Recepty ze zbytku kuřete: Rizoto, pomazánka i skvělé tortilly! | Magazín | Recepty.cz

Recepty ze zbytků pečeného kuřete: Italské rizoto, pomazánka i nudlový salát s avokádem

14. října 2019 • 00:00

Zůstalo vám v lednici pečené kuřecí maso od oběda, přehnali jste to s množstvím stehen připravených na grilu nebo jen přemýšlíte, jak zužitkovat zbylé maso po přípravě drůbežího vývaru? Máme pro vás pár nápaditých receptů, díky kterým ho využijete beze zbytku, ušetříte čas i peníze, a ještě si pochutnáte.

Sytá kuřecí polévka

Ne nadarmo se říká, že poctivá kuřecí polévka je lék. Příprava silného vývaru ale zabere poměrně dost času, kterého se nám bohužel často, především v pracovních dnech, nedostává. Proto je praktické uvařit si ho ve volnějších dnech větší množství, zamrazit ho a vyndat třeba v moment, kdy nezvládnete zkonzumovat například pečené kuře. Zbylé maso je skvělou ingrediencí pro přípravu rychlé kuřecí polévky s těstovinami, kterou oceníte nejen v nadcházejícím sychravém období. Kromě toho, že zahřeje, také zasytí, klidně jí tak můžete podávat třeba k večeři.

Blesková kuřecí pomazánka

Hodí se jak na chléb, bagetu nebo do sendvičů k snídani či svačině, tak například i na slané krekry nebo suchary, když u vás zazvoní nečekaná návštěva. A co je nejdůležitější, chutná jak dospělým, tak i dětem. A hotová je za pár minut. Kromě zbytků drůbežího masa na přípravu kuřecí smetanové pomazánky potřebujete už jen čerstvý celer, trochu cibule a špetku cibulového prášku, majonézu a neochucený termizovaný sýr. Dochutit ji můžete také čerstvými bylinkami, jako jsou pažitka nebo kopr.

Krémové rizoto

Jako z italské restaurace chutná rizoto s pečeným kuřecím masem a žampióny. S tím, které si pamatujete ze školní jídelny, se nedá srovnávat. Až ho strávníkům naservírujete, nikoho ani nenapadne, že jste na jeho přípravu využili zbytky masa z lednice, na které už nikdo neměl chuť. Jeho příprava je sice o něco delší a nesmí se ošidit, výsledek ale rozhodně stojí za to. Nezapomeňte ale na to, že bez speciální kulatozrnné rýže se tentokrát neobejdete. Díky svému tvaru a vysokému obsahu škrobu snadno pohlcuje vodu, proto je po uvaření lehce lepivá a krásně krémová. V obchodě ji hledejte pod označením Arborio, Carnarolli nebo Vialone.

Salát z rýžových nudlí

V případě, že dáváte přednost spíše asijské kuchyni, určitě byste měli ochutnat lehký a svěží salát z rýžových nudlí s kuřetem a avokádem. Pokud na jeho přípravu využijete už hotové obrané maso od oběda, budete mít večeři hotovou za pouhou čtvrt hodinku. Stačí podle návodu na obalu připravit rýžové nudle, promíchat je s na proužky nakrájenou okurkou, mrkví a měsíčky červené cibule, zalít zálivkou připravenou z limetkové šťávy, sezamového oleje, sojové omáčky a zázvoru a naservírovat na talíř. Nakonec navrch přidejte plátky avokáda, hrst trhaného kuřecího masa, nasekanou chilli papričku podle chuti a čerstvý koriandr. Vše zasypte sezamem a podávejte s kousky limetky na dochucení.

Plněné tortilly

Posledním pokrmem jsou stále oblíbenější plněné tortilly, tedy placky nejčastěji z pšeničné mouky. Ty se nejčastěji plní v mexickém stylu mletým masem, rajčatovou salsou a fazolemi, my pro vás však máme recept inspirovaný spíše slunným Řeckem. Jde o tortilly s čočkou, marinovaným pečeným květákem a kuřetem. Nejde však o klasickou zelenou čočku, ale o drobnou černou čočku beluga, která je rychle uvařená a navíc nenadýmá. Obvykle používanou zakysanou smetanu tady nahrazuje hustý řecký jogurt, ochucený limetkovou šťávou. Tenhle recept rozhodně stojí za vyzkoušení.

Podívejte se, jak naporcovat celé kuře krok za krokem, a ušetřete rodinný rozpočet. Videonávod najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová