Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili

24. srpna 2023 • 22:00

Krásná rodačka z německého Rheinbergu, která chtěla být původně právničkou v advokátní kanceláři svého otce, nepřestává ani po padesátce fascinovat svým dokonalým tělem. Notný podíl na její krásné postavě má zdravý jídelníček. Přitom ji jako dítě maminka vykrmovala plnými talíři špaget a slabost má i pro jednu britskou pochoutku, ke které ji přivedl její manžel. 

Ač je to k neuvěření, blonďatá kráska a múza módního návrháře Karla Lagerfelda oslaví 25. srpna už 53. narozeniny. V 90. letech minulého století patřila spolu s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Lindou Evangelistou a Tatjanou Patitz do skupiny veleúspěšných modelek přezdívané „Big Six,“ a přestože je stále hvězdou světového modelingu, doby, kdy si připadala jako slavná rocková hvězda, po které lidé šileli, jsou už pryč. Claudia se ale stárnutím nijak netrápí. Bere ho jako přirozenou věc a je ráda, že módní štafetu může převzít další generace.

Video se připravuje ...

Na doby, kdy jí módní svět ležel u nohou, ale vzpomíná moc ráda. Lituje jen jedné věci, a to že se neobjevila v legendárním klipu George Michaela z roku 1995 k písni Freedom. Na rozdíl od svých kolegyň, které klip tehdy doslova vystřelil na vrchol, dala před natáčením přednost jiné práci.

V dětství jedla stále dokola jedno jídlo

Štíhlou postavu má Claudia už od dětství. V rozhovoru pro Harper's Bazaar modelka kdysi prozradila, že když byla malá holka, maminka se ji snažila vykrmit, protože měla strach, že jí málo. A protože Claudia milovala boloňské špagety, jejich lékař tehdy mamince doporučil, aby je vařila každý den. Tohle jídlo je naštěstí tak skvělé, že se člověku jen tak nepřejí. A nepřejedlo se ani slavné modelce, která ho miluje dodnes. „Vařím ho s bio datlovými rajčaty, mletým hovězím masem, cibulí, česnekem, červeným vínem a trochou kečupu.“ V předloňském rozhovoru pro The Guardian Claudia ještě prozradila, že boloňské špagety a jablečné palačinky, jaké dělala její maminka, jsou asi jediná dvě jídla, která umí uvařit. 

Špagety pomodoro Špagety pomodoro • Autor: iStock

Ke špagetám se pojí i jedna z večeří, které se Claudii vryly do paměti. Bylo to v 90. letech v Itálii, v domě módního návrháře Valentina. „Pamatuji si, jak jsem jedla špagety pomodoro a pomyslela si: To je jídlo přímo z nebe.“

Milovnice lepkavé pomazánky

Novinku do modelčina jídelníčku přinesl i její manžel, britský režisér Matthew Vaughn, za kterého se Claudia provdala v roce 2002 a s nímž má tři děti. Jde o tradiční britskou pomazánku Marmite, vyráběnou z kvasnicového extraktu, do kterého se přidávají výtažky ze zeleniny a sůl. Právě díky kvasnicím má marmite vysoký obsah vitaminu B, takže si ho s oblibou dávají i lidé, kteří se snaží jíst zdravě. Je to ale lepkavá tmavě hnědá hmota s velmi specifickou a výraznou chutí, která ne každého okouzlí. Stejně na tom byla i Claudia, když marmite poprvé ochutnala. „Jsem Němka a slano-kvasnicová chuť marmite mi byla naprosto cizí. Když jsem potkala svého manžela Matthewa, řekl mi, že jsem to nezkoušela tím 'správným' způsobem – natřené v tenké vrstvě na toastu s máslem. Teď jsem tím doslova posedlá,“ popsala později Claudia.

Postavu nemá zadarmo

I když má Claudia štěstí a zdědila „štíhlé“ geny, ani ona nemá své ideální míry úplně zadarmo a v průběhu kariéry se musela naučit pár věcí, které jí pomohly udržet si postavu jako proutek. Nikdy ale nešlo o striktní diety, které podle ní jen způsobují zmatky v metabolismu. Jak to tedy dělá, že stále vypadá skvěle? Její recept na zachování štíhlé postavy je jednoduchý. Jí pětkrát denně a dává si malé porce. Také chce vždy vědět, jak a z čeho bylo jídlo připraveno. Přednost dává zelenině, ovoci a bílému, hlavně kuřecímu masu. Hodně inspirace nachází ve zdravé asijské kuchyni. Mezi její oblíbená jídla patří například japonská polévka miso, jejímž základem je pasta ze sójových bobů, a tradiční přísadou jsou také řasy wakame, které obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Nenechá se zaskočit ani během cest letadlem, kde se zásadně nestravuje. Když ji čeká dlouhý let, bere si s sebou vždy dvě nebo tři malé a zdravé svačinky.

Polévka miso Polévka miso • Autor: iStock

Žádná káva a alkohol jen střídmě

Claudia také pečlivě dodržuje pitný režim, díky kterému má nejen nádhernou postavu, ale i stále svěží pleť. Pije litry vody, zeleného nebo mátového čaje a ráda má i rajčatovou šťávu. Naopak se vyhýbá alkoholu a kofeinu. „Nikdy nepiji. Nedám si ani občasnou skleničku při oslavě. Alkohol nikdy nikomu nic dobrého neudělal. Postavě rozhodně nesvědčí,“ zdůraznila v minulosti Claudia. Teď, když už se modelingu věnuje jen občas a její prioritou je rodina, se kterou žije střídavě ve Velké Británii a na Mallorce, si ráda dá i skleničku dobrého vína. V létě růžového a v zimě červeného.  

Autor: AK