Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart

10. srpna 2023 • 10:00

Cukety patří k typicky letní zelenině, a když se urodí, často si s nimi nevíme rady. Své příznivce si našly i mezi celebritami, jejichž recepty se můžete inspirovat. Co dobrého z cuket připravují známí šéfkuchaři nebo slavné ženy, které znáte z televizních obrazovek?

Cukínová královna Jana Štěpánková 

Velkou propagátorkou cuket byla herečka Jana Štěpánková. Popularitu cukín, jak jim říkala, šířila tak moc, že jí pak psali zoufalí pěstitelé, kteří nevěděli, co si s obří úrodou počít. A tak s vědomím, že způsobila velkou pohromu, slíbila, že napíše cuketovou kuchařku. Svůj slib nakonec splnila a ukázala lidem, že z cuket se dá dělat všechno možné i skoro nemožné. Třeba i cuketové chlupaté knedlíky.

Z cuket se vaří i výborná krémová polévka>>>

Video se připravuje ...

V jednom z pořadů České televize Jana Štěpánková prozradila až překvapivě jednoduchý recept na královskou cuketu.

Co budete potřebovat:

  • máslo
  • nakrájenou cuketu
  • sůl

Postup:

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cuketu a osolte. Duste tak dlouho, až je cuketa měkká. Podávejte s bagetou.

Helena Vondráčková v létě peče cukeťák

Svůj recept na zpracování cukety má i Helena Vondráčková, která je nejen skvělá zpěvačka, ale také nadšená kuchařka. Vyzkoušejte její letní recept na slanou nádivku z cuket, který pochází až z daleké Austrálie:

Australský cukeťák

Co budete potřebovat:

  • 5 cuket
  • 4 mrkve
  • 1 větší cibuli
  • 400 g šunky
  • 400 g eidamu
  • 4 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • 100 ml olivového oleje
  • polohrubou mouku
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
  • oregano
  • mletý pepř

Postup:

1. Do mísy dejte najemno nastrouhanou cibuli, cuketu a mrkev. Přidejte šunku pokrájenou na kostičky, najemno nastrouhaný sýr a jemně pokrájený česnek a vše promíchejte s prošlehanými vejci.

2. Okořeňte oreganem, osolte, opepřete a vlijte olej. Zahustěte polohrubou moukou s práškem do pečiva tak, aby těsto bylo akorát husté.

3. Těsto vlijte do nevymazaného pekáče, rovnoměrně rozprostřete a pečte hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.

Cuketové placky jsou výborné s bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo jen citronem na dochucení. Cuketové placky jsou výborné s bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo jen citronem na dochucení. • Autor: iStock

Cuketové placky podle šéfa

Řadu návodů, jak chutně zpracovat cukety, má samozřejmě i Zdeněk Pohlreich. Důležitější než samotné recepty je ale podle něj čas sklizně. Spousta lidí nechává cukety růst, aby byly co největší, což je chyba. Cukety jsou totiž nejchutnější, když jsou ještě malé, zhruba do 15 centimetrů. Z takových si pak můžete připravit například jednoduché cuketové placky s jogurtovou omáčkou.

Co budete potřebovat:

  • 2 střední cukety
  • sůl a mletý pepř
  • čerstvou chilli papričku
  • hladkou mouku
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bílý jogurt
  • čerstvé bylinky (petržel, bazalku, pažitku)

Postup:

1. Z cuket odkrojte konce a nastrouhejte je nahrubo. Vmíchejte sůl, pepř a nasekaný kousek čerstvé chilli papričky. Pak z cukety vymačkejte vodu a vylejte ji. K odšťavené cuketě přidejte trochu mouky, vejce a nadrobno nakrájené stroužky česneku a promíchejte. Na pánvi s olejem smažte z těsta menší placky.

2. Během smažení si můžete připravit omáčku. Kvalitní bílý jogurt smíchejte s nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete.

3. Placky s bylinkovým jogurtem dejte na talíř a ihned podávejte.

Jak dělá cukety michelinský šéfkuchař

Svůj oblíbený recept na cuketové placky má i Pohlreichův britský kolega, držitel 16 michelinských hvězd Gordon Ramsay, který je ještě vylepšuje sýrem feta a čerstvými bylinkami. 

