Borůvkový koláč jako od babičky: Jednoduchý a osvěžující moučník, který musíte ochutnat

11. července 2022 • 14:00

Koláč jako od babičky. To je pocit, který dokáže vyvolat domácí kynutý borůvkový koláč. Pořádná dávka borůvek zabarví nejenom vaše jazýčky, ale také chuťové buňky, které budou jásat. Vyzkoušejte recept z pořadu Recepty pana Cuketky internetové televize Mall TV. 

Kynuté koláče jsou osvědčenou dobrotou, která potěší snad každého strávníka. Je jedno, jakým ovocem je naplníte, jisté ale je, že vás jejich jemná a ovocná chuť odzbrojí. Využijte právě nasbírané borůvky nebo sáhněte do mrazáku pro loňské zbytky.

Co budete potřebovat:

  • 700 g borůvek (klidně mražených)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 20 g droždí
  • špetku soli

Na drobenku:

Pokud chcete víc borůvkové inspirace, nepřehlédněte naši modrou galerii >>>

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi dvě třetiny mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky v míse na řídké těstíčko.

2. Zakryjte a nechte na asi 20 minut vzejít kvásek. Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Alespoň 10 minut hněťte. Poté zakryjte a nechte kynout 60 minut. 

3. Do misky dejte suroviny na drobenku, promíchejte a kousky másla rozemněte na drobenku. Vykynuté těsto dejte na plech a rovnoměrně rozvrstvěte. Přidejte borůvky a zasypte drobenkou. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.

Autor: TR