Necourejte zbytečně po nákupech. Tohle všechno si můžete připravit doma

19. března 2020 • 00:00

I když u nás vláda omezila volný pohyb osob, na nákupy potravin se vypravit můžete. Jenže kdo z nás chce riskovat víc, než musí. Vždyť celou řadu nepostradatelných potravin si můžete snadno připravit doma. Vyhrňte rukávy a pusťte se do práce.

Domácí lučina

Čerstvý sýr, bez kterého se spousta rodin neobejde a mizí rychlostí blesku. Zkuste si připravit domácí lučinu z mléka. Za necelých 50 Kč získáte 700–800 g domácího čerstvého sýra, který pak můžete namazat na chléb, ochutit bylinkami nebo z něj udělat parádní pomazánku.

Zapékané müsli

Na křupavém zapečeném müsli‎ k snídani si rádi pochutnají nejen dospělí, ale i děti. Skvěle chutná s mlékem, jogurtem, tvarohem nebo jen tak. Málokdo ale ví, že doma si snadno připravíte zdravější a zároveň chutnější verzi, než byste koupili v obchodě. A přidat do ní můžete jen to, co máte rádi, ať už jsou to různá semínka, ořechy, sušené ovoce, kokos či kousky čokolády. Vyzkoušejte třeba recept na domácí čokoládovou granolu se strouhaným kokosem, oslazenou javorovým sirupem, ořechovou granolu s třtinovým cukrem nebo granolu s medem a mandlemi. Nemáte-li ve spíži všechno potřebné, improvizujte. K oslazení využijte med nebo javorový, agávový, datlový či třeba březový sirup, jako tuk zase rozpuštěné máslo, ghí, řepkový, olivový nebo kokosový olej. Výsledek bude vždy stát za to.

Jogurt

Spotřeba jogurtů je ve většině rodin poměrně vysoká, přesto si nemusíte dělat zásoby. Lahodný bílý jogurt totiž snadno vyrobíte doma, a to jen ze dvou ingrediencí. Nepotřebujete k tomu ani jogurtovač, vystačíte si s obyčejným hrncem. A co vás určitě potěší, litr domácího jogurtu vás nevyjde na víc, než na třicet korun. Vychutnat si ho můžete už za čtyři hodiny. Chcete-li variantu ochucenou, přidejte do skleničky s hotovým jogurtem čerstvé ovoce, džem nebo kakao.

Máslo

Máte-li doma zásoby trvanlivé smetany ke šlehání, můžete se pustit do výroby domácího másla. Překvapí vás, jak snadné to je. Kromě smetany, která by měla obsahovat nejméně 30 % tuku, potřebujete už jen ruční šlehač a výdrž. Z másla si pak můžete vyrobit také přepuštěné máslo neboli ghí, které je vhodné na smažení, nepřepaluje se a pokrmům dodává příjemnou oříškovou vůni a chuť. Ghí obsahuje 99,8 % mléčného tuku, tudíž déle vydrží. Je proto ideální pro ty, kterým máslo v lednici rychle žlukne.

Pečivo

Možná vás v minulosti nikdy nenapadlo, jak snadné je upéct si domácí pečivo. Všechny ingredience na něj nejspíš máte doma a už za hodinu se může vaším domovem linout nádherná vůně čerstvých rohlíků, pletených housek nebo dalamánků. Stejně snadno připravíte i domácí veky a toastový chléb. A pokud dáváte raději přednost chlebu, vyzkoušejte třeba tradiční staročeský chléb nebo domácí chléb ze směsi hladké a žitné mouky. Připravit můžete také pravý kvasový chléb. Není to nic těžkého a nepotřebujete na to ani shánět kvas v pekárně. Založte si chlebový kvas podle tohoto návodu.

Sušené maso Jerky

Sušené kousky masa se solí a různým kořením jsou ideální na výlety, na oslavy, ale i jako způsob, jak maso uchovat. Sušit můžete v sušičce na ovoce nebo v obyčejné elektrické troubě. Přečtěte si recept a podrobný návod na sušené kořeněné maso.

Těstoviny

Do zásoby nemusíte nakupovat ani kila těstovin. Inspirujte se italskými hospodyňkami, které si je pravidelně vyrábějí doma. Nemusíte mít obavy, je to snazší, než si myslíte, a dokonce to ani nezabere tolik času. Navíc jsou domácí těstoviny vláčnější, hedvábnější, mají hezčí barvu a nesrovnatelně lepší chuť. A pokud při jejich výrobě popustíte uzdu kreativitě, můžete těsto obarvit třeba červenou řepou, špenátem, kurkumou, mrkví a podobně.

Pesto

A když už budete mít hotové těstoviny, bude se hodit něco na ně. Až vám dojde mleté maso, vyzkoušejte pesto. Koncentrovanou chutí a vůní nabitou pastu ve skleničce, kterou můžete vylepšit nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ji namazat na topinky. Připravit můžete hned několik variant. Asi nejznámější je zelené pesto bazalkové, vynikající je ale i červené pesto ze sušených rajčat. A protože sezóna medvědího česneku už odstartovala, můžete se jít projít do přírody, nastříhat jeho čerstvé aromatické listy a doma připravit pesto z medvědího česneku.

Majonéza

Je součástí mnoha oblíbených salátů a pomazánek, podává se k hranolkům, steakům, smaženému květáku, sýru či žampiónům v trojobalu, připravit z ní můžete i tatarskou omáčku. Ani pro ni však nemusíte chodit do obchodu. Vynikající domácí majonézu totiž snadno a rychle doma připravíte jen ze žloutků a oleje. Vyžaduje to jen trošku trpělivosti, aby byla dokonale vyšlehaná a měla správnou konzistenci. A pokud nemáte vajíčka, nezoufejte. Žloutky totiž můžete nahradit mlékem.

Kvašená zelenina

Všichni potřebujeme vitaminy a přátelské bakterie mléčného kvašení a kvašená zelenina je zdrojem obojího. Dnes ji naložíte, vyčkáte pár dní a můžete ji podávat na topince s pomazánkou, k snídani vedle míchaných vajíček, ke kuskusu nebo k řízku s bramborem. Připravte si podle tohoto jednoduchého návodu kvašenou zeleninu a nebo se rovnou pusťte do populárního pikantního kimchi.

Autor: Lenka Chvostová