Zkuste výbornou domácí hořčici: Hotová je za pět minut!

5. září 2019 • 00:00

Plnotučná, kremžská, dijonská… Hořčice patří mezi nejpopulárnější pochutiny. Nenajdete snad domácnost, kde by chyběla. Věděli jste ale, že ji snadno a rychle můžete připravit i doma přesně podle své chuti? Navíc bez zbytečných chemických konzervantů. A stačí vám k tomu jen několik běžných ingrediencí. Nevěříte? Tak to zkuste!

Hodí se k uzeninám, grilovanému i vařenému masu, šmrnc dodá pomazánkám, salátovým dresingům i marinádám. Díky své specifické chuti je hořčice nenahraditelná. A i když v obchodech seženete hned několik druhů, od štiplavé francouzské až po sladkou medovou, oblíbenou především v Německu, výhodou té domácí je, že si ji můžete ochutit přesně podle svého gusta.

Pokud tedy rádi v kuchyni experimentujte a zkoušíte stále něco nového, nebojte se zapojit fantazii a pusťte se do výroby vlastní hořčice. Obdarovat s ní pak můžete třeba i kamarády, kteří vás pozvali na grilovačku. Nezapomeňte ale, že neobsahuje žádné chemické konzervanty, je proto vhodné ji skladovat v lednici a spotřebovat nejlépe do čtrnácti dnů.

Recept na plnotučnou hořčici

Ingredience (na cca 250 ml):

  • 100 g semínek bílé hořčice (mají žlutou barvu)
  • 300 ml 34% ovocného octa (jablečný, vinný…)
  • 4 lžíce cukru
  • ¼ lžičky soli

Postup:

Hořčičná semínka zalijte octem a důkladně rozmixujte dohladka. Ovocný ocet můžete klidně nahradit tím klasickým kvasným lihovým, který je ale příliš silný, je proto třeba zředit ho v poměru 1:1 s vodou, svařit a nechat vychladnout.

Do hotové pasty pak vmíchejte cukr nebo med a sůl. Pokud na hořčici nespěcháte, doporučujeme nejdřív zalít semínka polovinou množství octa a nechat je přes noc nasáknout. Mixování bude snazší a chuť hořčice o něco jemnější. Jestli chcete, aby hořčice měla typickou zářivě žlutou barvu, přidejte nakonec ještě lžičku kurkumy.

Hotovou hořčici dejte do skleničky a nechte v lednici nejlépe 2–3 dny odležet. Konzumovat ji ale klidně můžete rovnou.

Náš tip:
Nebojte se zapojit fantazii. Do základu přidejte třeba bylinky, česnek, křen, chilli, zázvor, citronovou kůru a další. Polovinu množství octa můžete také nahradit suchým bílým vínem, cukr zase medem. Variací je nespočet.

Recept na kremžskou hořčici

Ingredience (na cca 250 ml):

  • 100 g směsi hořčičných semínek (bílá, černá a hnědá hořčice)
  • 125 ml 34% ovocného octa (jablečný, vinný…)
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli

Postup:

Hořčičná semínka zalijte vodou a nechte namočená do druhého dne. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a pomelte na mlýnku na mák nebo rozmixujte na hrubší konzistenci.

Přidejte ostatní ingredience, dobře promíchejte, hotovou hořčici přendejte do čisté sklenice a uložte v chladnu.

Připravte si také domácí majonézu. Podívejte se na návod ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová