Mrkvance, řepánky, povidlové i Honzovy: Překvapte své blízké pekáčem buchet!

18. října 2021 • 00:00

Nadýchané, vláčné, voňavé, no prostě božské! Takové jsou podle nás pravé české buchty, kterým snad nelze ani odolat. Jestliže také patříte mezi milovníky této staročeské dobroty, pak vás jistě potěší výběr těch nejlepších tradičních i nevšedních receptů, který jsme pro vás připravili.

Neznáme snad nikoho, kdo by pekáči dozlatova vypečených buchet, zrovna vytaženému z trouby dokázal odolat. Tenhle poklad české kuchyně miluje nejspíš každý, ale ne všichni mají odvahu se do takové výzvy, jakou je příprava kynutého těsta, pustit. Proto jsme pro vás kromě výtečných receptů připravili i několik osvědčených tipů níže, se kterými se vám ta pohádková dobrota určitě povede.

Stačí jen vybrat náplň, jakou budete vaše buchty nadívat, pekáč, ve kterém se budou krásně vyjímat, a strávníky, kterým se z té vší dobroty budou dělat až boule za ušima. Věřte, že ať již vytáhnete z trouby buchty s povidly nebo mákem, do uzlíčku na druhý den vám nezbyde ani drobeček.

Tipy na přípravu kynutého těsta:

  • Než se pustíte do samotné přípravy těsta, dbejte na to, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu.
  • Při přípravě kvásku je důležité, aby bylo mléko vlažné, nesmí být příliš teplé, aby se kvasinky obsažené v droždí nezničily.  Kvásek by poté nenakynul.
  • Těsto bude snadněji kynout, když do kvásku přisypeme kromě cukru také lžíci mouky.
  • Při zpracování těsta je důležité, abychom přidali nejdříve kvásek a mléko a až poté zchladlý rozehřátý tuk, např. máslo. V opačném případě by tuk zamezil dokonalému vstřebání tekutiny do mouky a těsto by mohlo hůře kynout.
  • Připravené těsto nechte kynout na teplém místě.
  • Připravené buchty nechte před vložením do trouby kynout dalších asi 15–30 minut.  
  • Buchty vkládejte vždy do předem vyhřáté trouby, aby se zastavilo kynutí těsta. V málo vyhřáté troubě proces kynutí pokračuje, těsto se deformuje a může dojít i k vytečení náplně. Příliš nakynuté těsto po upečení spadne a je tvrdé.

Tak jaké buchty upečete jako první? 

Napište nám do komentářů pod článkem.

Kynuté buchty s ořechovou náplní

Buchty s povidly

Staročeské řepánky z bramborového těsta

Duo buchty s dvojí náplní

Švestkové buchty se skořicovou drobenkou

Mrkvance

Buchty jako od babičky

Kynuté makové buchty podle časopisu F.O.O.D.

Buchty se švestkovými povidly a ořechovou drobenkou

Kynuté buchty z remosky

"Buďáky" – buchty se švestkami a makovou náplní

Honzovy buchty

Autor: VDŠ