Zkuste výbornou domácí hořčici: Hotová je za pět minut!
Plnotučná, kremžská, dijonská… Hořčice patří mezi nejpopulárnější pochutiny. Nenajdete snad domácnost, kde by chyběla. Věděli jste ale, že ji snadno a rychle můžete připravit i doma přesně podle své chuti? Navíc bez zbytečných chemických konzervantů. A stačí vám k tomu jen několik běžných ingrediencí. Nevěříte? Tak to zkuste!
Hodí se k uzeninám, grilovanému i vařenému masu, šmrnc dodá pomazánkám, salátovým dresingům i marinádám. Díky své specifické chuti je hořčice nenahraditelná. A i když v obchodech seženete hned několik druhů, od štiplavé francouzské až po sladkou medovou, oblíbenou především v Německu, výhodou té domácí je, že si ji můžete ochutit přesně podle svého gusta.
Pokud tedy rádi v kuchyni experimentujte a zkoušíte stále něco nového, nebojte se zapojit fantazii a pusťte se do výroby vlastní hořčice. Obdarovat s ní pak můžete třeba i kamarády, kteří vás pozvali na grilovačku. Nezapomeňte ale, že neobsahuje žádné chemické konzervanty, je proto vhodné ji skladovat v lednici a spotřebovat nejlépe do čtrnácti dnů.
Recept na plnotučnou hořčici
Ingredience (na cca 250 ml):
- 100 g semínek bílé hořčice (mají žlutou barvu)
- 300 ml 3–4% ovocného octa (jablečný, vinný…)
- 4 lžíce cukru
- ¼ lžičky soli
Postup:
Hořčičná semínka zalijte octem a důkladně rozmixujte dohladka. Ovocný ocet můžete klidně nahradit tím klasickým kvasným lihovým, který je ale příliš silný, je proto třeba zředit ho v poměru 1:1 s vodou, svařit a nechat vychladnout.
Do hotové pasty pak vmíchejte cukr nebo med a sůl. Pokud na hořčici nespěcháte, doporučujeme nejdřív zalít semínka polovinou množství octa a nechat je přes noc nasáknout. Mixování bude snazší a chuť hořčice o něco jemnější. Jestli chcete, aby hořčice měla typickou zářivě žlutou barvu, přidejte nakonec ještě lžičku kurkumy.
Hotovou hořčici dejte do skleničky a nechte v lednici nejlépe 2–3 dny odležet. Konzumovat ji ale klidně můžete rovnou.
Náš tip:
Nebojte se zapojit fantazii. Do základu přidejte třeba bylinky, česnek, křen, chilli, zázvor, citronovou kůru a další. Polovinu množství octa můžete také nahradit suchým bílým vínem, cukr zase medem. Variací je nespočet.
Recept na kremžskou hořčici
Ingredience (na cca 250 ml):
- 100 g směsi hořčičných semínek (bílá, černá a hnědá hořčice)
- 125 ml 3–4% ovocného octa (jablečný, vinný…)
- 125 ml suchého bílého vína
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce oleje
- ½ lžičky soli
Postup:
Hořčičná semínka zalijte vodou a nechte namočená do druhého dne. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a pomelte na mlýnku na mák nebo rozmixujte na hrubší konzistenci.
Přidejte ostatní ingredience, dobře promíchejte, hotovou hořčici přendejte do čisté sklenice a uložte v chladnu.