Autor: iStock

V Mexiku je to zase pan de muerto, chléb mrtvých ozdobený kostmi z těsta. Mexičané ho dodnes nosí na hřbitov a pokládají na hroby, a to včetně květin, žlutých měsíčků.

Upečte si kosti svatých

Upéct tradiční dušičkové pečivo kosti svatých není nic složitého, navíc na Dušičky krásně provoníte domov, podobně jako to dělávaly naše prabáby ve svých vesnických kuchyních.

Co budete potřebovat:

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g práškového cukru
  • 600 g dobré hladké mouky
  • 100 g tuku na pečení
  • 3–4 žloutky + 1 celé vejce
  • 10 ml tuzemáku
  • špetku soli
  • špetku mleté skořice
  • povidla nebo zavařenina na naplnění
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup:

1. Droždí rozmíchejte s cukrem, vlažným mlékem a lžící mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. Ke kvásku přidejte zbylou mouku, rozpuštěný zchladlý tuk, žloutky, vejce, tuzemák, sůl a skořici a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Během kynutí těsto dvakrát promíchejte.

3. Z vykynutého těsta odkrajujte kousky a tvořte z nich tvary kostí a písmena S. Pokud máte rádi plněné pečivo, můžete dovnitř přidat lžičku povidel nebo zavařeniny.

4. Tvary potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

Video se připravuje ...

Autor: AK