Recepty z jater: Delikatesa, které se nemusíte bát! Zkuste domácí paštiku, knedlíčky nebo je ugrilujte

1. dubna 2019 • 00:00

Bráníte se zuby nehty pokrmům z jater? Nemusíte, játra obsahují spoustu železa, bílkovin a vitaminů. Když se tedy čas od času v jídelníčku objeví, je to jen dobře. Navíc existuje celá řada způsobů, jak je upravit. Můžete je dusit, smažit, restovat nebo z nich vykouzlit vynikající paštiku. Dobře připravená játra jsou skutečnou lahůdkou, kterou si nenechte ujít.

Játra najdete na menu všech luxusních restaurací a připravit si tuto lahůdku můžete také doma jako předkrm nebo hlavní chod. Stačí mít jen dobrý recept. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Jaká játra si vybrat?

V české kuchyni se nejčastěji využívají játra vepřová, hovězí a kuřecí, opravdovou lahůdkou jsou potom játra kachní a husí. Při výběru jakýchkoli jater pamatujte na to, že čím zdravější, respektive lépe chované zvíře, tím lepší a chutnější budou játra. Pokud máte možnost, snažte se koupit játra v bio kvalitě nebo z volného chovu. Budete se divit, ale chuť bude nesrovnatelně lepší. Játra drůbeží se hodí spíše na rychlé úpravy, hovězí pak na paštiky či polévkové knedlíčky. Nejvíc tuku mají játra husí či kachní, z nich se například vyrábí luxusní francouzská pochoutka foie gras (tučná játra), konzistencí podobná paštice.

Kuřecí játra milují rychlou úpravu

Játra mají nezaměnitelnou chuť a strukturu. A přestože je spousta lidí nemusí, vždy byla v české kuchyni populární. Játra nakupujte vždy čerstvá, protože jsou náchylnější na trvanlivost. Poznáte to podle toho, že jsou na povrchu lesklá a vlhká. Před tepelnou úpravou játra omyjte a odstraňte blanky. Zapomeňte na solení, játra se vždy dosolují až na závěr, jinak budou tvrdá a na večeři si příliš nepochutnáte. Tepelná úprava by měla trvat tak dlouho, aby uvnitř nebyla růžová (tedy syrová), ideálně tedy kolem pěti minut. Kuřecí játra milují rychlou a krátkou úpravu, například grilování nebo smažení. Vyzkoušejte proto tyto játrové špízy, které jsou jednoduché na přípravu a chutnají skvěle. Můžete je ale také dusit v omáčce, postačí deset až patnáct minut. Ochutnejte kuřecí játra na cibulce nebo méně tradiční kuřecí játra na olivách a víně.

Jaké koření na játra použít?

Ať už připravujete játra kuřecí nebo třeba vepřová, možná přemýšlíte, co se k nim hodí. Zvláště pokud vás už tradiční kombinace játra a cibulka trochu nudí. Budete se divit, ale s játry skvěle ladí nejen cibule, ale taky česnek, petrželka, slanina, jablka, červené víno nebo kapusta. Zkuste třeba játra s kari jablky, které vás neotřelou kombinací chutí nadchnou. A z koření určitě neuděláte chybu, když kromě petrželky sáhnete po tymiánu, rozmarýnu, šalvěji, pažitce, bobkovém listu, koriandru nebo chilli papričkách. Neméně zajímavou chuť získáte, když použijete při přípravě pomeranč a připravíte játra s pomerančovou omáčkou.

Nejlepší paštika? Bez jater to nejde!

Nejlepší paštika je ta, kterou si sami vyrobíte. Výhodou domácí paštiky je to, že v ní nejsou žádné konzervanty, éčka ani zvýrazňovače chuti. To samozřejmě taky znamená, že ji musíte co nejrychleji zkonzumovat. Paštiky můžou mít spousty podob – můžete je připravit v podobě jemné pěny, která se dá snadno roztírat, nebo rustikálnější s kousky masa a třeba ořechy. Základem by měly být ale vždy játra, což je jakýsi spojovací materiál, díky kterému má paštika máslovou konzistenci. Vepřová játra jsou hodně výrazná, drůbeží mají jemnější chuť. Vhodná jsou samozřejmě i husí nebo kachní játra, a zvláště v kombinaci se zvěřinou vznikne naprosto fantastická pochoutka, třeba tahle prvorepubliková paštika nemá chybu! Nepovažujete se za pokročilého kuchaře? Začněte s paštikou z kuřecích jater, její příprava patří skutečně k nejsnadnějším. A pokud chcete, troufněte si klidně na paštiku z kuřecích jater podle Jamieho Olivera.

Játrové knedlíčky jsou výzva

Bez vývaru s játrovými knedlíčky se neobejde nejen žádná svatba, ale ani slavnostní rodinný oběd. Ovšem připravit dobré knedlíčky je někdy kámen úrazu a místo konzistentně stabilních knedlíčků vznikne cosi, co se ve vývaru okamžitě rozmočí. Nesmíte zapomenout na vajíčko, které hmotu spojí, a nutné je pečlivé promísení se strouhankou, aby byla hmota hustá „tak akorát“. Koření záleží na vaší individuální chuti. Knedlíčky vždy tvarujte navlhčenou rukou a do polévky je házejte vždy naráz, aby se provařily rovnoměrně! Někteří kuchaři dokonce vaří knedlíčky zvlášť a přidávají je do polévky až při servírování. Zkuste játrové knedlíčky z kuřecích jater nebo aromatičtější knedlíčky z hovězích jater podle herečky Jiřiny Bohdalové.

Podívejte se, jak připravit nejen játra, ale i další vnitřnosti, aby chutnaly co nejlépe. Osvědčené recepty najdete ZDE >>>

Autor: aši