Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!

23. července 2024 • 05:12

Každý, kdo pěstuje cukety, ví, že když dozrávají, člověk už kolikrát neví, co si s nimi počít.  Variant, jak je zpracovat, je sice plno, jenže co když se vám po jejich chuti zasteskne v době, kdy už na záhonku žádné nebudou? Tuto úžasnou zeleninu si naštěstí nemusíte odpírat ani v zimě nebo na jaře. A nemusíte ji ani kupovat. Poradíme vám, jak cuketovou úrodu zpracovat.

Zamrazte ji nastrouhanou

Z větších cuket před strouháním odstraňte semínka Z větších cuket před strouháním odstraňte semínka • Autor: iStock.com

Pokud chcete cuketu zmrazit, oloupejte ji a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla v mrazáku prasknout. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

Přemýšlíte, co z cuket ještě uvařit? Udělejte z nich skvělou polévku >>>

Video se připravuje ...

Mrazit se dá i nakrájená

Zamrazit můžete jak malé, tak velké cukety Zamrazit můžete jak malé, tak velké cukety • Autor: iStock.com

Další variantou je zmrazit cuketu nakrájenou na kostky. I v tomto případě ji oloupejte. Výjimkou jsou jen opravdu mladé cukety, kterým můžete slupku nechat, protože není tuhá. Z větších cuket odstraňte všechna semínka. Pak si vezměte ostrý nůž a dužinu nakrájejte na stejné kousky. Ty rozložte na plech nebo podnos vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin do mrazáku. Kousky cukety se nesmějí překrývat, jinak přimrznou k sobě a nebudete je moci oddělit. Zmrazenou cuketu pak přendejte do dobře těsnící krabičky a uložte do mrazáku. Jednotlivé kousky se k sobě už nepřilepí.

Uložte ji do sklepa

Stejně jako dýně, vydrží i cukety mnoho měsíců ve sklepě Stejně jako dýně, vydrží i cukety mnoho měsíců ve sklepě • Autor: iStock.com

Přerostlé cukety můžete uschovat ve sklepě, kde vydrží až do Vánoc. Plody nechte na rostlině do té doby, než přestanou růst. Musí mít tvrdou slupku a na poklep znít dutě. Pak cukety opatrně odlomte, nechte zaschnout jizvu po stopce a uložte je do přepravky ve sklepě tak, aby nebyly ve vlhku. Tam vám vydrží až do února dalšího roku. Plody ale nesmějí nést žádné známky poškození. Jestliže nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte. Na trzích se dají sehnat i velké a zralé cukety.

Zavařte ji

Nejen okurky, i cukety se dají zavařovat Nejen okurky, i cukety se dají zavařovat • Autor: iStock.com

Na cuketu v octovém nálevu budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 1/3 litru vody
  • 2/3 litru octa
  • 1 lžičku soli
  • 100 g cukru

Postup:

1. Vodu svařte s octem, solí a cukrem a nechte prochladnout.

2. Cuketu oloupejte, měkkou dužinu se semínky odstraňte, zbytek nakrájejte na stejnoměrné kousky a dejte do mísy.

3. Kousky cukety zalijte připraveným nálevem a nechte stát do druhého dne. 

4. Pak je sceďte, narovnejte do čistých zavařovacích sklenic a proložte koprem a hořčičným semínkem nebo saturejkou a pepřem.

5. Nakonec cuketu zalijte nálevem, ve kterém byla naložená, a dobře zavíčkujte. Sterilujte při 80 °C 20 minut. Uchovávejte v chladu.

Víte, jak poznáte, že je cuketa jedovatá?>>>

Video se připravuje ...

Autor: TR