Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama

18. září 2020 • 00:00

Slavná herečka Stella Zázvorková byla proslulá svou vášní k vaření. Jeden čas byl hlavním strávníkem její manžel Miloš Kopecký, její kulinářské umění ochutnal ale i Vlastimil Brodský nebo režisér a scenárista Miloš Forman. Tento jednoduchý a rychlý švestkový koláč podle jejího receptu budete milovat i vy. 

Stella Zázvorková byla vyhlášenou gurmánkou, pro recepty k ní chodilo mnoho jejích kolegyň. V období babího léta oceníte jednoduchý koláč plný šťavnatých švestek a navíc ho zvládnete připravit i bez vážení. Na odměřování surovin vám bude stačit lžíce.

Suroviny na koláč podle Stelly Zázvorkové

20 lžic polohrubé mouky
20 lžic mléka
10 lžic cukru krystal
půl kostky másla nebo Hery (125 g)
1 vejce
½ prášku do pečiva

Náplň a drobenka:

1 kg švestek
140 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
100 g másla nebo Hery

Postup 

1. Těsto vytvoříte smícháním polohrubé mouky, mléka, cukru, vejce, másla a prášku do pečiva. Všechny suroviny ve velké míse důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozmístěte rozpůlené švestky.

3. Máslo nakrájené na kostky promněte mezi prsty s cukrem a polohrubou moukou, čímž vám vznikne sypká drobenka. Tu nasypte na švestky.

4. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud navrchu nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta čistá.

Podívejte se, jak udělat klasickou drobenku na koláč, kterou budete využívat stále dokola >>>

Autor: DF