Ani třešnička nazmar! Je libo kompot, marmeládu, dort nebo bublaninu?
Těšíte se z bohaté úrody třešní, ale tak nějak nevíte, co s nimi? Třešně můžete zužitkovat několika možnými způsoby. Vyzkoušejte třešňové rizoto, vsaďte na klasickou bublaninu nebo si připravte do zásoby famózní třešňovou marmeládu.
Šťavnaté třešně jsou pouze sezónní záležitostí. Po sklizni je zapotřebí je co nejdříve spotřebovat, jelikož se poměrně rychle kazí. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak třešně snadno využít do nejrůznějších pokrmů.
Třešňová marmeláda
Domácí třešňové marmeládě se žádná kupovaná jen tak nevyrovná. Udělejte si zásobu té nejlepší a namažte si ji na chleba s máslem nebo palačinky kdykoliv si jen vzpomenete. Dáváte-li přednost džemům s kousky ovoce, pak vyzkoušejte třešňový džem s rybízem.
Třešňové osvěžení
Cream cheese s třešněmi je dokonalé osvěžení, které oceníte nejen v létě. Dezert s griotkou a mandlovým aroma chutná zkrátka skvěle. Jinou variantou svěžího dezertu může být třešňový pohár, který je neotřelý díky vanilkovému pudinku, jogurtu a cukrářským piškotům.
A co takhle třešňový moučník?
Závin z jablek je všemi známá klasika, ale co takhle třešňový závin plněný tvarohem? Toto lahodné chuťové spojení si zamilujete od prvního sousta. Servírovat můžete se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou. Pokud neradi experimentujete, pak vsaďte na osvědčenou tradiční třešňovou bublaninu, která nikdy neomrzí. Na slavnostnější příležitosti jistě oceníte lehký třešňový dort s mákem. Čokoládový korpus s mascarpone, třešněmi a mákem potěší každého milovníka sladkého.
Bublanina s tímto skvělým receptem se zajisté povede >>>
Třešně jako součást hlavního chodu
Ať to zní jakkoliv nevěřícně, třešně můžete skutečně využít i k přípravě rizota. Jedná se o velmi netradiční verzi doplněnou o cibulku, smetanu a parmazán. Takový oběd zaručeně během horkého léta uvítáte. Vyzkoušet můžete také kotletky na třešních a bezinkovém sirupu. Tato netradiční sladko-slaná chuť vás dostane od prvního sousta. Ke grilovanému masu nebo rybě se bude určitě hodit osvěžující salát s třešněmi a melounem. Dáváte-li během letních dnů přednost spíše sladkým obědům, pak třešně spotřebujte na jednoduché třešňové knedlíky. S moučkovým cukrem, tvarohem a lahodným rozpuštěným máslíčkem rozhodně nešetřete!
Domácí kompot, který zvládne i začátečník
Zavařte si letošní třešňovou úrodu do sladkého nálevu. A až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, vy budete připraveni!
Množství: 10 sklenic po 500 ml
Doba přípravy: 40 minut + odstátí
Suroviny:
- 3 kg pevných zralých tmavých třešní
- 3 lžíce soli nebo octa + 3 l vody
- 1,5 l vody
- 700 g krupicového cukru
Postup:
1. Třešně zbavte stopek a dejte do velké mísy. Zalijte je 3 litry vody s octem nebo solí a nechte 2 hodiny odstát, abyste je zbavili případných červíků. Vodu pak slijte, třešně důkladně propláchněte pod tekoucí studenou vodou a nechte okapat.
2. V hrnci svařte 1,5 l vody s cukrem a rozvar nechte částečně zchladnout. Třešně rozdělte do sklenic, zmáčkněte je a zalijte vlažným cukrovým nálevem.
3. Okraje sklenic očistěte a pak zavařovačky uzavřete víčky. Sterilujte při teplotě 85 °C přibližně 15 minut.