Buchty na plech: Poklady naší kuchyně, které mizí rychlostí blesku rovnou z pekáče!

  • 12. června 2021 • 00:00

    Jsou recepty, které zkrátka nikdy nezestárnou, nezevšední ani neomrzí. U buchet se nemůže stát, že bychom je vyřadili ze svého receptáře podobně jako kousek ze staré kolekce, který už není in. Je tomu právě naopak, generacemi osvědčené rodinné moučníky jsou nad zlato a nad všechny módní trendy. A právě mezi takové poklady patří koláče na plech, které jsme pro vás vybrali.    

    Buchty na plech jsou oblíbené pro svou snadnou a rychlou přípravu. Jsou zhotovené z běžně dostupných surovin, které máme povětšinou všechny doma v kredenci nebo lednici a jež nikterak výrazně nezatíží ani naši peněženku. Nejsou ničím výjimečné, ale zároveň jsou jedinečné. Recept minimálně na jednu z nich máme doma všichni, ale kouzlo těchto koláčů je v tom, že každý má svůj léty ověřený a do puntíku vyladěný originál. Prolistujte se naším výběrem, třeba v něm naleznete i ten svůj oblíbený moučník, který je vaším rodinným evergreenem, a nebo si vyberete nový přírůstek do kuchařky.

  • Perník

    Snad nejjednodušším a zároveň nejrychlejším receptem, který zvládne upéct i úplný začátečník, je ten na domácí perník. Připravit si můžete fofr perník s čokoládovou polevou a oříšky, perník vláčný po jablkách s rumovou polevou nebo perníkovým kořením provoněný kakaový koláč z kefíru, známý také jako kefírovka.    

    Perník můžeme podélně prokrojit a ochutit vrstvou oblíbené marmelády Perník můžeme podélně prokrojit a ochutit vrstvou oblíbené marmelády • Autor: F.O.O.D.

  • Strouhaný koláč

    Strouhaný koláč patří mezi nejoblíbenější tvarohové moučníky Strouhaný koláč patří mezi nejoblíbenější tvarohové moučníky • Autor: F.O.O.D.

    Generacemi prověřeným moučníkem s lahodnou tvarohovou náplní je strouhaný koláč. Můžeme si jej připravit ve světlé i tmavé variantě a stejně tak si upéct i jemu podobný a snad ještě snazší koláč drobenkový. Vychutnat si můžete vanilkovo-tvarohový, kakaový nebo dvoubarevný kokosový.

  • Bublanina

    Video se připravuje ...

    Koláč ve znamení léta a prázdnin u babičky. To je bublanina! Rychlý a výtečný moučník připravovaný z třeného těsta a spousty šťavnatého ovoce. Dopřát si jej můžeme jako sladkou snídani či svačinku, ale co si budeme povídat, taková jahodová nebo třešňová bublanina chutná nejlépe vlažná ještě přímo z pekáče.

    Bublanina je tradičním koláčem připravovaným z mnoha druhů ovoce, doplnit jej však můžeme také sladkou drobenkou Bublanina je tradičním koláčem připravovaným z mnoha druhů ovoce, doplnit jej však můžeme také sladkou drobenkou • Autor: iStock

  • Prošívaná buchta

    Tvarohový krém můžete na těsto nastříkat tradičně do mřížky nebo jen ledabyle rozprostřít pomocí lžíce Tvarohový krém můžete na těsto nastříkat tradičně do mřížky nebo jen ledabyle rozprostřít pomocí lžíce • Autor: F.O.O.D.

    Pod názvem prošívaná deka nehledejte žádnou duchnu. Jde o tradiční koláč, který pekly již naše prababičky. Běžně se připravuje z kakaového těsta, na jehož povrchu se pomocí cukrářského sáčku nastříká do podoby mřížky tvarohový krém. Setkat se ale můžete také s variantou připravenou z těsta mrkvového nebo dokonce s tříbarevnou buchtou z remosky. Pokud však cukrářský sáček doma nemáte a tvarohovou náplň nanesete na těsto jen pomocí lžíce, věřte, že na chuti to moučníku nikterak neubere. 

     

  • Cuketová buchta

    S nadcházejícím létem a úrodou čerstvých cuket jsme do našeho výběru zařadili také hrnečkový recept na vláčnou cuketovou buchtu. A pro milovníky českého máku také výborný cuketový makovec. Pokud jste však chuti cukety v moučnících zatím nepodlehli, můžete vyzkoušet cuketový chlebíček, v jehož těstě je cuketa doplněná také mrkví, jablíčky a ořechy. Připravit jej lze samozřejmě také do menšího pekáčku.

    Mák je specialitou české kuchyně Mák je specialitou české kuchyně • Autor: iStock

  • Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

    Ačkoli kynuté těsto nepatří mezi ty nejsnadnější nebo snad nejrychlejší recepty oproti moučníkům z třeného těsta, je to podle nás klasika, která zde zkrátka nesmí chybět. Žádné plnění, žádné vázání malých šátečků, jen nadýchaný koláč na plech se šťavnatými borůvkami nebo jiným ovocem a sladkou jemně křupavou drobenkou. No řekněte, tomu zkrátka nelze odolat. Teď na jaře si jej ale můžete připravit také ve skořicí provoněné variantě s rebarborou.

    Koláče z kynutého těsta jsou klasikou, která nikdy neomrzí Koláče z kynutého těsta jsou klasikou, která nikdy neomrzí • Autor: iStock

  • Míša řezy

    Video se připravuje ...

    Kakaový korpus, tvarohový krém a čokoládová poleva – to je vše, oč tu běží a na čem si rádi pochutnají gurmáni všech věkových kategorií. Na Míša řezy, kterým někdy také rádi vtiskneme podobu dortu, zkrátka nedáme asi nikdy dopustit a naše stoly budou jistě zdobit ještě dlouhá léta.   

    Míša řezy si můžeme připravit také v dortové formě Míša řezy si můžeme připravit také v dortové formě • Autor: iStock

     

Autor: VDŠ