Nejlepší tipy do kuchyně, které bychom se měli naučit od svých maminek

14. června 2023 • 00:00

Skvěle vařit a péct se může naučit každý. Internet je plný receptů a návodů. Ale všechno z nich nevyčtete a jsou věci, které vás naučí až praktický život. Nebo vám je třeba řekne maminka. Možná i vy jste od té své dostali radu týkající se vaření, která je k nezaplacení. A nemusí se jednat o žádné převratné novinky, ale zkrátka o věci, které se vyplatí znát, protože vám mohou ušetřit spoustu času, zbytečných nervů i peněz.

Plánujte dopředu

Je jedno, jestli chystáte oběd pro rodinu, nebo zahradní party pro přátele, vždy připravujte jídla, která máte vyzkoušená a o kterých víte, že mají úspěch. Nikdy se nepouštějte do receptu, který jste nikdy předtím nedělali. Když chcete ostatní ohromit něčím novým, alespoň jednou si postup přípravy předem vyzkoušejte, ať víte, že recept opravdu funguje a výsledek je dobrý. Ušetříte si tím spoustu nervů. Je také dobré si dát práci s načasováním. Naučte se plánovat dopředu a využijte dobu vaření jednoho jídla k přípravě druhého, abyste všechno včas stihli.

Buřty na pivu jsou tutovka, která v létě nezklame a dá se připravit i pro větší počet lidí>>>

Video se připravuje ...

Nebojte se selhání

I jídla od té nejlepší kuchařky se po čase přejí, když je bude vařit stále dokola. Nebojte se v kuchyni experimentovat, zkoušet nové recepty a ingredience. I pokrmy, které vám na první pohled budou připadat bláznivé, se nakonec mohou stát rodinnými favority. A i když to může znít jako hloupost, není dobré vařit, když máte špatnou náladu. Ta se pak totiž může přenést do jídla, které nebude chutnat tak, jak má.

Natáhněte ingredience

Spousta maminek vyrůstala v době, kdy regály v obchodech nepřetékaly zbožím nejrůznějších značek, a to, co se nakoupilo, se také spotřebovalo do posledního drobečku. Žádné plýtvání! Z tvrdých rohlíků se udělala strouhanka, když zbyl kečup na dně sklenice, přililo se do ní trochu vody, pořádně se zatřáslo a takto zředěný kečup se přidal třeba do rajské nebo se z něj udělala omáčka na špagety. A poslední zbytky majonézy se ze sklenice vytřely plastovou špachtlí. Dá to sice trochu práce a zdrží vás to, ale možná vás nakonec překvapí, kolik majonézy byste jen tak vyhodili do koše.

Ovládněte i vy umění neplýtvat. A naučte se jednu skvělou věc – nastavování. To, že část dražší ingredience nahradíte něčím levnějším, neznamená, že výsledek bude méně chutný. Když chtěly naše maminky péct sekanou, nepotřebovaly nakoupit mleté maso pro celý regiment. Vystačily klidně s polovinou dávky a zbytek nahradily strouhanou zeleninou, například cuketou, cibulí a mrkví. Nevěřili byste, jak je pak sekaná šťavnatá!

Na dobrém měření záleží

Množství surovin se v receptech neuvádí jen tak pro nic za nic. Jsou samozřejmě jídla, kdy můžete různě improvizovat, a pokud přidáte o jednu či dvě lžíce nějaké ingredience navíc nebo něco vynecháte, nic se nestane. Zejména při výrobě koláčů, dortů a dalších sladkostí ale zapomeňte na slovo „přiměřeně“. Známý cukrář Josef Maršálek stále dokola opakuje, že chcete-li krásně nadýchaný korpus, dokonale našlehaný krém nebo lesklou polevu, musíte vážit s přesností na gramy. Odměřování surovin pomocí hrnku nebo lžíce je sice fajn a ušetří vám spoustu času a práce, ale vážení pomocí nich bude vždy jen přibližné.

A ještě jedna cenná rada, na kterou se při přípravě sladkostí často zapomíná, což je škoda – všechno sladké potřebuje trochu soli. Ať už tedy budete péct buchty, koláče, nebo dělat třeba čokoládovou pěnu, nezapomeňte vždy přidat malou špetku soli. Jejím úkolem v tomto případě není jídlo osolit, ale zvýraznit sladkost a aroma ostatních ingrediencí.

Hlavně při pečení je nutné všechny přísady přesně odměřit Hlavně při pečení je nutné všechny přísady přesně odměřit • Autor: iStock

Uklízejte za pochodu

Dobrý kuchař nejen uvaří, ale vždy po sobě i dokonale uklidí. A určitě ne až na konci, kdy to často v kuchyni vypadá jako po výbuchu. Protože to maminky dobře věděly, uklízely průběžně během vaření. Když můžete umýt vařečku, kterou už nebudete potřebovat, prázdný hrnec po vaření těstovin nebo pánev po opékání masa, udělejte to hned.

Video se připravuje ...

  

Autor: AK