Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský clafoutis, italské tiramisu a rakouský závin

2. července 2020 • 00:00

Krátká třešňová sezóna je v plném proudu a třešně se musí zpracovat snad ještě rychleji než jahody. Plody, které nesníte, můžete zavařit jako kompot, zpracovat do džemu či je zamrazit. Bude se vám ale hodit i pár prověřených receptů na lahodné moučníky. Sice se přímo nabízí klasická bublanina, ale zkusit můžete i něco nového.

Kdo by neměl rád skvělé šťavnaté třešně? Patří mezi sezónní ovoce a obsahují spoustu vitaminů. Nejsou ovšem příliš vhodné na dlouhodobé skladování, jelikož se po utržení rychle kazí. Proto je vhodné je co nejrychleji zpracovat. Kromě přímé konzumace je můžeme zavařovat do kompotů, džemů, marmelád, sušit je, kandovat nebo z nich vyrobit šťávy či lahodné alkoholické likéry. Další možností je zapracovat je do sladkých pokrmů. Už od dob našich babiček je u nás velmi oblíbená klasická třešňová bublanina nebo bublanina s třešněmi zvláčněná smetanou. Třešně se ale hodí i do jiných dezertů, které na vás dýchnou cestovatelskou atmosféru. Ochutnejte sladkou Francii, slunnou Itálii nebo elegantní Vídeň.

Pravý třešňový clafoutis

Třešňový clafoutis je letní dezert typický pro francouzskou kuchyni. Název se odvozuje z výrazu clafir, což znamená „plnit“. Je připravený během pár minut a nabízí snadnou možnost, jak využít sezónní ovoce. Těsto je podobné tomu na palačinky a narozdíl od bublaniny se v clafoutis dávají třešně do zapékací misky nebo formy jako první. Tento koláč pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, vzdáleně připomínající pudink

Třešňový závin

Kořeny oblíbeného štrúdlu sahají do sousedního Rakouska. Běžně se připravuje z jablek, ale oblibu si získaly i další varianty jako tvarohový, makový, dokonce i slané záviny se špenátem. V letní sezóně se ale třešňový závin s mákem přímo nabízí. Je vláčný a lahodný, jeho příprava není složitá a potěší celou rodinu jako lehký moučník po obědě, ale i na snídani nebo svačinu.

Třešňové tiramisu

Víme, že pečení v létě a horku je náročné. Proto je příjemné udělat si něco osvěžujícího a jednoduchého zároveň. Tiramisu je dnes již klasický oblíbený dezert původem z Itálie. Jeho předchůdce lze vystopovat ve středověkých Benátkách a Sieně, nicméně tiramisu, jak ho známe, vzniklo až koncem 60. let v italském Trevisu – místní podniky se dodnes přou o prvenství. Jeho název je odvozen od výrazu „tirami su“, což ve volném překladu znamená „rozvesel mě“ nebo „povzbuď mě“. Tento osvěžující dezert v kombinaci s lahodnými třešněmi je nezapomenutelným zážitkem, který stojí za to vyzkoušet. Recept na třešňové tiramisu určitě potěší každou vaši návštěvu!

Více receptů ze sladkého sezonního ovoce najdete v červencovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete v elektronické i tištěné podobě do schránky přímo ZDE >>>

Už máte červencové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte červencové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Kateřina Rovenská