Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými ušetříte a hlavně si pochutnáte jako v restauraci

17. října 2022 • 12:00

Vše zdražuje a jen málokdo z nás si může dovolit každodenní obědy v jídelně nebo v restauraci. Pro naše fyzické, ale i psychické zdraví je však důležité toto jídlo nevynechat. Jak na to, aby nás každodenní polední pauzy nezruinovaly?

Oběd do krabičky byl dlouhou dobu spojován se zdravým životním stylem, v dnešní době se však pro mnohé stává finančně výhodnější nutností. Pokud se nechcete odbýt houskou s vlašákem, najděte si trochu času a připravte si vydatné jídlo den předem.

V první řadě je důležité si uvědomit, do jaké kategorie spadá vaše zaměstnání a tomu přizpůsobit vaření. Logicky někdo, kdo celý den pracuje manuálně, vyžaduje jiné suroviny než člověk sedící za stolem. Představíme vám od všeho něco a zajisté si vybere každý!

Řízek nejen do chleba

Video se připravuje ...

Nejen na cesty, ale i do práce si můžeme připravit dozlatova osmažený řízek. Proč si ale trochu nedopřát a zároveň ulevit peněžence? Holandský řízek s bramborovou kaší je častou položkou na menu restaurací, tak proč si ho neudělat doma. Díky mletému masu bude šťavnatý i druhý den.  

Toasty a sendviče

Smažené toasty se špenátem a sýrem Smažené toasty se špenátem a sýrem • Autor: F.O.O.D.

Naprostá klasika, po které sáhneme, když doma opravdu nic není. Dva plátky chleba a něco mezi ně? Naprostý zázrak! Pokud se chcete oprostit od klasiky šunka s eidamem, zkuste smažené toasty se špenátem a sýrem. Také Club Sandwich s krůtím masem uspokojí i pořádný hlad a jeho příprava zabere jen pár minut.

Těstoviny to jistí

Šunkofleky Šunkofleky • Autor: recepty.cz

Těstoviny jsou univerzální surovina, která si získala oblibu hlavně díky rychlé přípravě. Takový salát s vřeteny a tuňákem zachránil kdekoho před hladem. Zkuste ale vydatnější verze, které jsou výtečné zatepla i zastudena. Těstovinový salát s masem nebo vymazlené šunkofleky jsou skvělým příkladem.

Placky a placičky

Bulgurové placky s červenou řepou Bulgurové placky s červenou řepou • Autor: F.O.O.D.

Smažené, pečené, zeleninové, masové nebo nasladko… Do placiček se dají zužitkovat všechny suroviny. Ochutnejte třeba zdravé bulgurové s červenou řepou, oblíbené cuketové či plněné bramborové placky, které uspokojí i pořádný hlad.

Něco zdravého

Chlebový salát panzanella Chlebový salát panzanella • Autor: F.O.O.D.

Saláty dokážou probrat a jako pokrm do krabičky se dokonale hodí. Využijete sezonní suroviny, ale třeba i staré pečivo. Takový chlebový salát panzanella je skvělá inspirace. Pokud se však bojíte, že vás dostatečně nezasytí, neváhejte ochutnat sedlácký salát s bramborem a vejci.

Z kuskusu, quinoy a bulguru

Kuskus s kuřecím masem na kari Kuskus s kuřecím masem na kari • Autor: F.O.O.D.

Kuskus, bulgur i quinoa si pomalu nacházejí cestu do našich jídelníčků a získávají své fanoušky. Taková quinoa s dýňovým pyré je jasná volba, pokud stále hledáte nějaké recepty, které by chutnaly a byly zdravé. Také kuskus s kuřecím masem na kari patří mezi dietnější recepty, ale pokud si chcete malinko zahřešit, uvařte si bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým.

Jde to také bez masa

Špíz vegetarián Špíz vegetarián • Autor: F.O.O.D.

Maso nejenže zdražuje, ale také v mnoha případech není k vydatnému jídlu potřeba. Odlehčete si svůj den se zeleninovým špízem, vegetariánskou quesadillou nebo kuličkami bez masa.

Když je chuť na sladké

Video se připravuje ...

Sladká tečka nemusí být jen na závěr. Dopřejte si ji jako hlavní chod. Osvědčená klasika je francouzský toast, který můžete naplnit tvarohem nebo ovocem, ale nepodceňte ani české recepty. Žemlovka si o krabičkové servírování vysloveně říká.

Autor: TR