Ještě lepší bábovky a koláče z třeného těsta podle těchto 7 tipů!

5. srpna 2019 • 00:00

Patří mezi nejoblíbenější. Má univerzální použití, je jednoduché na přípravu a výborné na chuť. Moučníky z něj jsou nádherně jemné a lehké. Použít ho můžete na bábovky, bublaniny, cupcakes i dortové korpusy. Při jeho přípravě se však dá udělat celá řada chyb. Poradíme vám, jak se jich vyvarovat.

1. Nechte suroviny ohřát na pokojovou teplotu

Stejně jako u přípravy většiny ostatních těst i u toho třeného platí, že by všechny používané suroviny měly mít stejnou teplotu. Navíc, vajíčka se při pokojové teplotě našlehají mnohem lépe než přímo z lednice. Nezapomeňte proto s dostatečným předstihem z lednice vyndat všechny potřebné suroviny. Odlišná teplota by mohla významně ovlivnit konzistenci dalších ingrediencí, které by se nespojily tak, jak mají, nebo by se vám moučník kypřený práškem do pečiva nebo sodou mohl přímo srazit. Pokud ale náhodou některou z ingrediencí dopředu vyndat zapomenete, existuje pár kuchařských fíglů. Máslo nakrájejte na hodně tenké plátky, vejce na chvilku ponořte do teplé vody a mléko dejte na pár vteřin do mikrovlnky.

2. Mouku prosijte

Naše babičky to braly jako samozřejmost, v dnešní době však tenhle krok většina z nás přeskakuje v domnění, že je zbytečný. Vždyť dávno už nehrozí, že bychom v mouce nacházeli zbytky plev, kamínky a jiné nečistoty. Jenže prosívání sypkých ingrediencí, jako jsou mouka, moučkový cukr, kakao, kypřicí prášek a další, má své opodstatnění. Díky němu je provzdušníte, takže těsto bude lehčí, ale také předejdete jejich případnému hrudkování a následně špatnému rozmísení do těsta.

3. Šlehejte dostatečně

Základem třeného těsta je máslo utřené s cukrem. Vždy sáhněte po tom krupicovém, který má optimální velikost krystalků. Díky němu se vám do másla podaří dostat potřebné množství vzduchu. Ruční tření je sice nejlepší, zabere vám ale poměrně dost času. Počítejte s půl hodinou. Nebojte se proto sáhnout po elektrickém pomocníkovi, s nímž přípravu zkrátíte zhruba na 10 minut. Využít můžete robota nebo ruční šlehač. Důležitá je ale volba správných šlehacích metliček a nastavení rychlosti na nízký stupeň. Tření se zkrátka nedá uspěchat. Správně utřené máslo poznáte tak, že téměř zdvojnásobí objem, trochu zesvětlá a má konzistenci hutnější pěny.

4. S přidáváním vajíček nespěchejte

Do utřeného másla přidejte žloutky, nikdy ale všechny najednou. Postupujte po jednom a každý vždy důkladně zašlehejte. Pokud přidáváte celá vejce, postupujte ještě opatrněji, jinak riskujete, že se vám obsah misky srazí. Přilévejte je pomalu po částech a ohlídejte si, že se s máslem spojily, než přidáte další. Pokud se vám máslová pěna s vajíčky přeci jen srazila, dejte mísu na mírně nahřátou vodní lázeň a zkuste obsah znovu vyšlehat.

5. Míchejte s citem

Ať už budete těsto zpracovávat ručně nebo v robotu, ani v tomto případě nespěchejte. V případě robota nastavte ty nejnižší otáčky. Prosetou mouku a mléko do máslové pěny přidávejte po částech a obsah mísy vždy dobře zpracujte, aby směs byla krásně hladká. Až nakonec do ní přidejte sníh. Ten zapracujte zlehka tak, že těsto stěrkou jen překládáte. A pak už co nejrychleji do trouby.

6. Nepřežeňte to s teplotou

Třené těsto nemá rádo moc vysokou teplotu. Moučníky z něj proto vždy pečte pozvolna. V opačném případě by se vám na povrchu mohla rychle vytvořit příliš silná a tuhá kůrka, pára z těsta by neměla kudy odcházet ven, a moučník by vám tak nehezky popraskal. Ideální je teplota okolo 160 °C, v horkovzdušné troubě pak dokonce jen 145 °C. Pokud chcete docílit křupavého povrchu, posypte těsto před pečením hnědým cukrem. Po dopečení pak moučník na několika místech propíchněte špejlí, aby měla zbylá pára šanci uniknout a těsto se nesrazilo. Sražení hrozí i v případě, že ho budete krájet ještě teplý.

7. Pečte den předem

I když je celá řada moučníků nejlepší hned po vyndání z trouby, u těch z třeného těsta platí, že lépe chutnají až druhý den. Pokud tedy plánujete bábovku k nedělní snídani, připravte si ji už v sobotu. V neděli ji pak jen poprašte moučkovým cukrem a naservírujte na stůl. Její chuť i konzistence bude mnohem lepší, než když je čerstvě upečená. Vyzkoušet můžete bábovku z třeného těsta podle tohoto receptu.

Nic nechutná v těstě tak dobře, jako vanilka. Připravte si domácí vanilkový extrakt podle video návodu ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová