Jak nahradit vejce, smetanu, kypřicí prášek a další chybějící ingredience při pečení

23. dubna 2024 • 03:11

Regál s droždím v obchodě je prázdný. Nebo začnete míchat těsto na bábovku a zjistíte, že vám chybí vejce. Možná i vám se něco takového stalo. Do obchodu ale běžet nemusíte! Většina surovin se totiž dá nahradit. Prozradíme vám jak.

Jde to i bez vajec

Vajíčka jsou součástí skoro každého receptu, v krajním případě se ale klidně obejdete i bez nich. Způsobů, jak je nahradit, je celá řada. Použít můžete třeba škrob, ať už ten kukuřičný nebo bramborový, kdy 1 lžíce škrobu rozmíchaná v 1 dl studené vody nahradí 2 vejce. Pokud připravujete sladké lité těsto například na palačinky, dá se zase vejce nahradit 1 lžičkou vanilkového pudinkového prášku a 1 lžičkou oleje.  V oblíbených piškotových těstech zase vajíčko nahradíte tak, že do těsta přidáte 2 až 4 lžíce horké vody a několik kapek oleje.

Může se vám to hodit například při pečení piškotu na dort>>>

Video se připravuje ...

Další možností, jak nahradit 1–2 vejce, je přidání půl sáčku instantního droždí smíchaného s cca 1 dl horké vody. A funguje i prášek do pečiva. Ten sám o sobě nahradí 1–2 vejce, ale můžete ho také smíchat s lžící octa a 1 lžící vody anebo s půl lžící oleje a půl lžící vody. U kynutých těst chybějící vajíčka ani nahrazovat nemusíte, stačí, když upravíte poměr tekutých složek tak, aby byla konzistence správná. Pomyslným trumfem v rukávu může být i Vajahit, který si pro všechny případy nechte vzadu ve spíži. Jedná se o sušenou náhradu vajec na bázi sójové bílkoviny, škrobu, syrovátky a kukuřičné mouky, která při běžném kuchyňském užívání vejce zcela nahradí.

Jak nahradit sníh z bílků

Pokud potřebujete do těsta vyšlehaný sníh a nemáte dostatečné množství vajec nebo jen nevíte, co pak se zbylými žloutky, vyzkoušejte aquafabu neboli veganský sníh. Ten je připravený jen z nálevu z konzervované cizrny. Ten po 10 minutách intenzivního šlehání vytvoří stejný efekt jako vaječný bílek a výsledkem je tuhý nadýchaný sníh, který můžete použít nejen do pečení, ale například i pro přípravu makronek nebo pusinek.

Podívejte se ve videu, že příprava sněhu bez bílků opravdu funguje>>>

Video se připravuje ...

Čím nahradit chybějící kakao?

Chystali jste se na moučník, v jehož těstě je kakao, a to vám zrovna jako jediné chybí? Chybějící množství kakaa nahraďte moukou nebo mletými ořechy. A chcete-li zachovat kakaovou chuť, přidejte čokoládu nasekanou na kousky nebo rozpuštěnou ve vodní lázni.

Čím nahradit kypřicí prášek

Úspěšně péct se dá dokonce i bez kypřicího prášku do pečiva. Ten můžete nahradit třeba jedlou sodou, která je ostatně jednou ze složek kypřicího prášku. Aby ale zafungovala jako kypřidlo, je třeba, aby alespoň jedna z použitých surovin byla kyselá (například podmáslí, med, jogurt, citronová šťáva, ocet, jablečné pyré, hnědý cukr, přírodní kakaový prášek a další). Se sodou to ale nepřežeňte, je totiž asi třikrát až čtyřikrát silnější. Pokud jí dáte do těsta moc, bude mít kovovou či mýdlovou chuť. Obecně platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody. A nezapomeňte, že soda reaguje v těstě okamžitě, proto moučník pečte bezprostředně po zamíchání.