Co budete potřebovat:

  • 2 cukety
  • mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 200 g sýru feta
  • několik snítek čerstvé máty
  • hrst čerstvého kopru
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení

1. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Přisypte špetku soli, dobře promíchejte a nechte 10 minut uležet. Pak z cukety rukama vymačkejte vodu a cuketu dejte do mísy.

2. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek se špetkou soli a pepře, dokud nezměknou. Nechte je trochu zchladnout a pak přimíchejte k cuketě. Dále přidejte vejce, rozdrobenou fetu, nasekané bylinky, piniové oříšky a mouku. Opepřete a dobře promíchejte, dokud se vše nespojí. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte ještě mouku.

3. Na pánvi rozehřejte tenkou vrstvu oleje. Lžící do něj vytvořte ze směsi placičky a smažte je 2–3 minuty z každé strany dozlatova. Přeneste je na teplý talíř vyložený papírovými utěrkami a udržujte v teple. Podávejte je teplé s měsíčky citronu na dochucení nebo pokapané jogurtem.

Těstoviny s cuketovou omáčkou Těstoviny s cuketovou omáčkou • Autor: iStock, Profimedia

Těstoviny s cuketovou omáčkou podle Meghan Markle

Manželka britského prince Harryho Meghan Markle si oblíbila cuketovou omáčku, kterou má nejraději k semolinovým těstovinám rigatoni ve tvaru kratších dutých rour. Tajemství lahodnosti této omáčky tkví v dlouhém vaření, které trvá 4–5 hodin! Zní to trochu šíleně, ale nespěchat se v tomto případě vyplatí. Omáčka je pak totiž krásně krémová a ke špagetám skvěle přilne. Meghan Markle nikdy neprozradila podrobný návod, jen to, že používá pouze tři suroviny – cuketu, kostku bujonu a vodu. Pokud nemáte odvahu nebo čas, zkuste tuto omáčku ve vylepšené verzi, jejíž příprava vám nezabere víc než půl hodiny.

Cuketová bábovka ze zámoří

Americká odbornice na domácí vaření Martha Stewart dělá z cuket luxusní sladkou bábovku, která je krásně vláčná, voní kořením a vůbec se nesnaží cukety nějak zamaskovat. Naopak, je ještě navíc ozdobená kandovanými cuketovými proužky.

Cuketová bábovka s pomerančovou polevou

Co budete potřebovat:

  • 2 střední cukety (každá asi 220 g)
  • 3 větší vejce
  • 1,5 hrnku cukru
  • 170 g másla
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžíci čerstvé pomerančové šťávy
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého anýzu
  • 1/8 lžičky mletého kardamomu (nemusí být)
  • 1 lžičku soli
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

Na polevu:

  • 1,25 hrnku moučkového cukru
  • 2 špetky mletého kardamomu (nemusí být)
  • 1/4 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • plnotučné mléko podle potřeby

Na kandované cuketové proužky:

  • 2,5 hrnku cukru
  • 2 hrnky vody
  • 2 střední cukety nakrájené podélně na tenké proužky

Postup:

1. Cukety nastrouhejte nahrubo a důkladně je vymačkejte v utěrce. Vodu vylijte a z cukety odměřte 2,5 hrnku.

2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte rozpuštěné zchladlé máslo, nastrouhanou cuketu, pomerančovou kůru a šťávu. Promíchejte, přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, kořením a solí a důkladně promíchejte.

3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi hodinu. Zda je bábovka upečená vyzkoušejte pomocí špejle, kterou zapíchnete do středu těsta – po vytažení musí zůstat suchá a čistá.

4. Mezitím připravte polevu. V míse smíchejte cukr a kardamom. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu a šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci hustého medu. Pokud je směs příliš hustá, zašlehejte do ní po lžičkách trochu mléka.

5. Dále si připravte cuketové proužky. V hrnci přiveďte k varu cukr a vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte cuketu, snižte teplotu a vařte 15–20 minut, dokud cuketa nebude průsvitná. Nechte ji vychladnout v sirupu, pak proužky rozložte na mřížku umístěnou nad plechem na pečení a nechte hodinu zaschnout.

6. Upečenou bábovku po vychladnutí přelijte polevou a ozdobte kandovanou cuketou.

Video se připravuje ...

 

Autor: AK