Recepty ze zbytků pečeného kuřete: Italské rizoto, pomazánka i nudlový salát s avokádem

20. února 2024 • 00:15

Zůstalo vám v lednici pečené kuřecí maso od oběda nebo jen přemýšlíte, jak zužitkovat zbylé maso po přípravě drůbežího vývaru? Máme pro vás pár nápaditých receptů, díky kterým ho využijete beze zbytku, ušetříte čas i peníze, a ještě si pochutnáte.

Sytá kuřecí polévka

Ne nadarmo se říká, že poctivá kuřecí polévka je lék. Máte-li doma, třeba v mrazáku, domácí kuřecí vývar, a k tomu zbytek pečeného kuřete, dejte to dohromady a připravte rychlou kuřecí polévku s těstovinami, kterou oceníte nejen v chladnějším období. Kromě toho, že zahřeje, také zasytí. Klidně ji tak můžete podávat třeba k večeři.

Máte-li časj, uvařte si poctivou polévku a zbylé maso využijte do dalších receptů>>>

Video se připravuje ...

Blesková kuřecí pomazánka

Ochutnali jste už pomazánku z kuřecího masa? Pokud ne, určitě byste měli Ochutnali jste už pomazánku z kuřecího masa? Pokud ne, určitě byste měli • Autor: istock

Hodí se jak na chléb, bagetu nebo do sendvičů k snídani či svačině, tak například i na slané krekry nebo suchary, když u vás zazvoní nečekaná návštěva. A co je nejdůležitější, chutná jak dospělým, tak dětem. A hotová je za pár minut. Kromě zbytků drůbežího masa na přípravu kuřecí krémové pomazánky potřebujete už jen čerstvý celer, trochu cibule a špetku cibulového prášku, majonézu a neochucený termizovaný sýr. Dochutit ji můžete také čerstvými bylinkami, jako jsou pažitka nebo kopr.

Krémové rizoto

Zbylé kuřecí maso se skvěle hodí i pro přípravu rizota, a to jak toho českého, tak i krémového italského Zbylé kuřecí maso se skvěle hodí i pro přípravu rizota, a to jak toho českého, tak i krémového italského • Autor: iStock

Jako z italské restaurace chutná rizoto s pečeným kuřecím masem a žampiony. S tím, které si pamatujete ze školní jídelny, se nedá srovnávat. Až ho strávníkům naservírujete, nikoho ani nenapadne, že jste na jeho přípravu využili zbytky masa z lednice, na které už nikdo neměl chuť. Jeho příprava je sice o něco delší a nesmí se ošidit, výsledek ale rozhodně stojí za to. Nezapomeňte ale, že bez speciální kulatozrnné rýže se tentokrát neobejdete. Díky svému tvaru a vysokému obsahu škrobu snadno pohlcuje vodu, proto je po uvaření lehce lepivá a krásně krémová. V obchodě ji hledejte pod označením Arborio, Carnarolli nebo Vialone.

Inspirace asijskou kuchyní

Salát z rýžových nudlí s kuřetem a avokádem Salát z rýžových nudlí s kuřetem a avokádem • Autor: F.O.O.D.

V případě, že dáváte přednost spíše asijské kuchyni, určitě byste měli ochutnat lehký a svěží salát z rýžových nudlí s kuřetem a avokádem. Pokud na jeho přípravu využijete už předem uvařené nebo upečené kuřecí maso, budete mít večeři hotovou za pouhou čtvrt hodinku. Stačí podle návodu na obalu připravit rýžové nudle, promíchat je s nakrájenou zeleninou, přelít zálivkou a naservírovat na talíř. Přidejte plátky avokáda, hrst natrhaného kuřecího masa, nasekanou chilli papričku podle chuti a čerstvý koriandr. Vše zasypte sezamem a podávejte s kousky limetky na dochucení.

Asijské nudle s trhaným kuřecím masem Asijské nudle s trhaným kuřecím masem • Autor: F.O.O.D.

Velmi rychle se dají připravit i asijské nudle s trhaným kuřecím masem. Stačí uvařit nudle, připravit omáčku na dochucení a nakrájet jarní cibulky, chilli papričku, případně i další zeleninu. 

Korunovační kuře

Korunovační kuře Korunovační kuře • Autor: F.O.O.D.

Pod tímto názvem se ukrývá lahodný salát, který vznikl u příležitosti korunovace britské královny Alžběty II. v roce 1953. Je tedy jasné, že není jen tak ledajaký. Křupavost mu dodává řapíkatý celer, příjemnou nasládlost rozinky naložené v červeném vínu a o chuťovou úroveň výš ho posouvá kari koření a jemně pálivé mangové čatní. Korunovační kuře můžete podávat v sendvičích nebo třeba rozkrojeném pita chlebu. 

Plněné tortilly

Tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem Tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem • Autor: F.O.O.D.

Tortilly, tedy placky nejčastěji z pšeničné mouky, jsou stále oblíbenější. Nejčastěji se plní v mexickém stylu mletým masem, rajčatovou salsou a fazolemi, my pro vás však máme recept inspirovaný spíše slunným Řeckem. Jde o tortilly s čočkou, marinovaným pečeným květákem a kuřetem. Nejde však o klasickou zelenou čočku, ale o drobnou černou čočku beluga, která je rychle uvařená a navíc nenadýmá. Obvykle používanou zakysanou smetanu tady nahrazuje hustý řecký jogurt, ochucený limetkovou šťávou.

Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou • Autor: F.O.O.D.

Pokud byste chtěli zůstat u mexické varianty, připravte si ze zbytků pečeného masa křupavé quesadilly s kuřecím masem a koriandrovou smetanou.

Podívejte se, jak naporcovat celé kuře krok za krokem >>>

Video se připravuje ...

Autor: red