Jak správně jíst těstoviny? Ital aby se v tom vyznal!

15. července 2023 • 00:00

Ať už jde o špagety, penne, nebo fusilli, těstoviny jsou jídlo, které zná a miluje celý svět. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jestli je jíte správně? Možná i vy patříte mezi ty, kteří se zdráhají objednat si v restauraci špagety s omáčkou, protože si nejste jistí, jak je jíst, aniž porušíte etiketu stolování. Nechte si poradit od těch, kteří se v tom vyznají nejlépe – přímo od Italů.

Říká se, že Italové poznají, z jaké země člověk je, podle toho, jak jí těstoviny. Jak tedy doporučují kozumovat například tolik diskutované špagety? Podle někoho se mají jíst vidličkou, mnoho lidí si myslí, že je nutné použít kromě vidličky i lžíci. Podle Italů existuje jen jeden správný způsob konzumace špaget, a to pomocí vidličky. A přesně tak jedí špagety ti největší mistři. Na lžíci tedy (pokud možno) zapomeňte, o noži ani nemluvě, protože dlouhé těstoviny se prostě nekrájí. Stejně tak by se nikdy neměly před vařením lámat. Ničí to jejich vzhled i způsob, jak byste je měli jíst.

Video se připravuje ...

Jezte špagety jako mistr

Postup je takový, že byste měli hroty vidličky oddělit vždy několik špaget (stačí jen tři nebo čtyři a nejlépe z kraje talíře), hroty vidličky opřít o talíř a natočit na ni špagety ve směru hodinových ručiček tak, aby z ní moc nevisely. Jen tak se vám podaří vložit je všechny do úst, aniž budete některé muset „nasávat“. I když to uděláte potichu, považuje se to v dobré společnosti za nepřijatelné. Existuje i další pravidlo, a to, že by se špagety vždy měly podávat na talíři (ideálně hlubším, u něhož využijete zaoblení k opření hrotů vidličky), nikoli v misce. A pokud si k nim dáváte salát, nechte si ho až na chvíli, kdy těstoviny sníte. Nikdy ho nejezte společně s nimi. Alespoň v Itálii je to nepsané pravidlo – těstoviny jsou hvězda, která přichází na pódium jako první, proto se vždy podávají na začátku a samotné, všechno ostatní přichází na řadu až po nich.

Lžíce jen jako pomocník

Výše popsaným způsobem byste špagety měli jíst, pokud jste v restauraci, kde by vám tedy správně měli dát jen vidličku. Používat lžíci sice není přímo společenské faux pas, ale pokud ji budete chtít, musíte o ni požádat. Doma nebo v neformálnějším prostředí si to samozřejmě udělejte podle sebe a klidně jezte vidličkou i lžící. Chcete-li to ale udělat správně, měli byste vidličku držet v pravé a lžíci v levé ruce. Vidličkou naberte pár špaget, položte je na lžíci, hroty vidličky opřete o lžíci a zatočte. Lžíce slouží jen jako pomůcka k nabírání, proto do úst vkládejte pouze vidličku.

Když jíte dlouhé těstoviny, natočte si na vidličku vždy jen pár Když jíte dlouhé těstoviny, natočte si na vidličku vždy jen pár • Autor: iStock

Chce to trochu cviku, ale s trochou trpělivosti zvládnete brzy natočit i náročnější špagety s omáčkou. Hodně vám v tom pomůže, pokud budou těstoviny uvařené správně. Pak k nim omáčka hezky přilne a nebude stékat. A samozřejmě záleží i na výběru vhodné omáčky. Ke špagetám jsou ideální omáčky na bázi olivového oleje a česneku, k tenčím plochým těstovinám, které svým vzhledem připomínají zploštělé špagety (například linguine), jsou vhodnější omáčky z rajčat nebo mořských plodů, které se lépe udrží na jejich povrchu. A k širším plochým těstovinám, jako jsou tagliatelle, které do sebe omáčku skvěle nasáknou, se pak hodí hutnější rajčatové, masové nebo třeba houbové omáčky.

Krátké těstoviny nenavlékejte, ale napichujte

Druhů těstovin je ale celá řada. Jak tedy správně jíst ty ostatní? O tom, jaký příbor použijete ke konzumaci dalších těstovin, rozhoduje jejich délka a šířka. Na většinu druhů se ale správně používá pouze vidlička. Stejně jako v případě špaget se tedy vidličkou jedí i další dlouhé těstoviny, například linguine, bucatini, fettuccine nebo tagliatelle. Vidličku byste správně měli použít i na kratší těstoviny, jako jsou penne, fusilli, farfalle, rigatoni nebo plněné ravioly. Ovšem pozor, pokud mají těstoviny tvar trubiček a vyloženě svádí k tomu, abyste je „navlékli“ na hroty vidličky. To je špatně, vždy byste je měli napichovat shora v místě, kde není otvor.

Většina těstovin se jí lžící, například i farfalle ve tvaru motýlků Většina těstovin se jí lžící, například i farfalle ve tvaru motýlků • Autor: iStock

Kde je potřeba nůž nebo lžíce

Zatímco na špagety nebo linguine se nůž nikdy nepoužívá, na některé druhy těstovin ho naopak potřebujete. To jsou například lasagne. A pak jsou druhy, které nelze jíst jinak než lžící. To jsou například těstoviny podávané ve vývarech a polévkách. Bývají drobné, není potřeba je natáčet na vidličku ani krájet nožem, takže jíst je lžící je nejen pohodlné, ale i naprosto společensky přijatelné.  

Video se připravuje ...

Autor: AK