Vaření v pomalém hrnci šetří čas i peníze. Podívejte se, jak ho používat, a zkuste tyto recepty

21. března 2020 • 00:00

Důvodů, proč si hrnec na pomalé vaření pořídit, je hned několik. Nejenže ušetříte spoustu času, úsilí a elektrické energie, ale připravované pokrmy navíc budou mnohem chutnější, šťavnatější, ale i zdravější. Proč je pomalý hrnec taková bomba a jak v něm vařit, aby to stálo za to? 

Možná si ještě vzpomínáte na dětství u babičky, která v kuchyni trávila skoro celý den. V dnešní uspěchané době ale nikdo z nás nemá času nazbyt, a u sporáku se proto snažíme trávit času co nejméně. Některá jídla ale za půl hodiny nepřipravíte. Pomalý hrnec vám, i přes svůj název, pomůže čas ušetřit a ještě k tomu vařit zase o chlup zdravěji. I když u nás je poměrně novinkou, v Americe v něm hospodyňky vaří už od začátku 70. let minulého století, kdy zemí zmítala energetická krize. Vynález s nízkou spotřebou energie tak rychle oslovil statisíce lidí. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Pomalý hrnec: co to vlastně je?

Obrovskou výhodou tohoto spotřebiče je kromě jiného i to, že umožňuje pokrmy připravovat doslova v jednom hrnci. Odpadá vám tak nejen dlouhé stání u plotny, míchání a hlídání několika kastrolů, ale i následné mytí hromady špinavého nádobí. Stačí jen všechny ingredience správně naskládat do pomalého hrnce, nastavit časovač, případně zvolit vhodný předvolený program. Pak už se příštích pár hodin klidně můžete věnovat něčemu jinému a po uplynutí doby přijdete k hotovému. Pokrmy není v průběhu vaření třeba kontrolovat, míchat ani přilévat vodu.

Ušetříte energii, a vaříte tak levněji

Příprava pokrmu v pomalém hrnci trvá při teplotě 95 °C zpravidla mezi 3 až 12 hodinami. Obavy z vysoké spotřeby elektrické energie při dlouhém vaření ale mít nemusíte. Příkon většiny pomalých hrnců je okolo 250 W, oproti tomu klasické varné desky mají příkon i 7 kW. V rámci bezpečnosti ale dbejte na to, aby kolem spotřebiče bylo vždy alespoň 15 cm volného místa. Pokud budete odcházet z bytu, ubezpečte se, že se pláště hrnce nic nedotýká. Některé modely jsou vybaveny i časovým spínačem, před odchodem do práce tak můžete vše do hrnce naskládat, nastavit čas spuštění a večer po příchodu domů už jen dáte hotové jídlo na talíř. Hrnec ho totiž po ukončení vaření udržuje stále teplé.

Výhody vaření v pomalém hrnci

Kromě již zmiňované jednoduchosti, úspory času a elektrické energie je velkou výhodou šetrná tepelná úprava – vzhledem k pomalé přípravě při nízké teplotě si potraviny uchovávají většinu vitamínů a dalších cenných látek. Oceníte nejspíš i to, že při přípravě není nutné přidávat žádný tuk, hotové pokrmy tak jsou dietnější. Navíc to nemusíte ani přehánět s kořením, díky dlouhé přípravě v uzavřeném hrnci získáte s minimem maximum výrazné chuti. Díky tomu, že se z hrnce neodpařují žádné tekutiny, jsou navíc připravované pokrmy neskutečně šťavnaté. Maso, které by tak bylo při klasické přípravě tuhé, bude ve finále krásně měkké a křehké.

Co se dá v pomalém hrnci uvařit

Možná se vám to bude zdát až neuvěřitelné, ale v hrnci pro pomalé vaření připravíte téměř vše, co vás napadne. Skvěle se hodí na přípravu chutných silných vývarů, omáček, gulášů, masových rolád a pečených mas. Především hovězímu nebo zvěřině delší vaření či dušení za nižší teploty vyloženě prospívá. To si můžete vyzkoušet v receptu na kančí guláš z pomalého hrnce. Neméně skvělé ale budou i pokrmy z masa vepřového, skopového či drůbežího. Vyzkoušejte proto recept na segedínský guláš z pomalého hrnce bez práce. Pokud ale na pečeni chcete mít křupavou kůrčičku, musíte maso po dovaření ještě opéct v troubě nebo na plotně.

