Co ráda vařila a jedla Marilyn Monroe? Její jídelníček byl naprosto unikátní

4. srpna 2023 • 08:00

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, nebyla jen sexy bohyní filmového plátna. Snažila se neustále zlepšovat i v kuchyni a alespoň pár receptů pilovala pořád dokola, aby byly dokonalé. A nutno dodat, že její jídelníček byl velmi ojedinělý. Čtvrtého srpna uplynulo přesně 61 let od její smrti. Pojďme si připomenout její oblíbená jídla.

Hvězda filmů Někdo to rád horké nebo Páni mají radši blondýnky milovala dobré jídlo a netajila se tím. S její výškou 166 cm si proto mnozí kladli otázku, jak si udržuje sexy křivky, které nejednomu muži pořádně zamotaly hlavu. Včetně prezidenta USA Kennedyho. 

Video se připravuje ...

Ona sama svou figuru ve tvaru přesýpacích hodin nepovažovala za nijak výjimečnou. Aby si ji ale udržela, musela v určitém věku začít dodržovat jistá pravidla. Některé ze svých „bizarních“ stravovacích návyků odhalila Monroe v rozhovoru pro časopis Pageant v září 1952. Poměrně neobvyklá byla hned snídaně, ke které si obvykle ohřívala šálek horkého mléka, ve kterém rozmíchala dvě syrová vejce. Když se oblékala, tento výživný koktejl plný proteinů vypila a doplnila ho ještě multivitaminovou pilulkou. „Pochybuji, že by nějaký lékař mohl doporučit výživnější snídani pro pracující dívku, která má naspěch,“ okomentovala Marilyn svou neobvyklou snídani.

Marilyn Monroe milovala dobré jídlo, ale pečlivě si vybírala, co si dá Marilyn Monroe milovala dobré jídlo, ale pečlivě si vybírala, co si dá • Autor: profimedia.cz

Dobrý steak a čtyři mrkve k tomu

Slavná herečka samozřejmě nežila jen ze syrových vajec a mléka. Její jídelníček byl hodně zaměřený na maso. Oběd a večeře tedy obvykle zahrnovaly nějaký druh živočišných bílkovin se zeleninovou přílohou, většinou syrovou baby karotkou. Z masa měla obzvlášť ráda grilovaný steak, který si připravovala sama. „Moje večeře doma jsou překvapivě jednoduché. Každý večer se zastavím na tržnici a vyzvednu si steak, jehněčí kotlety nebo játra a opeču si je. K masu sním obvykle čtyři nebo pět syrových mrkví a to je vše. Musím být částečně králík, nikdy mě nenudí syrová mrkev,“ dodala s tím, že si vždy nechá místo ještě na sladký dezert. Obzvlášť milovala zmrzlinové poháry. Nic složitého, jen pár kopečků zmrzliny s čokoládou nebo slaným karamelem. S jídelníčkem plným bílkovin si to jistě mohla bez obav dovolit.

V 50. letech se od hollywoodské hvězdy neočekávalo, že bude plýtvat svůj talent a čas krájením cibule v kuchyni. Recept na nádivku, který si Marilyn kdysi napsala na hlavičkový papír pojišťovací společnosti, ale naznačuje, že sexy ikona vařila ráda a navíc sebevědomě a s citem. Její nádivka totiž není nic jednoduchého, alespoň pokud jde o skladbu ingrediencí. Voní tak trochu Itálií, odkud pocházel její druhý manžel Joe DiMaggio, s nímž byla ale pouhých devět měsíců. Kvůli němu také chybí v nádivce česnek, který nesnášel. 

Lahodná nádivka podle Marilyn Monroe

Co budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • 280 g kváskového chleba nebo bagety
  • 250 g kuřecích jater (může být i srdce)
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíci oleje
  • 4 nakrájené řapíky celeru
  • 1 cibuli nasekanou nadrobno
  • 2 šálky nasekané kadeřavé petrželky
  • 2 natvrdo uvařená vejce nakrájená nadrobno
  • 1 a 1/2 šálku rozinek
  • 1 hrnek strouhaného parmazánu
  • 1 a 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů, piniových oříšků nebo pečených kaštanů (může být i jejich směs)
  • sušený drcený rozmarýn, oregano a tymián (od všeho 2 lžičky)
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíci koření na drůbež bez soli
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžíci mletého pepře

Postup:

1. Chleba roztrhejte na větší kusy a namočte je na 15 minut do velké mísy se studenou vodou. Pak vodu vymačkejte a chleba nakrájejte na menší kousky.

2. Játra nebo srdíčka povařte 8 minut v osolené vodě, pak je slijte a nasekejte hodně nadrobno.

3. Na pánvi s olejem osmahněte mleté ​​maso a vařečkou ho rozdělte na malé kousky.

4. Do velké mísy dejte chleba, játra, hovězí maso, celer, cibuli, petržel, vejce, rozinky, parmazán a ořechy a jemně rukama promíchejte, až se vše spojí. Rozmarýn, oregano, tymián, bobkové listy, koření na drůbež, sůl a pepř promíchejte zvlášť v misce, nasypte na nádivku a znovu promíchejte rukama.

5. Nakonec nádivku podle potřeby dochuťte solí a buď ji naplňte do pekáčku, poklaďte plátky másla a upečte dozlatova (asi hodinu při 175 °C), nebo jí naplňte kuře, opět na něj rozložte plátky másla a dejte péct.

Video se připravuje ...

Autor: AK