Kypřicí prášek se skládá ze sody, proto jej lze v nouzi nahradit, jen musíte vědět jak Kypřicí prášek se skládá ze sody, proto jej lze v nouzi nahradit, jen musíte vědět jak • Autor: iStock

Kypřicí prášek můžete nahradit také dobře vyšlehaným tuhým sněhem z bílků. Aby získal na objemu, přidejte při šlehání na jeden bílek jednu polévkovou lžíci ledové vody. Některé hospodyňky zase nedají dopustit na obyčejnou sodovku. Ta díky obsahu oxidu uhličitého zaručí, že bude těsto lehce nadýchané. V takovém případě opět pečte těsto hned.

Chybí vám moučkový cukr?

Přemýšlíte, jak nahradit chybějící moučkový cukr v jemných sušenkách nebo kde vzít moučkový třtinový cukr? Pokud máte doma klasickou krupici nebo krystal, nechte ho chvíli točit v mixéru. Bude pak mnohem jemnější a nemusíte si s absencí cukru moučka lámat hlavu.

Jak nahradit mléko

Když vám dojde mléko, nezoufejte. Klidně ho totiž můžete nahradit obyčejnou vodou, ve které rozpustíte kousek másla. Kravské mléko ale i při pečení můžete nahradit klidně jakýmkoliv rostlinným mlékem, jako je ovesné, rýžové, sojové, makové, oříškové, mandlové a další. Pokud máte k dispozici smetanu nebo šlehačku, nařeďte ji trochu vodou. Praktické je mít doma v záloze kondenzované nebo sušené mléko.

Šlehačka se dá připravit i z kokosového mléka. Šlehačka se dá připravit i z kokosového mléka. • Autor: iStock

Čím nahradit šlehačku? Zkuste tu z kokosového mléka

Nahradit chybějící smetanu ke šlehání, kterou potřebujete na ozdobení dortu či moučníku, je už o něco složitější. Není to ale nemožné. Jen budete potřebovat mléko, máslo a deset hodin času. Zahřejte litr mléka, přidejte trochu cukru a 125 g másla, které v něm nechte rozpustit. Směs nalijte do mixéru, důkladně umixujte a uložte přes noc do lednice alespoň na 10 hodin. Z vychlazené směsi druhý den klasickým způsobem ušlehejte šlehačku. Jednodušším řešením je kokosová šlehačka, kterou jednoduše vyrobíte z kokosového mléka v plechovce. Mějte ho vždy pro jistotu v zásobě. Stačí pak jen tuhý podíl kokosového mléka z neprotřepané plechovky vyšlehat ručním šlehačem do tuhé šlehačky, jako když šleháte klasickou smetanu.

Čím nahradit ztužovač šlehačky?

Narazili jste v receptu na ztužovač šlehačky, a ačkoliv jste si byli jistí, že někde ve spíži je, ne a ne ho najít? Nezoufejte. Jedná se pouze o směs škrobu a cukru, proto na každý kelímek vyšlehané šlehačky použijte lžičku kukuřičného škrobu promíchaného s jednou lžičkou moučkového cukru. Tento domácí "ztužovač" vám udělá stejnou službu jako ten z obchodu.

Jak nahradit tvaroh, podmáslí či zakysanou smetanu

Poměrně snadno se dá vyřešit i situace, kdy máte málo tvarohu do náplně. Stačí do toho, co máte, najemno nastrouhat pár uvařených brambor. Náplně bude víc a bude dokonce mnohem jemnější. Použít ale můžete klidně i jogurt odkapaný přes noc v plátýnku nebo skyr. Pokud do těsta přidáváte podmáslí a zapomněli jste ho koupit, smíchejte v poměru 1:1 mléko s jogurtem. Nahradit se dá i zakysaná smetana. Vyšlehejte šálek smetanového, nejlépe řeckého jogurtu nebo tučného tvarohu s 1/3 šálku mléka a 2 lžičkami citronové šťávy.

Nastavit tvaroh uvařenými bramborami můžete i v tomto báječném koláči>>>

Video se připravuje ...

Autor: Lenka Chvostová, red