Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!

30. července 2023 • 00:00

Každý, kdo pěstuje cukety, ví, že jich v téhle době sklízíme tolik, že už vážně nevíme, co s nimi dělat. Snažíme se tedy vymýšlet další a další varianty, jak je nápaditě a pokaždé jinak zpracovat. Jenže za pár týdnů, až jejich sezona skončí, se nám po jejich chuti začne stýskat. Tuto úžasnou zeleninu si však nemusíte odpírat ani v zimě a na jaře. Poradíme vám, jak cuketovou úrodu zpracovat.

Zamrazte ji nastrouhanou

Z větších cuket před strouháním odstraňte semínka Z větších cuket před strouháním odstraňte semínka • Autor: iStock.com

Pokud chcete cuketu zmrazit, oloupejte ji a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla v mrazáku prasknout. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

Chcete si cukety vychutnat ihned? Uvařte si z nich skvělou polévku >>>

Video se připravuje ...

Mrazit se dá i nakrájená

Zamrazit můžete jak malé, tak velké cukety Zamrazit můžete jak malé, tak velké cukety • Autor: iStock.com

Další variantou je zmrazit cuketu nakrájenou na kostky. I v tomto případě ji oloupejte. Výjimkou jsou jen opravdu mladé cukety, kterým můžete slupku nechat, protože není tuhá. Z větších cuket odstraňte všechna semínka. Pak si vezměte ostrý nůž a dužinu nakrájejte na stejné kousky. Ty rozložte na plech nebo podnos vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin do mrazáku. Kousky cukety se nesmějí překrývat, jinak přimrznou k sobě a nebudete je moci oddělit. Zmrazenou cuketu pak přendejte do dobře těsnící krabičky a uložte do mrazáku. Jednotlivé kousky se k sobě už nepřilepí.

Uložte ji do sklepa

Stejně jako dýně, vydrží i cukety mnoho měsíců ve sklepě Stejně jako dýně, vydrží i cukety mnoho měsíců ve sklepě • Autor: iStock.com

Pokud chcete mít i na Vánoce cukety čerstvé, můžete je uschovat ve sklepě. Plody nechte na rostlině do té doby, než přestanou růst. Musí mít tvrdou slupku a na poklep znít dutě. Pak cukety opatrně odlomte, nechte zaschnout jizvu po stopce a uložte je do přepravky ve sklepě tak, aby nebyly ve vlhku. Tam vám vydrží až do února dalšího roku. Plody ale nesmějí nést žádné známky poškození. Jestliže nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte. Na trzích se dají sehnat i velké a zralé cukety.

Zavařte ji

Nejen okurky, i cukety se dají zavařovat Nejen okurky, i cukety se dají zavařovat • Autor: iStock.com

Na cuketu v octovém nálevu budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 1/3 litru vody
  • 2/3 litru octa
  • lžičku soli
  • 100 g cukru

Postup:

1. Cukety oloupejte, měkkou dužinu se semínky odstraňte a zbytek nakrájejte na stejnoměrné kousky.

2. Dejte do mísy a zalijte připraveným nálevem. V něm cukety nechte do druhého dne.

3. Pak je sceďte a narovnejte do čistých zavařovacích sklenic, proložte koprem a hořčičným semínkem nebo saturejkou a pepřem.

4. Nakonec je zalijte nálevem, ve kterém cuketa ležela, a dobře zavíčkujte. Sterilujte při 80 °C 20 minut. Uchovávejte v chladu.

Autor: TR