Kromě klasických omáček uvaříte v pomalém hrnci třeba i polévky, jako například tuhle lahodnou francouzskou cibulačku z pomalého hrnce, plněné papriky, dušenou zeleninu, zapečené těstoviny, francouzské brambory a celou řadu dalších oblíbených jídel. Děti si jistě zamilují kuličky z krůtího masa v rajčatové omáčce, ke kterým už připravíte jen špagety. Nebojte se experimentovat a zkoušet. Kromě těchto klasických pokrmů se ale pomalý hrnec dá použít i na pečení koláčů, přípravu džemů a povidel, ale i nápojů, jako je jablečný cider, nebo třeba přepuštěného másla.

Pár praktických tipů, jak správně vařit v pomalém hrnci

Aby se hrnec pro pomalé vaření stal vaším nejlepším pomocníkem, je ale třeba dodržovat několik základních pravidel.

  • Správně zvolte velikost hrnce s ohledem na množství připravovaného jídla – pokud dáte surovin málo, může být výsledek rozvařený, vysušený nebo dokonce připálený, pokud naopak moc, nemusí být vše uvařeno dobře. Minimum obsahu v hrnci je polovina a maximum tři čtvrtiny.

  • Ingredience vrstvěte promyšleně. Dno a obvod pomalého hrnce jsou nejvíc horké, proto nejtvrdší ingredience nebo ty, které se připravují déle či je jen chcete mít propečenější, dejte dospodu a ke stranám. Pokud vaříte maso a tvrdou kořenovou zeleninu, nejprve vložte do hrnce zeleninu a na ni teprve maso. Pokud vaříte větší a menší kusy zeleniny, ty větší vložte do hrnce jako první a tak dále. Suroviny přidávané ve správném poměru zajistí, že všechny ingredience budou hotové současně.

  • Maso, které použijete na guláše a perkelty, krájejte na stejně velké kousky, nejlépe kostky asi 2–3 cm velké kvůli rovnoměrnému vaření, maso na plátky krájejte asi 1 cm silné a lehce naklepejte.

  • Tuk (olej, máslo, sádlo) nemusíte vůbec přidávat, zvláště chcete-li, aby bylo jídlo dietní. Pokud se bez tuku přece jen neobejdete, pak stačí 1 lžíce oleje. Pokud se ale chystáte péci třeba koláč, stěny a dno vymažte.

  • Zmražené suroviny pokud možno nepoužívejte. Jejich rozmrazování během vaření totiž prodlouží dobu přípravy. Když už potřebuje zpracovat zmrzlé maso, vždy k němu přidejte asi 2 dl teplé vody nebo vývaru, aby mezi masem a keramickou nádobou vznikla tepelná mezivrstva, která chrání keramickou nádobu před rychlou změnou teplot, a musíte počítat s tím, že vaření bude o 2, ale možná i 6 hodin delší.

  • Pokrmy příliš nepodlévejte. V pomalém hrnci se vaří pomalu a je celou dobu zakrytý, takže se tekutiny nemají jak odpařovat, a tedy se neredukují jako při běžném vaření, kdy je třeba tekutiny i několikrát během vaření dolévat. Navíc spousta surovin pustí vlastní šťávu, a proto se v pomalém hrnci hromadí více tekutiny. Pokud tedy připravujete omáčku, zalijte maso vodou, masovým vývarem, vínem, pivem nebo smetanou pouze tak, aby bylo potopené.

  • Nepřehánějte to ani se solí a kořením, které získá díky dlouhému vaření intenzivnější vůni a chuť. Používejte raději celé koření, které chutě pouští pomalu, zatímco drcené nebo sušené má tendenci chuť ztrácet nebo dokonce hořknout. Čerstvé bylinky přidávejte až na konec, těsně před podáváním.

V pomalém hrnci můžete upéct i celé kuře, které se bude rozpadat a přitom zůstane šťavnaté. Inspirujte se recepty na kuře s bylinkami ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová