Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat

29. srpna 2019 • 00:00

V teplejších dnech je vítaným osvěžením a na domácí oslavě ho spotřebujete litry. Je lahodný, zažene žízeň a láhev vás vyjde na pár korun. Řeč je o ledovém čaji. Zapomeňte ale na ty z obchodu, které jsou plné cukru, umělých aromat, náhradních sladidel, barviv a konzervačních látek. Vyzkoušejte domácí variantu a jiný už chtít nebudete.

Ledový čaj je stále oblíbenější, a to nejen u nás, ale i po celém světě. Například v Řecku se spolu s Colou a pomerančovým džusem řadí mezi nejpopulárnější nealkoholické nápoje, v USA tvoří asi 85 % veškerého zkonzumovaného čaje, ve Vietnamu se často podává v kavárnách a restauracích zdarma, zatímco se zákazník rozhoduje, co si objedná.

Ice tea, jak se mu také u nás říká, lidem zkrátka chutná. Regály v obchodech se prohýbají pod tíhou plastových lahví a plechovek různých značek, nechybí na nápojovém lístku většiny podniků. Ten průmyslově vyráběný toho ale se skutečným čajem příliš společného nemá. Dopřejte si proto raději domácí variantu, která je plná chuti, zdravých antioxidantů, ale i čerstvého ovoce a voňavých bylinek. Příprava je snadná a rychlá. A navíc se ho, na rozdíl od těch chemií nabitých kupovaných, nemusíte bát naservírovat ani dětem.

Ledový čaj za pár minut

Ať už dáváte přednost čaji černému, zelenému, ovocnému, bylinkovému, rooibosu, či třeba maté, osvěžující ledový nápoj můžete připravit z každého z nich. A na výběr máte hned ze dvou způsobů přípravy. Ta první, rychlejší varianta, zabere jen několik minut. Hodí se pro přípravu ledového čaje z ovocných směsí, z většiny druhů černého čaje, bílého čaje, rooibosu a honeybushe. Spočívá v zalití libovolného čaje či směsi vroucí vodou, v případě zeleného čaje vodou o teplotě 80 °C. Na litr vody použijte přibližně 15 g libovolného sypaného čaje, případně 3 nálevové sáčky kvalitního porcovaného čaje. Nechte louhovat 2–4 minuty podle návodu, čaj odstraňte, nálev ochuťte cukrem či medem a prudce zchlaďte větším množstvím ledu. Na půl litru nálevu použijte cca půl litru ledu. Díky teplotnímu šoku se rozvine chuť čaje a nápoj získá onu intenzivní chuť, kterou všichni tolik milují.

Příprava pro náročné

Druhou, časově náročnější variantou, je takzvaná macerace. Hodí se především pro přípravu zelených čajů, použít ale můžete i další čaje a různé čajové směsi nebo sušené ibiškové květy. Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně, hotový výluh je jemnější, má lepší chuť a vynikne v něm skutečné aroma použitého čaje. Na litr studené vody použijte přibližně 10–15 g libovolného sypaného čaje, případně 3 nálevové sáčky porcovaného čaje, a nechte ho louhovat v ledničce přes noc. Čaj podávejte vychlazený, s ledem a plátky citronu nebo jiného ovoce. Pokud se vám bude zdát příliš slabý nebo naopak silný, pro příští přípravu upravte dobu louhování nebo množství použitého čaje.

Nebojte se experimentovat

Obrovskou výhodou domácích ledových čajů je, že si je můžete dochutit přesně podle svých představ. Nebojte se přidat jakékoliv ovoce nebo šťávu z něj. Skvěle se hodí veškeré citrusy, broskve, meruňky, jablka, maliny, jahody, borůvky, ale i exotické plody, jako jsou ananas, voňavá mučenka nebo mango. Dosladit výluh můžete kromě medu, stévie a různých sirupů (agávový, javorový, čekankový, datlový, …) také džusy. Hodně se používá jablečný, broskvový, jahodový nebo ananasový.

V ideálním případě sáhněte také po čerstvých bylinkách. Pár lístků aromatické máty, meduňky, tymiánu nebo květy mateřídoušky či levandule čaj nádherně ovoní. Fajnšmekři si pak do něj mohou přidat kapku oblíbeného alkoholu. Z čaje tak rázem vznikne osvěžující drink.

Podívejte se na recepty na originální domácí limonády, které z vás udělají skvělého hostitele >>>

Autor: Lenka Chvostová