Šlehačková bublanina s třešněmi je symbolem léta: Tento starý rodinný recept musíte ochutnat

26. června 2023 • 10:00

Třešňová bublanina patří k velmi oblíbeným letním moučníkům. Je vláčná, plná ovoce a vyčaruje vzpomínky na dětství. Zakousněte se do ní třeba během prázdninové pohody na chalupě, na zahradě nebo doma u šálku kávy.

Tento typicky letní moučník si svůj název vysloužil opravdu od slova „bublat". Těsto je nadýchané a při pečení probublává. Pokud jste na bublaninu v minulosti zanevřeli jako na „suchou buchtu", nenechte se mýlit. Tahle dusivá totiž rozhodně není.

Bublanina se dá upéct i s jiným ovocem>>>

Video se připravuje ...

Logopedická buchta

Víte, že se bublanině také říká „logopedická buchta"? Je to proto, že správně se do ní dávají třešně i s peckou. Děti je při jídle plivou do dálky, čímž si cvičí jemnou motoriku potřebnou ke správnému vyslovení písmenek „C" a „S".

Recept na třešňovou bublaninu připravenou za 15 minut

Suroviny:

Postup přípravy bleskové bublaniny

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte ji hrubou moukou.

2. Vejce s hnědým cukrem vyšlehejte do pěny. Přilijte trochu smetany a po lžících začněte postupně přisypávat střídavě zbylou smetanu a mouku promíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.

3. Nevypeckované třešně rozdělte na dvě části. Jednu nasypte do připravené formy. Přelijte těstem a to pak posypte zbytkem třešní.

4. Bublaninu pečte asi 40 minut. Podávejte ji posypanou moučkovým cukrem.

Zkuste i tuto vynikající jahodovou bublaninu>>>

Autor: red