Nejlepší bublanina je nadýchaná, vláčná a šťavnatá: Těchto 5 receptů musíte znát

29. července 2019 • 00:00

Sladká pochoutka, kterou pekly už naše prababičky, je typická nadýchaným těstem, do něhož se přidávají třešně, jahody, meruňky či jiný druh ovoce. Název získala tato buchta podle těsta probublávajícího během pečení na povrch. Receptů na bublaninu je celá řada – vybrali jsme pro vás ty nejlepší, na kterých si jistě pochutná celá rodina.

Smetanová babiččina bublanina

Asi nejtypičtějším ovocem do bublaniny jsou třešně. Pokud je právě třešňová klasika vaše oblíbená, vyzkoušejte recept na třešňovou bublaninu podle časopisu F.O.O.D. Těsto zvládnete za pouhých patnáct minut. Díky smetaně, která se do něj přidává, bude bublanina příjemně vláčná. Třešně nemusíte vypeckovávat, což vám urychlí celou přípravu a především zůstane ovoce šťavnaté. Rozdělte je na dvě části – první rozprostřete na dno formy a přelijte těstem. Zbytkem třešní potom těsto posypte a dejte péct.

Hrnková bublanina

Tento jednoduchý recept zvládne opravdu každý. Při přípravě hrnkové bublaniny odpadá starost s odvažováním surovin, protože si zkrátka vystačíte s obyčejným hrnečkem. Díky tomu je vhodná třeba na chalupu, kde nemáte po ruce váhu. Stejně tak si s ní poradí i děti nebo začínající kuchtíci, kteří si na žádné velké pečení netroufají. Sáhněte po libovolném ovoci – nejlépe samozřejmě poslouží čerstvé a sezónní – a za tři čtvrtě hodinky vykouzlete lahodný moučník, který si budou všichni pochvalovat.

Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá

Pokud hledáte dobrotu, kterou si s sebou zabalíte třeba na výlet a i po delší době zůstane chutná, vyzkoušejte bublaninu, která dlouho vydrží jako čerstvá. Základ těsta připravte v mixéru a následně v míse přimíchejte další suroviny. Díky oleji bude těsto pěkně vláčné, a na bublanině si tak pochutnáte i po několika dnech – pokud ovšem budete mít dostatečně pevnou vůli a nesníte tuto pochoutku už ve vlaku.

Bublanina s mletými mandlemi

Při přípravě těsta na bublaninu se nemusíte držet jen tradičních surovin. Vyzkoušejte do něj přidat například mandle, jako je tomu v receptu na bublaninu s jahodami. Tato výtečná kombinace jistě potěší všechny mlsné jazýčky. Vedle mandlí potřebujete na jahodovou bublaninu už jen několik surovin a za pár desítek minut je sladký moučník na světě.

Švestková bublanina se smetanovou polevou

Chcete-li zažitý moučník ozvláštnit něčím méně typickým, zkuste švestkovou bublaninu se smetanovou polevou. Jak už název napovídá, bude se tato bublanina od ostatních lišit svěží smetanovou polevou. Na přípravu je tento recept o malinko delší, ale odměnou za váš čas vám bude vláčný dezert se šťavnatou chutí.

Bublanina bude chutnat skvěle s pár kapkami vanilkového extraktu. Vyrobte si vlastní podle tohoto návodu >>>

Autor: Ilona Dobrovolná