Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Slavná herečka Stella Zázvorková byla proslulá svou vášní pro vaření a svým kulinářským umem okouzlila nejednoho kolegu. Jeden čas byl hlavním strávníkem její manžel Miloš Kopecký, její speciality ochutnal mimo jiné i Vlastimil Brodský nebo režisér a scenárista Miloš Forman. Tento jednoduchý a rychlý švestkový koláč podle hereččina receptu budete určitě milovat i vy!
Stella Zázvorková byla vyhlášenou gurmánkou, pro recepty k ní chodilo mnoho jejích kolegyň. V srpnových dnech jistě oceníte jednoduchý koláč plný šťavnatých švestek, který je ideální i na chatu nebo chalupu. Zvládnete ho totiž připravit bez vážení. Jak již jeho název napovídá, na odměřování surovin vám bude stačit obyčejná polévková lžíce.
Suroviny na koláč podle Stelly Zázvorkové
- 20 lžic polohrubé mouky
- 20 lžic mléka
- 10 lžic krystalového cukru
- půl kostky másla nebo Hery (125 g)
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň a drobenka:
- 1 kg švestek
- 7 lžic polohrubé mouky (140 g)
- 4 lžíce krystalového cukru (100 g)
- o trochu větší třetina kostky másla nebo Hery (100 g)
Postup
1. Těsto vytvořte smícháním polohrubé mouky, mléka, cukru, vejce, másla a prášku do pečiva. Všechny suroviny ve velké míse důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozmístěte rozpůlené švestky.
3. Máslo nakrájené na kostky promněte mezi prsty s cukrem a polohrubou moukou, čímž vám vznikne sypká drobenka. Tu nasypte na švestky.
4. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud navrchu nezezlátne a těsto není uvnitř propečené (pokud do středu zapíchnete špejli, musí po vytažení zůstat suchá a bez drobečků).
Švestky se vám budou hodit i do tohoto rychlého koláče s mákem>>>