Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky, buchty, koláče i vdolky

18. dubna 2021 • 00:00

Potrpíte si na tradice? Pak musíte vyzkoušet klasické české moučníky! Od všemi milovaných koblih přes typické české buchty až po posvícenské koláče! Tento víkend bude mít celá rodina vousy od cukru nebo povidel!

Rohlíčky s povidly

Nadýchané rohlíčky ukrývající v sobě lahodná povidla si zkrátka zamilujete. Skvěle poslouží nejen na snídani, ale také ke svačince. Povidla můžete nahradit jinou oblíbenou zavařeninou. K čaji servírujte rohlíčky s povidly posypané moučkovým cukrem.  

Koblihy s vanilkovým krémem

Kdo by je nemiloval. Koblihy patří nepochybně k oblíbeným českým sladkostem. Zapomeňte na ty kupované a připravte si poctivé koblihy s vanilkovým krémem v pohodlí vašeho domova. Koblížky z kynutého těsta jsou krásně nadýchané. Marmeládu pro tentokrát nahraďte vanilkovým krémem, který zaručí neotřelou chuť. Nejenže skvěle chutnají, ale poprášené moučkovým cukrem vypadají naprosto famózně.

Borůvkové koláče s tvarohem z kynutého těsta

Klasické české koláčky jsou odedávna chloubou naší kuchyně. Kynuté těsto je díky přidané smetaně obzvlášť vláčné. Spojení tvarohu a borůvek je zkrátka jedinečné. Servírujte tyto delikátní skvosty k snídani nebo jako sladkou tečku za nedělním obědem! Borůvkové koláče s tvarohem z kynutého těsta nikdy neomrzí.

České buchty

Typické české buchty jsou nadýchané jako obláček. Jejich chuť vás vrátí do dětských let a zároveň potěší všechny vaše smysly. Kynuté buchty plněné lahodnými povidly, ovoněné kapkou rumu vám budou mizet pod rukama rychlostí blesku.

Posvícenské koláče

Poklad staročeské kuchyně byl připravován hospodyňkami především o posvícení. Dnes se posvícenské koláče hodí k jakékoliv příležitosti, potěšit s nimi můžete své blízké i nedělní návštěvu. Jsou krásně nadýchané, bohatě ozdobené tvarohovou a povidlovou náplní s dozlatova opečenými okraji. Na závěr je nezapomeňte posypat křupavými mandličkami.

Vdolky s povidly a tvarohem

Vdolky jsou jistě pro mnohé z nás milou vzpomínkou na prázdniny u babičky. Od nepaměti patří k velmi oblíbeným moučníkům. Ozdobte je povidly a místo šlehačky zvolte tvaroh s nastrouhanou citronovou kůrou. Dozlatova osmažené vláčné vdolky s povidly a tvarohem vám vykouzlí úsměv na tváři.

Pražský koláč s opilými hruškami

Pakliže jste ještě neslyšeli o tradičním pražském koláči s opilými hruškami, musíte ho vyzkoušet právě teď. Předlohou byl podle všeho tarte tropézienne od polského cukráře Alexandreho Micky. Na této delikatese si údajně pochutnávala i Brigitte Bardot. Česká verze se poněkud liší od té francouzské. Tato podzimní variace pražského koláče je typická skořicovou drobenkou, vanilkovým krémem a rumem ovoněnými hruškami.

Na mnoho českých moučníků využijete tento jednoduchý recept na drobenku:

Autor: DF