Šlehačková bublanina s třešněmi je symbolem léta: Tento starý rodinný recept musíte ochutnat

16. června 2020 • 00:00

Třešňová bublanina patří k velmi oblíbeným letním moučníkům. Je vláčná, plná ovoce a vyčaruje vzpomínky na dětství. Zakousněte se do ní třeba během prázdninové pohody na chalupě, na zahradě nebo doma u šálku kávy.

Tento třený moučník si svůj název vysloužil opravdu od slova "bublat". Těsto je nadýchané a při pečení probublává. Pokud jste na bublaninu v minulosti zanevřeli jako na "suchou buchtu", nenechte se mýlit. Tahle dusivá totiž rozhodně není.

Logopedická buchta

Víte, že se bublanině také říká "logopedická buchta"? Je to proto, že správně se třešně do koláče dávají i s peckou. Děti je při jídle plivou do dálky, čímž si cvičí jemnou motoriku potřebnou ke správnému vyslovení písmenek "C" a "S".

Recept na třešňovou bublaninu připravenou za 15 minut

máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
3 středně velká vejce
1 hrnek hnědého cukru
200 ml smetany ke šlehání
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového cukru
citronová kůra z 1 citronu
špetka soli
700 g třešní
moučkový cukr k podávání

Postup přípravy bleskové bublaniny

Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte ji hrubou moukou.

Do pěny vyšlehejte vejce s hnědým cukrem. Přilijte trochu smetany a střídavě po lžících začněte postupně přisypávat i mouku promíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.

Nevypeckované třešně rozdělte na dvě části. Jednu nasypte do připravené formy. Přelijte těstem a to pak posypte zbytkem třešní. Pečte asi 40 minut. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Více sezonních receptů najdete v červencovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si předplatné nebo jednotlivé číslo elektronicky i přímo do schránky můžete ZDE >>>

Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte červnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: KF, F.O.O.D.