Sůl: Špetka zdraví, nebo nenápadný vrah?

27. dubna 2022 • 00:00

Solit bychom sice měli, ale vždy s mírou. Sůl je považována za nejbohatší zdroj sodíku, přesto je důležité dodržovat doporučenou denní dávku. Dozvíte se tak nejen, zda jsou některé typy soli lepší než ty jiné, ale i kde všude můžete se solí počítat a jak solení omezit.

Sůl nad zlato: ano, nebo ne?

Sůl je nejbohatším zdrojem sodíku, který naše tělo bezesporu potřebuje. Denní dávka soli by neměla přesahovat 3–4 g. Při konzumaci vyššího množství dochází ke zvyšování krevního tlaku, který může vést ke kardiovaskulárním onemocněním. Nadbytek soli je také spojen s otoky, obezitou, osteoporózou, ledvinovými kameny a nádorovým onemocněním žaludku. Nejvíce soli najdete v mražených polotovarech, konzervách, instantních polévkách, uzeninách a v pokrmech z fastfoodu.

Sůl bude vždy sůl

V obchodě najdete mnoho druhů soli. Od kamenné a mořské přes růžovou až po himálajskou a mnoho dalších. Každá z nich se získává jinak a má své benefity, ale pořád nezapomínejme na to, že sůl bude vždy sůl. Přestože některé typy a druhy bývají vyzdvihovány, jedná se především o marketingový trik. Zázračné účinky barevných a speciálních solí nejsou nijak vědecky podložené.

Kde všude se solí počítat?

Při zamyšlení nad denní dávkou počítejte s tím, že se nejedná pouze o dosolování na talíři. Minerální vody obsahují mnoho sodíku, proto se doporučuje denně nepít více než 0,5 l těchto nápojů. Sůl obsahuje také pečivo, obzvlášť slané rohlíky, dalamánky nebo pečivo plněné špenátem či pizza směsí. Najdete ji i v masových konzervách a konzervované zelenině, jako jsou olivy nebo kysané zelí. Mléčné výrobky vybírejte moudře. Sýry typu balkán, niva, korbáčiky, jadel a feta jsou mnohdy přesolené sýry, které bychom do jídelníčku měli zařazovat zřídka. Myslete na to, že mnoho soli je také v uzeninách, polotovarech a jídlech z fastfoodu.

Jak jíst méně soli?

1. Zkuste méně dosolovat hotové jídlo na talíři.

2. Příjem soli snižujte postupně tak, abyste redukci soli příliš nepoznali.

3. Vyzkoušejte i jiná přirozená dochucovadla. Využít můžete nejrůznější bylinky, česnek nebo semínka.

4. Omezte konzumaci slaných pochutin, chipsů, oříšků, slaných sýrů, uzenin, instantních pokrmů a minerálních vod.

5. Zařazujte čerstvou zeleninu ke každému chodu.

Neobyčejná sůl. Když je drahá, bude asi zdravá! >>>

Autor: DF