6 lahodných koláčů z letního ovoce nejen ze zahrádky

  • 14. srpna 2017 • 10:25

    Nic nenavodí pohodovější víkendovou atmosféru lépe než vůně nějakého báječného moučníku. V létě se nabízí sáhnout po ovoci a udělat koláč na plech. 

  • Tvarohovo-nektarinkový koláč

    Budete potřebovat (na 1 menší vyšší plech):

    Na těsto:

    250 g hladké mouky
    125 g másla
    40 g moučkového cukru
    1 žloutek
    špetku soli

    Na náplň:

    750 g tvarohu
    2 citrony
    2 vejce
    250 g kysané smetany
    100 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    600 g nektarinek
    50 g škrobové moučky

    Autor: shutterstock.com


    Postup:

    Z mouky, másla, cukru, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto. Dejte ho na půl hodiny do chladu. Tvaroh ušlehejte spolu se zakysanou smetanou, žloutky, cukrem, šťávou a kůrou z citronů. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Z těsta dejte na stranu třetinu, zbytek vyválejte a dejte na plech. Potřete tvarohovou směsí, poklaďte meruňkami a zbytek vychlazeného těsta nastrouhejte navrch koláče. Dejte ho péct na 45 minut do trouby předehřáté na 175 °C.

  • Hruškové řezy

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    200 g polohrubé mouky
    150 g změklého másla
    150 g hnědého cukru
    3 vejce
    3 lžíce kakaa
    2 lžíce mléka
    2 lžičky prášku do pečiva
    na kousky nakrájené hrušky

    Autor: shutterstock.com


    Postup:

    Máslo s cukrem utřete do pěny a do směsi postupně přimíchávejte vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklaďte kousky nakrájených hrušek. Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Jablečný koláč s ořechy

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Na těsto:

    200 g polohrubé mouky
    180 g krystalového cukru
    1 vanilkový cukr
    3 vejce
    100 ml mléka
    100 ml oleje
    1 prášek do pečiva
    1 lžičku skořice
    tuk na vymazání
    mouku na vysypání formy
    zmrzlinu na ozdobení

    Na náplň:

    5 jablek
    1 vanilkový cukr
    200 g vlašských ořechů
    250 ml smetany
    2 vejce
    80 g krystalového cukru

    Autor: iStock


    Postup:

    Žloutky utřete s cukry a postupně přimíchejte mouku, mléko, skořici a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a těsto nalijte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte z nich šťávu. Smíchejte je s nahrubo nadrcenými ořechy a směs navrstvěte na těsto. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 15 minut. Mezitím smíchejte vejce s cukrem a smetanou. Po 15 minutách vyjměte koláč z trouby, přelijte směsí, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 až 20 minut. Koláč podávejte se zmrzlinou.

  • Kynutý koláč s tvarohem a lesním ovocem

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Na těsto:

    500 g hladké mouky
    250 ml mléka
    1 kostku droždí s ovocem
    100 g cukru
    150 g másla
    1 vejce
    špetku soli
    tuk na vymazání plechu

    Na náplň:

    500 g lesního ovoce
    500 g tvarohu
    150 g cukru
    1 vejce
    1 lžíci citronové šťávy

    Autor: abl


    Na drobenku:

    200 g másla
    125 g cukru
    250 g mouky
    1 žloutek

    Postup:

    Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám, vypracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Mezitím promíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech, okraje nechte vyšší. Potřete ho tvarohem a poklaďte okapanými třešněmi. Navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 až 40 minut při teplotě 185 °C.

    Děti milují i trdelník. Co jim ho vyrobit doma? Recept na domácí trdelník najdete ZDE.

  • Bublanina s jahodami

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    2 hrnky polohrubé mouky
    1 hrnek krupicového cukru
    6 lžic teplé vody
    6 vajec
    1 prášek do pečiva
    1/2 hrnku mletých mandlí
    3 hrnky jahod nebo jiného ovoce

    Autor: abl


    Postup:

    Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Během šlehání přidávejte teplou vodu. Pak vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandle a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklaďte jahodami a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

    Autor: Shutterstock.com

  • Třešňová bublanina

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    3 hrnky hladké mouky
    2 hrnky krupicového cukru
    4 vejce
    1 hrnek sodovky
    1 hrnek rozpuštěného másla
    1 prášek do pečiva
    1 vanilkový cukr
    400 g třešní

    Autor: shutterstock.com


    Postup:

    V míse ušlehejte vejce s cukrem a postupně přidávejte ostatní suroviny. Těsto nalijte na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Třešně obalte v hladké mouce a těsto jimi poklaďte (obalené plody zůstanou navrchu, nebudou se propadat do těsta). Bublaninu pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

    Autor: abl

Autor: Redakce