Domácí bublanina: Upečte si ten nejlepší moučník ve znamení léta

video
26. června 2021 • 00:00

S časem prázdnin a šťavnatého ovoce přichází ruku v ruce ta pravá chvíle na oblíbenou bublaninu. Neznáme snad nikoho, kdo by si občas na tomto tradičním moučníku rád nepochutnal. Snadná a rychlá buchta přijde zkrátka vždycky vhod a o bublanině to platí dvojnásob.

Jogurtová, šlehačková, nebo hrnečková? S bublaninou je to podobné jako se svíčkovou, a sice kolik rodin, tolik osvědčených receptů. Základem tohoto milovaného moučníku je třené těsto, díky kterému je bublanina právě tak dokonale jemná a vláčná. Úžasnou šťavnatost a nezaměnitelnou vůni jí pak dodává na slunci vyzrálé ovoce v podobě meruněk, jahod, třešní či rybízu. A kdo má rád opravdu sladké chuti, může přidat i jemně křupavou máslovou drobenku. No řekněte, takovému koláči se nedá odolat!

Ráno ke snídani, na svačinu do práce a odpoledne ke kávě. Bublaninu bychom mohli jíst zkrátka celý den. Nejlépe však chutná ještě vlažná rovnou z pekáče. Také to znáte? Nejprve jen okusit, jak se povedla, odkrojit docela malý dozlatova vypečený růžek, pak zarovnat do čtverečku, a než se nadějete, můžete péct nanovo. Tak to je přesně ona – ta pravá bublanina! Pokud ale tu svoji stále hledáte, vyzkoušejte jahodovou z třeného těsta, na kterou přikládáme recept níže, nebo se nechte inspirovat osvědčenými recepturami našich čtenářů. Věříme, že mezi nimi tu svou NEJ jistě najdete. 

Nepřehlédněte další jednoduché koláče a buchty >>>

Jahodová bublanina z třeného těsta

Doba přípravy je asi 30 minut + 40 minut pečení. 

Ingredience:

  • 120 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 6 vajec
  • 380 ml polotučného mléka
  • 600 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 550 g jahod
  • hrubá mouka na obalení ovoce

1. Změklé máslo utřeme společně s oběma druhy cukru do světlé pěny. Postupně zašleháme žloutky. Střídavě vmícháme vlažné mléko s polovinou prosáté mouky s kypřicím práškem. Z bílků připravíme tuhý sníh a se zbylou moukou zapracujeme do těsta. 

2. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem a naplníme připraveným těstem. Povrch uhladíme a poklademe očištěnými jahodami, obalenými v hrubé mouce. (Větší kusy ovoce pokrájíme.)

3. Připravenou bublaninu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova. Moučník necháme vychladnout a pocukrujeme.   

Tipy na přípravu třeného těsta: 

  • Základem těsta je změklé máslo utřené s cukrem a žloutky do světlé pěny. Důležité je, aby měly všechny ingredience před přípravou pokojovou teplotu. Pokud bychom přidali k vyšlehanému máslu studená vejce, mohla by se srazit.
  • Pokud se tuk s vejci srazí, směs lehce nahřejeme na horké vodní lázni a opětovně vyšleháme.  
  • Tekutinu zapracováváme do těsta střídavě s moukou.
  • Připravený tuhý sníh z bílků vmícháme do těsta jako poslední.
  • Aby se nám bílky dobře vyšlehaly, nádoba i metly musí být dobře odmaštěné. Pro snadnější šlehání můžeme přidat k bílkům pár kapek citronové šťávy nebo špetku soli.

Vyzkoušet můžete také:

Borůvkovou bublaninu

Hrnečkovou bublaninu

Jogurtovou bublaninu

Třešňovou bublaninu

Bublaninu z remosky

Višňovou bublaninu s mákem

Jahodovou bublaninu ze smetany podle časopisu F.O.O.D.

Autor: VDŠ