Tipy, jak upéct dokonalou domácí vánočku

14. prosince 2017 • 06:00

Vánočku dnes sice koupíte v každém obchodě, ale když ochutnáte domácí, už té kupované jen těžko přijdete na chuť. V našem článku najdete nejenom recept na vynikající vláčnou vánočku, ale také návod, jak ji uplést z více pramenů. Letošní domácí pečení vánočky tak zvládnete bez problémů!

Správné ingredience jsou základ

Stejně jako u vánočního cukroví, i u vánočky musí jít dieta stranou. Nejedna kuchařka tvrdí, že do vánočky kvalitní sádlo a máslo prostě patří, protože tuk je zdrojem vůně a té správné chuti. Důležitý je také správný výběr mouky, aby vánočka správně nakynula. Určitě vyberte hladkou, která obsahuje velké množství lepku a hodí se pro kynutá těsta. Poznáte ji tak, že má označení výběrová nebo dvounulka. A pokud chcete letos vánočku trošku ozvláštnit, přidejte do ní špetku koření. Ta pravá domácí vánočka obsahuje anýz a muškátový květ, recept na babiččinu vánočku přidává i citronovou kůru. Výborná je také tvarohová vánočka, která má kromě tvarohu také rozinky.

 

 

Do vánočky můžete dát kromě rozinek i tvaroh, ořechy a různé druhy koření. Do vánočky můžete dát kromě rozinek i tvaroh, ořechy a různé druhy koření. • Autor: istock

Zpracování těsta

Kromě kvality surovin je také velmi důležité to, kolik si s vánočkou dáte práce, těsto totiž musíte dobře vypracovat. Pokud těsto jenom smícháte, nebude dostatečně nadýchané. Proto je potřeba ho pořádně prohníst dohladka. Pokud nemáte v rukou dostatek síly, pořiďte si kuchyňského robota. Ten udělá spoustu práce za vás. 

Recept na vánočku pro naprosté začátečníky najdete ZDE.

 

Těsto na vánočku musíte dobře vypracovat. Pokud ingredience jenom smícháte, těsto nebude dostatečně nadýchané. Těsto na vánočku musíte dobře vypracovat. Pokud ingredience jenom smícháte, těsto nebude dostatečně nadýchané. • Autor: istock

Jak na kynutí těsta?

Aby těsto správně nakynulo, droždí potřebuje teplo, potravu a vzduch. Proto těsto dejte na místo, kde je větší teplo. Těsto by nemělo na povrchu oschnout, proto ho zakryjte utěrkou, případně překryjte fólií. Nechte kynout 2 hodiny, dokud těsto nemá dvojnásobný objem. Nevykynuté těsto poznáte tak, že do něj uděláte důlek a ten se rychle vrátí zpět.

 

Těsto na vánočku je potřeba nechat pořádně vykynout. Těsto na vánočku je potřeba nechat pořádně vykynout. • Autor: istock

Jak vánočku uplést?

Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a ze 7 vyválejte válečky. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků a přeneste ho na pečicím papírem vyložený plech. Na základ položte cop upletený ze tří válečků a jeho konce zasuňte pod první cop. Poslední díl těsta rozpulte, vyválejte dva válečky a stočte je oba dohromady jako šňůru. Usaďte je navrch vánočky a konce zasuňte pod nejspodnější díl. Vánočku shora zajistěte 3 až 5 špejlemi a nechte ji ještě asi 50 minut kynout. Tuhle fázi neuspěchejte, aby vánočka nepopraskala a neztratila svůj tvar. Těsně před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.

Nejprve upleťte cop ze 4 válečků. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků. • Autor: istock

 

Pečení vánočky

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Vánočku pečte na vymazaném plechu asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia, vánočku přikryjte pečicím papírem a pomalu ji dopékejte ještě 35 až 40 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vánočku dobře vychladnout. Až pak vytáhněte špejle. Pokud máte možnost, zkuste recept na vánočku z domácí pekárny. V tomto případě pekárnu nastavte na program "těsto". 

Vánočku pečte asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia. Vánočku pečte asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia. • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová