Cuketové placky 8x jinak: Jako bramborák, s bylinkami, sýrem i na způsob vaflí
Cuketové placky patří mezi oblíbená letní jídla Jsou jednoduché, rychlé, levné, a navíc se dají různě chuťově obměňovat. Dali jsme dohromady několik receptů, z nichž si nevybere snad jen ten, kdo cukety opravdu nesnáší.
Cuketové placky se dělají podobně jako bramboráky. Základem jsou nahrubo nastrouhané cukety, které by neměly být přerostlé. Ty mají už příliš měkkou dužninu, velká semínka a tvrdou slupku. Aby těsto na placky nebylo rozbředlé, je dobré cuketu po nastrouhání osolit, nechat stát asi deset minut a pak z ní vymačkat vodu. Potom už k ní stačí jen přidat ostatní suroviny a usmažit placky. Na jednu placku stačí dát do pánve s olejem 1 – 2 lžíce připravené směsi a rozetřít ji do stejnoměrné vrstvy. Hotové placky chutnají skvěle samotné, ještě lepší jsou ale s jogurtovým dipem s bylinkami nebo omáčkou tzatziki >>>
Máte chuť na cuketové placky? Vyberte si recept, který vám vyhovuje:
Na způsob bramboráků
Cuketové placky na způsob bramboráků vylepšené mrkví
Často se dělají cuketové placky podobným způsobem jako bramboráky. Tyto jsou ještě vylepšené mrkví. Recept najdete ZDE.
Se sýrem feta
Co budete potřebovat:
- 900 g cukety
- sůl
- 1/2 šálku nadrobno nakrájené jarní cibulky
- 1/3 šálku rozdrobeného sýru feta
- 2 větší vejce
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- olej na smažení
Postup:
1. Cuketu nastrouhejte nahrubo, dejte do velkého síta, promíchejte se lžičkou soli a nechte stát asi 10 minut v dřezu. Pak z cukety důkladně vymačkejte co nejvíc vody (můžete ji předtím zabalit do čisté kuchyňské utěrky) a přesypte ji do mísy.
2. K cuketě přidejte nakrájenou jarní cibulku, rozdrobenou fetu a rozšlehaná vejce. V menší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, pepř a větší špetku soli. Moučnou směs přidejte k cuketě a dobře promíchejte.
3. Ze směsi smažte na pánvi s olejem menší placky, 3 – 5 minut z každé strany, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Podávejte je teplé doplněné zakysanou smetanou nebo tzatziki.
S mrkví, cibulí a římským kmínem
Placky z nahrubo nastrouhané cukety, mrkve a cibule se špetkou římského kmínu si nejlépe vychutnáte s dipem z bílého jogurtu a nasekaného kopru. Recept najdete ZDE.
Cuketové placky podle Marthy Stewart
Cuketové placky podle Marthy Stewart
Co budete potřebovat:
- 2 střední cukety
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 10 snítek hladkolisté petrželky
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 1/2 šálku hladké mouky
- olej na smažení
- 1 citron nakrájený na měsíčky (lze vynechat)
Postup:
1. Cukety nastrouhejte nahrubo, přidejte sůl, citronovou kůru, nasekané listy petrželky, česnek, pepř a lehce rozšlehaná vejce. Dobře promíchejte a za stálého mícháni pomalu přidávejte mouku, aby se ve směsi nevytvořily hrudky.
2. Ze směsi usmažte na pánvi s rozehřátým olejem placky, z každé strany 2 – 3 minuty. Podávejte je s dílky citronu na pokapání a doplněné jogurtovým dipem s bylinkami nebo tzatziki.
S anglickou slaninou
Cuketové placičky s anglickou slaninou
Cuketové placky se dají vylepšit i opraženou anglickou slaninou. Recept najdete ZDE.
S parmazánem
Co budete potřebovat:
- 700 g cukety
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
- 1 velké vejce
- 2 prolisované stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Cuketu nastrouhejte nahrubo, promíchejte ji v sítu s malou lžičkou soli a nechte v dřezu 10 minut stát. Pak ji důkladně vymačkejte, abyste ji zbavili co největšího množství vody (můžete ji předtím zabalit do gázy nebo čisté utěrky).
2. V míse smíchejte mouku, parmazán, vejce a česnek. Přidejte vymačkanou cuketu, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Ze směsi usmažte na pánvi s olejem placky a podávejte je ještě teplé.
Zahuštěné polentou
Kromě mouky lze cuketové placky zahustit i polentou. Recept na jdete ZDE.
Cuketové vafle
Co budete potřebovat
- 1 střední cuketu
- 1 větší vejce
- 1/4 šálku nadrobno nasekané cibule
- 1/3 šálku nastrouhaného čedaru
- 1/3 šálku panko (nebo obyčejné) strouhanky
- sůl
- olej
Postup:
1. Cuketu nastrouhejte nahrubo, promíchejte ji v sítu s malou lžičkou soli a nechte stát v dřezu 10 minut. Pak z ní vymačkejte co nejvíce vody (můžete ji předtím zabalit do čisté utěrky) a přesypte ji do mísy. K cuketě přidejte vejce, cibuli, čedar a strouhanku, osolte a dobře promíchejte.
2. Rozehřejte přístroj na vafle a plotýnky potřete trochou oleje. Na spodní plotýnku rozetřete část cuketové směsi, vaflovač zavřete a pečte, dokud světlo nezhasne a vafle nebudou zlatavě hnědé. Hotové vafle udržujte v teple a stejným způsobem postupně upečte i zbytek těsta.
Tip pro ty, kterým se nechce smažit
Jestli nechcete dělat placky na pánvi a potřebujete nakrmit celou rodinu, máme pro vás ještě další tip - upečte v troubě cuketový dráteník neboli cukeťák. Jeho příprava je jednoduchá, rychlá a výsledek výborný. Recept na jdete ZDE.