Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Slavná herečka Stella Zázvorková byla proslulá svou vášní k vaření. Jeden čas byl hlavním strávníkem její manžel Miloš Kopecký, její kulinářské umění ochutnal mimo jiné i Vlastimil Brodský nebo režisér a scenárista Miloš Forman. Tento jednoduchý a rychlý švestkový koláč podle jejího receptu budete milovat i vy. Jistě se stane ozdobou vašeho receptáře!
Stella Zázvorková byla vyhlášenou gurmánkou, pro recepty k ní chodilo mnoho jejích kolegyň. V podzimním období oceníte jednoduchý koláč plný šťavnatých švestek a navíc ho zvládnete připravit i bez vážení. Na odměřování surovin vám bude stačit lžíce.
Suroviny na koláč podle Stelly Zázvorkové
- 20 lžic polohrubé mouky
- 20 lžic mléka
- 10 lžic cukru krystal
- půl kostky másla nebo Hery (125 g)
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň a drobenka:
- 1 kg švestek
- 140 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krystal
- 100 g másla nebo Hery
Postup
1. Těsto vytvoříte smícháním polohrubé mouky, mléka, cukru, vejce, másla a prášku do pečiva. Všechny suroviny ve velké míse důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozmístěte rozpůlené švestky.
3. Máslo nakrájené na kostky promněte mezi prsty s cukrem a polohrubou moukou, čímž vám vznikne sypká drobenka. Tu nasypte na švestky.
4. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud navrchu nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta čistá.