Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama

22. října 2021 • 00:00

Slavná herečka Stella Zázvorková byla proslulá svou vášní k vaření. Jeden čas byl hlavním strávníkem její manžel Miloš Kopecký, její kulinářské umění ochutnal ale i Vlastimil Brodský nebo režisér a scenárista Miloš Forman. Tento jednoduchý a rychlý švestkový koláč podle jejího receptu budete milovat i vy. 

Stella Zázvorková byla vyhlášenou gurmánkou, pro recepty k ní chodilo mnoho jejích kolegyň. V podzimnim období oceníte jednoduchý koláč plný šťavnatých švestek a navíc ho zvládnete připravit i bez vážení. Na odměřování surovin vám bude stačit lžíce.

Video se připravuje ...

Suroviny na koláč podle Stelly Zázvorkové

  • 20 lžic polohrubé mouky
  • 20 lžic mléka
  • 10 lžic cukru krystal
  • půl kostky másla nebo Hery (125 g)
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva

Náplň a drobenka:

Postup 

1. Těsto vytvoříte smícháním polohrubé mouky, mléka, cukru, vejce, másla a prášku do pečiva. Všechny suroviny ve velké míse důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozmístěte rozpůlené švestky.

3. Máslo nakrájené na kostky promněte mezi prsty s cukrem a polohrubou moukou, čímž vám vznikne sypká drobenka. Tu nasypte na švestky.

4. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud navrchu nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta čistá.

Podívejte se, jak udělat klasickou drobenku na koláč, kterou budete využívat stále dokola >>>

Autor: DF