Jahody na 50 způsobů: Inspirujte se naší sladkou galerií
Léto je tu a s ním i sklizeň jahod. Ať už koupíte jahody na trhu, v obchodě nebo je natrháte na zahrádce, dezerty z nich budou stejně dokonalé! Pusťte se do pečení a připravte si koláč s krémem, bublaninu nebo třeba jahodové Pavlovy. Jahody můžete zakomponovat i do obědového menu a na závěr se osvěžte domácím jahodovým sorbetem nebo cheesecakem ve skleničce a dalšími dobrotami. Při přípravě se inspirujte v galerii těch nejkrásnějších jahodových dezertů.
Upečte si tu pravou jahodovou pohádku!
Rebarbora je ještě stále dostupná, tak proč toho nevyužít. Připravte si třeba dokonalý jahodovo rebarborový sypaný koláč. Z čerstvě natrhaných jahod můžete upéct také jahodový koláč s krémem, jehož korpus je z kynutého těsta, nebo dát přednost klasické jahodové bublanině, která nikdy neomrzí. Zkusit můžete také lehký dezert z bílků v podobě jahodové Pavlovy. Chcete-li překvapit návštěvu něčím neotřelým, pak upečte minivětrníky se šlehačkou a jahodami nebo jahodové dortíky s želé.
Sladký oběd v jahodovém stylu
Tvarohové knedlíky s jahodami nám evokují vzpomínky na dětství u babičky. Propojení jahod a tvarohu je zkrátka neodolatelné. V podobném stylu přinášíme tip na jahodové ravioly. Nezapomeňte je podávat stejně jako knedlíky s máslíčkem, jahodovým přelivem a řádně poprášené moučkovým cukrem!
A co byste řekli jahodovému osvěžení?
Rebarbora a jahody s mascarpone je lehký a svěží dezert, který v teplých dnech jistě oceníte. Alternativou může být jahodový Eton Mess. Smetanový dezert s rozdrcenými pusinkami je originální delikatesa, kterou si zamilujete. Skvěle vás osvěží i vychlazený jahodový cheesecake do skleničky, který máte navíc připravený do dvaceti minut. V nejvíce horkých dnech se pusťte do domácího jahodového sorbetu, jahodových nanuků nebo báječných milkshaků s jahodami.
Na závěr přinášíme recept na jahodový patrový dort, se kterým zazáříte na každé oslavě.
Suroviny na korpus:
- 150 g měkkého tvarohu
- 140 g cukru krystal
- 1 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
Suroviny na náplň:
- 500 g jahod
- 2 ztužovače šlehačky
- 500 ml šlehačky
- 1 vanilkový cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup:
1. Troubu rozpalte na 220 °C. Utřete tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidejte mouku s kypřicím práškem a vypracujte tužší těsto.
2. Rozdělte je na tři části a dvě z nich odložte stranou. Vymažte kulatou dortovou formu a dno vyložte částí těsta. Pečte asi 15 minut. Postupně zpracujte i zbylé dvě části těsta.
3. Očistěte a omyjte jahody. Oddělte 250 g a rozšlehejte je do pyré. Ostatní ovoce rozpulte.
4. Ušlehejte smetanu se zbylým cukrem a ztužovačem. Do tuhé šlehačky lehce vmíchejte jahodové pyré. První korpus potřete částí šlehačky a poklaďte jahodami.
5. Na ně vyrovnejte druhý, opět potřete a přidejte jahody. Překlopte poslední částí, ozdobte zbylou smetanou a jahodami. Nakonec posypte moučkovým cukrem.