Jak letos ušetřit a dobře se najíst? Dělejte to jako vaše babička!

7. ledna 2024 • 00:15

Ceny potravin už delší dobu stále rostou, a tak mnohým nezbývá změnit přístup k nakupování i vaření. Každý se chce najíst dobře, stále těžší je ale vymyslet způsob, jak to udělat i levně. Nejlepším řešením je poučit se z minulosti a dělat to stejně jako naše babičky a prababičky v období, kdy byla krize. I když se doba změnila, mnohé z principů, které těmto generacím pomohly přežít, lze použít i dnes. 

Nejlepší maso nemusí být nejdražší

Spousta z nás byla zvyklá dopřávat si maso každý den, klidně k obědu i večeři. V dnešní době je to velký luxus, nicméně pokud si život bez masa nedokážete představit, jděte na to chytře a vybírejte si druhy, které jsou stále kvalitní a finančně výhodnější. To bývají droby, mezi které se řadí vnitřnosti, například játra, ledvinky nebo plíce, a také části, které se při porcování masa odstraňují, ale pořád se dají skvěle využít. Například z kuřecích krků nebo trupů uvaříte plný hrnec polévky a mile překvapit umí i pečené vepřové ocásky.

Pořádný hrnec výborné polévky uvaříte i z kuřecích křídel >>>

Video se připravuje ...

Nejvíc peněz stojí nejen nejkvalitnější části masa, ale také ty, které jsou předem zpracované, tedy naporcované, namleté apod. U kuřete a další drůbeže se proto určitě vyplatí kupovat vždy celý kus a ten pak naporcovat. Stehna a křídla můžete upéct, prsa připravit jako minutku nebo s omáčkou a ze skeletu uvařit vývar, a když je na něm víc masa, ještě ho využijete do rizota. U hovězího masa se zaměřte na kližku, která je skvělá do guláše a dá se i upéct, na vývar budou výborná žebra. Z vepřového masa jsou nejlevnějšími položkami opět žebra, případně plecko nebo kýta.

Nastavujte drahé levnějším

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se do masové náplně v plněných paprikách přidává rýže, do sekané rozmočená houska, strouhanka nebo třeba nastrouhaná mrkev či cuketa? Nejspíš znáte jeden důvod, ale je jich víc. Jednak se díky tomu dají zužitkovat různé zbytky – poslední kopeček rýže, pár tvrdých rohlíků, patka chleba… Dalším důvodem je, že se mleté maso po upečení nerozpadne. A tím posledním, rozhodně ne však nejméně důležitým je, že ušetříte – nastavíte díky tomu množství masa, aniž to výrazněji ovlivní výslednou chuť. A to se v dnešní době hodně počítá.

Vyměňte drahé přísady

Je jasné, že když máte omezený rozpočet, jako první vyškrtnete luxusnější a drahé potraviny, které nezbytně nepotřebujete. Jenže jak si poradit v případě základních potravin? Mezi nejdražší položky na nákupním seznamu patří dnes kromě masa i další běžné suroviny, jako je máslo nebo vejce. Masa se můžete částečně nebo úplně vzdát, vybírat finančně výhodnější druhy, jak již bylo zmíněno, případně ho nahradit jiným a levnějším zdrojem bílkovin. Skvělé jsou například fazole. Uvaříte z nich sytou polévku, upečete placičky na způsob karbanátků a dají se kombinovat i s těstovinami.

Maso se dá nahradit nebo nastavit například luštěninami Maso se dá nahradit nebo nastavit například luštěninami • Autor: iStock

Ani vejce nejsou nenahraditelná a existuje několik způsobů, jak si lze poradit i bez nich, když chcete připravit třeba palačinky nebo upéct piškot. V různých kombinacích je nahradí škrob, pudinkový prášek, olej a voda. Místo másla lze zase do některých receptů použít bílý jogurt nebo jablečné či dýňové pyré, případně olej.

Využijte všechny zbytky

Naše babičky nikdy žádné jídlo nevyhodily, pokud tedy nebylo zkažené. A když nakupovaly, pokaždé jen tolik, aby se vše spotřebovalo. A pokud něco zbylo, dokázaly z toho druhý den vykouzlit oběd nebo večeři. Ať už máte pár lžic bramborové kaše, několik růžiček pečeného květáku, nebo misku vařené rýže, vždy se najde chutný způsob, jak je zužitkovat. Ze zbytků pečené nebo vařené zeleniny můžete udělat placičky, z vařených těstovin salát a z rýže vykouzlit chutné a jednoduché asijské jídlo. Vylévat nemusíte ani olej z nakládaných oliv. Použijte ho do marinády na maso nebo do zálivky na salát.

Zbylou pečenou nebo vařenou zeleninu využijte na placičky Zbylou pečenou nebo vařenou zeleninu využijte na placičky • Autor: iStock

Většina druhů zeleniny se dá využít úplně celá, doslova od kořene až po nať. Pokud to tedy již neděláte, naučte se využívat i odřezky a slupky ze zeleniny, například z mrkve, celeru, cibule. Pokud nejsou nahnilé, dávejte je do sáčku v mrazáku, a až jich budete mít dost, uvaříte z nich zeleninový vývar. Ani zelené natě nemusí skončit v koši. Z té mrkvové je třeba skvělé pesto.    

Zavařujte a zamrazujte

Zavařování je skvělý způsob, jak zpracovat úrodu z vlastní zahrádky nebo ovoce a zeleninu, když se dají pořídit za výhodnou cenu. A nemusíte k tomu mít žádné složité vybavení ani velké prostory. Zavařit si pár sklenic okurek, vyrobit kompot nebo zavařeninu z měknoucího ovoce můžete i v malém panelákovém bytě. A co teprve, když objevíte kouzlo fermentace a chuť korejského kimči!

Mražení je dalším způsobem, jak se dá uchovat třeba i zbylý olej a rychle vadnoucí zelenina, jako je rukola, nebo čerstvé bylinky. Nasekejte je spolu s ořechy, kterým hrozí žluknutí, a tvrdým sýrem, který už možná ležel v lednici příliš dlouho, směs nalijte do formiček na led a dejte zmrazit. Kostky připomínající chutí pesto pak můžete přidávat do polévek, k masu i do horkých těstovin.

Nenechávejte slevy ladem

Pročítání letáků se slevami už zdaleka není jen oblíbenou činností důchodců. Jestli chcete ušetřit, měli byste se mu také pravidelně věnovat a podle toho plánovat, kam pro nákup zajedete a co tam nakoupíte. Obzvlášť, když budou v akci trvanlivé a základní suroviny, jako je mouka, cukr, těstoviny nebo rýže. Naše babičky je nakupovaly ve velkém vždy, když to bylo výhodné. Jednak tím ušetřily a navíc se jim nestávalo, že by nějaká ingredience při vaření najednou chyběla a musely ji pak dokoupit za plnou cenu.

Trvanlivé potraviny nakupujte v akcích a ve větším množství Trvanlivé potraviny nakupujte v akcích a ve větším množství • Autor: iStock

Většina velkých obchodů dnes má i aplikace pro věrné zákazníky, které stojí za to si nainstalovat, pokud někde nakupujete pravidelně. Díky nim pořídíte řadu položek v nákupním seznamu za nižší cenu a výhodně můžete získat třeba i různé pomocníky do kuchyně. Vytahovat pokaždé mobil u pokladny je sice otravné, ve finále vás ale možná překvapí, kolik se tímto způsobem dá ušetřit.

Čočková polévka stojí pár korun a nají se celá rodina>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: Anna Kopečková