Šlehačková bublanina s třešněmi je symbolem léta: Tento starý rodinný recept musíte ochutnat
Třešňová bublanina patří k velmi oblíbeným letním moučníkům. Je vláčná, plná ovoce a vyčaruje vzpomínky na dětství. Zakousněte se do ní třeba během prázdninové pohody na chalupě, na zahradě nebo doma u šálku kávy.
Tento typicky letní moučník si svůj název vysloužil opravdu od slova „bublat". Těsto je nadýchané a při pečení probublává. Pokud jste na bublaninu v minulosti zanevřeli jako na „suchou buchtu", nenechte se mýlit. Tahle dusivá totiž rozhodně není.
Bublanina se dá upéct i s jiným ovocem>>>
Logopedická buchta
Víte, že se bublanině také říká „logopedická buchta"? Je to proto, že správně se do ní dávají třešně i s peckou. Děti je při jídle plivou do dálky, čímž si cvičí jemnou motoriku potřebnou ke správnému vyslovení písmenek „C" a „S".
Recept na třešňovou bublaninu připravenou za 15 minut
Suroviny:
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- 3 středně velká vejce
- 1 hrnek hnědého cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- 700 g třešní
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy bleskové bublaniny
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte ji hrubou moukou.
2. Vejce s hnědým cukrem vyšlehejte do pěny. Přilijte trochu smetany a po lžících začněte postupně přisypávat střídavě zbylou smetanu a mouku promíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.
3. Nevypeckované třešně rozdělte na dvě části. Jednu nasypte do připravené formy. Přelijte těstem a to pak posypte zbytkem třešní.
4. Bublaninu pečte asi 40 minut. Podávejte ji posypanou moučkovým cukrem.